Київ

Поліція відкрила справу щодо нібито волонтерського фонду «Врятуй рідну країну», який підозрюють у шахрайстві

937 0
На «волонтерів» фонду «Врятуй рідну країну» вже неодноразово звертали увагу активісти і викликали поліцію, однак вони і досі "працюють"
Фото: Олег Симороз

Фото: Олег Симороз

Правоохоронці проводять перевірку законності діяльності фонду «Врятуй рідну країну», який збирає кошти готівкою на вулицях міста, та на який постійно скаржаться активісти. Про це повідомила поліція Києва.

Як зазначається, правоохоронці відкрили справу після конфлікту між громадянами в Оболонському районі столиці щодо збору грошей на потреби українських військових. На місце прибули працівники поліції. Правоохоронці врегулювали конфлікт та доставили до територіального управління поліції п’ятьох представників фонду. Працівники поліції кваліфікували подію як шахрайство.

Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 Кримінального кодексу України. У рамках розпочатого кримінального провадження дізнавачі перевіряють усіх представників фонду, а також документацію установи.

Додамо, що напередодні ветеран та активіст Олег Симороз опублікував у мережі відео конфлікту із так званими волонтерами фонду біля станції метро «Героїв Дніпра».

«Отже, Київ, вихід зі станції метро «Героїв Дніпра». Молодики по формі клянчать «донати на ЗСУ» готівкою у скриньку. По розмові з ними ми дізналися, що вони НЕ СЛУЖИЛИ і відповідно вони не мають жодного морального права вдягати мультикам. Далі ми дізнаємося, що вони працюють тут за ставку заробітної плати, яку виплачує фонд з грошей, які люди донатять на ЗСУ. Ну і враховуючи, що це готівка, то облікоувати її неможливо, саме тому шахраям так подобаються збори готівки. Далі частина грошей на карман, ну і на ЗСУ трохи, бо треба ж подяки у хлопців клянчити , бо бізнес має працювати. Схема тупа як двері. Далі приїхали рішали та тітушки. Один з них такий собі Карєн Мелькумов, він вирішив навіть мені погрожувати. Дуже цікавий персонаж, вів бізнес в окупованому Криму. Вів діяльність, яка буде дуже цікава СБУ, але про це згодом», - описав він ситуацію.

Нагадаємо, на «волонтерів» фонду «Врятуй рідну країну» вже неодноразово звертали увагу активісти. Як ми писали, у червні до поліції щодо діяльності «волонтерів» звернувся директор департаменту сталого розвитку та внутрішніх комунікацій «Укрзалізниці»  Ігор Котелянець. Тоді менеджер почув від правоохоронців, що «їх вже перевіряли і у волонтерів є всі ліцензії». Після уточнення, які саме, поліціянти погодилися приїхати на виклик, проте через 40 хвилин так ніхто і не приїхав. При повторному зверненні поліція приїхала через 3 хвилини, проте «волонтери» перебивали і перекрикували Котелянця, не даючи йому нічого розповісти.

Водночас в ЗСУ від так званого благодійного фонду допомогу не отримували. Як з’ясували журналісти «Військового кур’єра», кожен такий "волонтер" отримує 800-1000 гривень на день. Збором пожертвувань нібито на ЗСУ займається благодійний фонд "Врятуй рідну країну", засновником якого є киянин Микола Осаула, який судячи з фото в соцмереж полюбляє дорогі машини і швидку їзду, брендові речі та добре посидіти з друзями.

Нагадаємо також, що у квітні ми писали про сумнівних «волонтерів» з фонду «Врятуй рідну країну». Також редакція «Твого міста» звернулась із відповідним запитом до поліції. Тоді правоохоронці відповіли, що за повідомленням про шахрайство відкрили справу і внесли до ЄРДР відповідну інформацію.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!