Скільки у Львові заробляють псевдоволонтери

2293 0
Через події в країні останнім часом особливо активізувалися благодійні організації, представники яких щодня на вулицях, у громадському транспорті збирають гроші на допомогу, зокрема, військовим. Часто збір допомоги стає способом заробітку. Чи законно це і як відрізнити справжнього волонтера від шахрая.

Журналістові вдалося влаштуватись в одну з таких організацій нібито волонтером, причому без документів. Жодного посвідчення їй не видали, зрештою, й договору не уклали. Попри те, що благодійна діяльність за законом є безоплатною, волонтери все-таки отримують «зарплатню». Як з`ясувалося, це орієнтовно 30-40% від виручених коштів (залежно від організації).

Так і нам, як новоспеченим волонтерам, пообіцяли: береш скриньку (опломбовану) і йдеш працювати, а наприкінці дня – зарплатня з тієї ж скриньки, а саме 40% від зібраної суми.

Всього лише за 5 хв «роботи» нам вдалося назбирати 60 грн (!). Люди кидають гроші в скриньки, не перевіряючи ні документів, ні посвідчень.

В управлінні юстиції запевняють: якщо благодійні організації хочуть наймати збирачів за гроші, то повинні обліковувати всі зібрані кошти і платити з них податки.

«Якщо особа здійснює збір коштів і потім ці кошти передаються в благодійну організацію, вони належно облікуються по всіх прихідних чи вихідних ордерах, очевидно, що йдеться про діяльність, яка здійснюється в межах законодавства», – зазначив в.о. начальника управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

Благодійники ж вперше чують про оподаткування. Вони кажуть, що ніхто не захоче працювати безкоштовно. Нарікають на незрозумілі закони. «Про закони України? Знаєте, в нас такі закони... вони взагалі незрозумілі», – зауважив голова фонду «Оберіг-2014» пан Михайло.

Своєю чергою, у ДФС уточнили, що закон дозволяє волонтерові отримувати гроші лише на харчування – якщо він працює понад 4 години, або на транспорт – якщо їде в інше місто. Втім, перевірити це фіскальна служба не може.

«Органам фіскальної служби станом на сьогодні заборонено проведення перевірок суб`єктів господарювання, які мають дохід менше як 20 млн і не здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів», – пояснив начальник управління доходів і зборів ДФС Львівщини Володимир Коваль.

Львівські міліціонери за півтора місяця затримала понад 20 працівників благодійних організацій. Перевірила усі документи, щоб виявити шахраїв.

«Ми перевіряємо їхню документацію, чи є укладені договори, чи є всі дозволи і чи всі кошти віддають тим людям, для яких їх збирали», – зазначив начальник Львівського міського управління міліції Павло Гарасим.

Хто з волонтерів діє законно – на вулиці не відрізнити. Тому варто віддавати свої гроші лише перевіреним благодійним організаціям або безпосередньо тим, хто потребує допомоги.

Джерело - zaxid.net

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!