В Україні змінять систему нарахування пенсій та у Львові пройде міжнародний театральний фестиваль. Підсумки доби

1052 0
Нині 25 вересня та 579 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: cultprostir.com.ua

Фото: cultprostir.com.ua

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 00:29, відбій – о 01:12. У Львові та області все спокійно.

Речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила, що вночі, 25 вересня сили оборони збили 19 дронів типу «Shahed», які запустили загарбники. Також збито 11 «Калібрів», переважно над Одещиною.

Ворог влучив у припортову інфраструктуру. Суттєвих пошкоджень зазнав морський вокзал в Одесі, в будівлі привокзального готелю, що вже кілька років не функціонує, спалахнула пожежа.

Окрім того, ракетами «Онікс» зруйновано зерносховища. Але люди не постраждали. Унаслідок падіння уламків пошкоджень і займання зазнали складські будівлі одного з підприємств та приватний будинок у передмісті Одеси.

Ситуація на фронті: За даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), українські війська все глибше заходять у Запорізьку область і штурмують Новопрокопівку – прифронтове село за 1,5 км на південь від Роботиного.

«Російські війська, ймовірно, все ще контролюють сегменти довгої траншеї російських бойових позицій між Роботиним (10 км на південь від Оріхова) та Вербовим, особливо поблизу тактичної висоти на півдні. Повідомляється, що російські сили встановили підготовлені бойові позиції майже в кожній лісопосадці, через які українська піхота повільно та систематично пробивається».

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося понад 32 бойових зіткнення. Українська авіація завдала 8 ударів по районах зосередження противника. Підрозділами ракетних військ уражено 2 зенітно-ракетних комплекси, 4 артилерійських засобах та ворожий склад боєприпасів.

Читайте також: Військовий облік жінок. Що зміниться з 1 жовтня. З жовтня жінки з медичною освітою стають військовозобов’язаними і повинні будуть стати на військовий облік. Потрібно з’явитись до територіального центру комплектації та пройти необхідні процедури.

Ключові події:

1. Папа Франциск сказав, хто зацікавлений у війні в Україні. «Ця війна, мені спадає на думку, зумовлена не лише російсько-українською проблемою, але й продажем зброї, торгівлею зброєю», – сказав він.

Читайте також: Польща може скоротити допомогу біженцям із України. За словами речника уряду Польщі Пьотра Мюллера, підтримка біженців, яка включає в себе відмову від вимог щодо проживання та надання дозволу на роботу, вільний доступ до шкіл, медичної допомоги та пільг на сім’ю, ймовірно, не буде продовжена у 2024 році;

2. В Україні планують змінити систему нарахування пенсій. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у 2024 році стартує пенсійна реформа, мета якої довести рівень пенсій в Україні до 30-50% середньої зарплати в країні. А також – зрівняти старі та нові пенсії.  

У нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. «Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня», – додав премʼєр.

Читайте також: Яка ситуація з донорством крові у Львові та як долучитися. «Донорів постійно потрібно через те, що ми щодня проводимо багато операцій. Сьогодні крові треба менше, а завтра – більше. Передбачити це неможливо. Найбільше використовується І та ІІ група. Найбільша потреба у 0(I)Rh(мінус) та А (II) Rh(мінус)», – сказала у коментарі Tvoemisto.tv комунікаційниця Першого медичного обʼєднання Львова Карина Швець;

3. Сезонні оновлення ПДР. Яке правило дорожнього руху діятиме з 1 жовтня. З 1 жовтня по 1 травня треба вмикати денні ходові вогні на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами.

Читайте також: Стало відомо, коли розпочне курсувати новий потяг із Львівщини до Польщі. Залізничне сполучення Рава-Руська-Варшава запрацює з 15 жовтня 2023 року. Маршрут вже офіційно внесено до розкладу руху польських залізниць. З Варшави до Рави-Руської потяг виїжджатиме о 21.45 місцевого часу та прибуватиме о 5-й годині 45 хвилин. Відправлення з Рави-Руської – об 11.00, прибуття до Варшави – о 17.29. Потяги курсуватимуть щодня. Продаж квитків онлайн поки що недоступний, тому вартість квитків наразі не відома.

А також: У Львові з’явився новий майданчик для платного паркування. На вул. Івасюка, 3-19 відкрили новий майданчик для платного паркування. Він розташований у 3-й зоні паркування та налічує 26 паркомісць, з яких 3 – для осіб з інвалідністю.

4. Студенти з Львівщини можуть отримати обласні премії. Стартував прийом заявок. Прийом заявок на участь триває до 20 жовтня.

Читайте також: У Львові відбудеться міжнародний театральний фестиваль. Театралізоване відкриття фестивалю відбудеться 5 жовтня о 16:00 на площі перед Львівський національним університетом ім. Івана Франка (вул. Університетська).

Вистави відбуватимуться у таких театрах:

  • театр «Воскресіння»;
  • театр ім. Леся Курбаса;
  • Перший театр;
  • театр ім. Марії Заньковецької;
  • Будинок Офіцерів.

5. Три виставки у Львові, які варто відвідати. У «Пороховій Вежі»на вул. Підвальна, 4 триває виставка «Безсмертні імена»; у Домі Франка, що на вул. вул. Франка, 150-152 представили виставку «Доля вишита нитками»; а у кав’ярні-галереї «Штука», що на вул. Котлярська, 8 виставк живопису Ігоря Теплого «Тепла осінь міста».

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!