Робот у Львові «прооперував» дівчинку, яка 7 років хворіла на рідкісну для дітей хворобу

4787 0
У 3-річному віці в Ангеліни виявили камені у жовчному міхурі.
Фото: Перше ТМО Львова

Фото: Перше ТМО Львова

У першому ТМО Львова робот Da Vinci «прооперував» 10-річну пацієнтку, яка практично все життя хворіла на нетипову для дітей хворобу. Коли Ангеліні було 3 рочки, лікарі виявили, що майже весь жовчний міхур у неї наповнений камінцями. Як правило, на таке захворювання страждають дорослі, для дітей – це рідкість. Про це повідомили на Facebook-сторінці Першого ТМО.

Читайте також: Робот у Львові вперше «прооперував» жінку із рідкісною патологією стравоходу

Спершу, як встановили діагноз, дівчинку лікували медикаментозно, однак такий метод ускладнював перебіг хвороби, оскільки ліки сприяли «подрібненню» каменів, які згодом могли заблокувати вихід жовчі із протоки. Через це дитина відчувала постійний дискомфорт, а жовчний міхур продовжував наповнюватися камінням.

За допомогою системи Da Vinci лікарі через кілька проколів «руками робота» » видалили жовчний міхур з двома великими камінцями по 1,5 сантиметри кожен і низкою дрібненьких, розміром як просо. Операція тривала лише годину, а через добу пацієнтка вже була вдома.

Крім того, в той же день робот «прооперував» ще одну 15-річну пацієнтку з такою ж хворобою.

Нагадаємо, що робот-хірург з'явився у Лікарні швидкої допомоги у листопаді 2020. Його привезли до Львова із США. Робота застосовують при видаленні пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у генекології та кардіохірургії.

Фото Першого ТМО Львова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!