«Це криза». Реакція соцмереж на Хресну дорогу і неготовність Папи реагувати на сучасне зло

10316 0
Війна в Україні могла продемонструвати, що Церква – це не тільки про дотримання біблійних забобонів, що вона також і про готовність реагувати на сучасні втілення Зла. Але це вимагає від Ватикану чіткої і недвозначної реакції.
Фото: Нікіта Тітов

Фото: Нікіта Тітов

У Колізеї у Римі відбулася Хресна дорога, яку очолив Папа Франциск. Вона відбулася за попереднім сценарієм Ватикану, хоча текст замінили на мовчазну молитву за мир в усьому світі. Однак хрест на 13-ї стації таки передали українці та росіянці, що символізувало примирення народів. 

Завідувач кафедри політичних наук, керівник програми «Етика-Політика-Економіка» УКУ Юрій Підлісний зазначив, що примирення без розкаяння винного у війні залишилося головним посланням.

«Все, що планувалося, замінили на прохання про мовчазну молитву за мир в усьому світі. Натомість головна проблема –  символізм українки і росіянки, які разом несуть Хрест – залишилася. Тобто, примирення без розкаяння винного у війні залишилося головним посланням... сумно...» – прокоментував Юрій Підлісний.

Український журналіст та ведучий Вадим Карп'як зазначив, що Ватикан таки проігнорував думку своєї пастви в Україні.

«Папський представник пояснив таку впертість понтифіка однією фразою: «Папа не політик». Без будь-яких уточнень. Не політик? Та в цьому випадку йдеться зовсім не про політику. Це про людяність і солідарність з жертвами злодіянь. Про співчуття і повагу до ближнього. Про слово на захист справедливості. Про те, врешті-решт, що перед прощенням злочину необхідне каяття злочинця, як це зробив один з розбійників на хресті поруч з Ісусом. Але для Папи все це, виявляється, є не цінностями, а політикою. І тут мені страшно не тільки від цієї ширми, якою він відгороджується від своїх вірних, кутаючись у зручне біле пальто, а від наочності кризи», – наголосив Вадим Карп'як.

За його словами, зараз у Ватикану є серйозна світоглядна дилема: що запропонувати своїм вірним далі. Війна в Україні могла дати точку опору в цій ситуації і продемонструвати, що Церква це не тільки про дотримання біблійних забобонів, що вона також і про готовність реагувати на сучасні втілення Зла. Але це вимагає від Ватикану чіткої і недвозначної реакції: зло назвати злом, засудити і покарати. 

«І ось результат: проголошуючи себе поза політикою, Папа занурився в неї по самісіньку тіару. Бо ніяка церква не існує поза політикою. Особиста віра – так. А церква – ні. Дивно, що таке заявляє інституція, яка останні дві тисячі років тільки те й робила, що займалася політикою», – вважає Вадим Карп'як.

Колишня народна депутка зі Львова Ірина Подоляк у коментарях висловилася, що їй дуже гірко від такої жорстокості і нечутливості Папи, хоча вона завжди розглядала церкву, як політичний інститут. На її думку, така позиція є поза межами і людського, і божого. І означає кризу. 

Також користувачі соцмереж переконані, що ідея символічного примирення через участь українки та росіянки в хресній ході у Ватикані ображає тисячі вбитих, зґвалтованих та замордованих українців.

«Папа, агов, ти взагалі при своєму розумі? Скільки всі тобі писали, казали, ти не міг цього не чути! Яке "примирення"? З ким? Ти і "братові" Гітлеру простягнув би руку дружби після всіх геноцидів і голокостів? Без каяття? Справді?», – написав на своїй сторінці у Фейсбук головний редактор «Новинарні».


Новина доповнюється


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!