Політична реклама

Топ-10 подій Євромайдану, які вперше відбулись у Львові

2698 0
Львів полюбляє тримати першість та подавати приклад. Твоє місто у хронологічному порядку подає 10 важливих та неординарних подій Євромайдану, які вперше відбулись у Львові та мали суттєвий вплив на розвиток єврореволюції.

У центрі міста біля пам’ятника Шевченкові поставили сцену та розклали намети – так народився Євромайдан. Згодом львів’ян підтримала вся країна, а головні події Євромайдану перемістилися в столицю. Однак львів’яни надалі активно висловлюють  свою громадянську позицію, навіть залишаючись далеко від центру революційних подій.

1.       Міський голова Львова першим з мерів висловив свою підтримку Євромайдану. Ввечері, 22 листопада, на львівському Євромайдані зібралося близько 10 тисяч людей, переважно молодь та студенти. Тоді ж на мітингу їх підтримав Андрій Садовий.

2.       Львівські малюки та їхні молоді батьки першими висловили своє бажання жити по-європейськи.  Акції під назвою "Карапузи йдуть до Європи" відбулася 27 листопада. Близько тридцяти діток разом із батьками зібралися на площі Ринок, де написали символічне звернення на ім’я голови ЛОДА Олега Сала.

3.       Намет буккросингу вперше з’явився на львівському Євромайдані.  29 листопада активісти облаштували намет, до якого можна було принести книжки, а натомість взяти інші. Для участі в книжковому буккросингу на Євромайдані потрібно було принести україномовну книжку і підписати її «На згадку про Євромайдан у Львові!»

4.       Два місяці тому учасники Євромайдану у Львові першими оголосили економічний бойкот партії влади. Список компаній, які належать членам Партії Регіонів, облетів інтернет. Активісти з гаслами "Бойкот фінансистам кривавих побоїщ!", "Жодної копійки в общак", "Ти заробляєш — він краде!" роздавали листівки, пікетували крамниці. А ще завантажували спеціальні додатки на мобільні пристрої. У Львові пікетували магазини мережі "Епіцентр", гіпермаркет "Шок", а також крамницю "Родинна ковбаска".

5.       Львівська філармонія першою зробила безкоштовними свої концерти для учасників Євромайдану. Таке рішення було прийнято 4 грудня на загальних зборах трудового колективу філармонії. Таким чином Львівська філармонія підтримала європейський вибір українців.

6.       Вболівальники львівських «Карпат» першими висловили свою підтримку Євромайдану. 4 грудня профспілковий комітет футбольного клубу «Карапати» та громадська організація «Завжди вірні», що об’єднує уболівальників «зелено-білих» оголосили мобілізацію та надали автобуси для поїздки до Києва на Євромайдан.

7.       Львівські медики першими виступили з ініціативою приймати на лікування травмованих у сутичках з міліцією у Києві. 20 січня про це повідомив міський голова Львова. А вже 22 січня до Львова привезли перших поранених учасників Євромайдану.

8.       Львів’яни першими заблокували ОДА. 23 січня під будівлю Львівської облдержадміністрації прийшли кілька тисяч людей. Сотні активістів зайшли в будівлю і переконали голову ЛОДА Олега Сала написати заяву про відставку. Після цього львів'яни взялися зводити барикади, аби заблокувати вхід чиновників на роботу. Вночі біля приміщення ЛОДА звели 2-метрові барикади із автомобільних шин, будівельних матеріалів і снігу.

9.       Військовослужбовці спецпризначення "Беркут" у Львові першими написала рапорти на звільнення. 24 січня четверо бійців львівського «Беркуту» написали заяви на звільнення.

10.   У Львівській облраді регіонали першими розпустили свою фракцію. Відбулося це 27 січня. Фракція Партії регіонів у Львівській облраді налічувала 10 депутатів.

 

Якщо Ви стали учасником або свідком інших важливих подій Євромайдану, надішліть, будь-ласка, інформацію про це та фото на редакційну скриньку [email protected]

 

Христина Петрик

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!