Київ

Кияни знову скаржаться на сумнівних «волонтерів» фонду «Врятуй рідну країну». Поліція «перевіряє» факти

1124 0
На «волонтерів» фонду «Врятуй рідну країну» вже неодноразово звертали увагу активісти і викликали поліцію, однак вони і досі "працюють"

На Майдані Незалежності у Києві затримали представників благодійної організації, які у військовій формі збирали гроші у перехожих. Про «волонтерів» на Майдані написав у Facebook активіст Олег Симороз.

За його словами, фейкових «волонтерів», які збирали готівку у середмісті Києва, викрила небайдужа молодь. У розмові з Симорозом збирачі благодійної допомоги, вдягнені у «мультикам», розповіли, що ніхто з них не служить і не служив у війську.

«...військову форму їм видали у благодійному фонді «Врятуй рідну країну», який вони представляють», — написав Симороз.

Крім того, як зазначив активіст, представники фонду сказали, що не знають, куди йдуть зібрані ними пожертви від людей.

«Також псевдоволонтери визнали, що вони не знають, як обліковується зібрана готівка, бо вони здають її старшому без будь-якої звітності та навіть підпису», — зазначив Симороз.

На місце події викликали правоохоронців. Для з'ясування всіх обставин волонтерів забрали до Шевченківського райуправління поліції.

Як повідомила «Суспільному» речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс, за цим фактом столична поліція розпочала слідчі дії за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Правоохоронці нині перевіряють документи благодійного фонду, від імені якого збиралися гроші у перехожих.

Також речниця поліції Києва розповіла, що затримані дійсно мали камуфльований одяг, але на ньому не було шевронів, які б вказували на приналежність до військового підрозділу.

За словами Юлії Гірдвіліс, раніше столична поліція складала адмінпротокол за використання військових шевронів людьми, які не мали стосунку до зазначеного роду військ. Нині з'ясовують, чи стосувався попередній протокол про адмінпорушення однієї й тієї ж благодійної структури, представників якої затримали 5 жовтня.

Нагадаємо, на «волонтерів» фонду «Врятуй рідну країну» вже неодноразово звертали увагу активісти. Як ми писали, у червні до поліції щодо діяльності «волонтерів» звернувся директор департаменту сталого розвитку та внутрішніх комунікацій «Укрзалізниці»  Ігор Котелянець. Тоді менеджер почув від правоохоронців, що «їх вже перевіряли і у волонтерів є всі ліцензії». Після уточнення, які саме, поліціянти погодилися приїхати на виклик, проте через 40 хвилин так ніхто і не приїхав. При повторному зверненні поліція приїхала через 3 хвилини, проте «волонтери» перебивали і перекрикували Котелянця, не даючи йому нічого розповісти.

Водночас в ЗСУ від так званого благодійного фонду допомогу не отримували. Як з’ясували журналісти «Військового кур’єра», кожен такий "волонтер" отримує 800-1000 гривень на день. Збором пожертвувань нібито на ЗСУ займається благодійний фонд "Врятуй рідну країну", засновником якого є киянин Микола Осаула, який судячи з фото в соцмереж полюбляє дорогі машини і швидку їзду, брендові речі та добре посидіти з друзями.

Нагадаємо також, що у квітні ми писали про сумнівних «волонтерів» з фонду «Врятуй рідну країну». Також редакція «Твого міста» звернулась із відповідним запитом до поліції. Тоді правоохоронці відповіли, що за повідомленням про шахрайство відкрили справу і внесли до ЄРДР відповідну інформацію.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!