У Львові презентували першу в Україні еко-зупинку. Фото

5735 0
У Львові презентували першу в Україні Зелену Зупинку на площі Галицькій, навпроти пам’ятника Королю Данилу. Реалізацією еко-проекту займалася група львівських активістів, які тепер планують надалі створювати подібні зупинки й у районах, а не лише в центрі міста.
Фото: facebook (Український контент, Андріян Гутник), vgolos.com.ua

Фото: facebook (Український контент, Андріян Гутник), vgolos.com.ua

Зелена Зупинка – зупинка громадського транспорту із озелененими дахом (квітами) і задньою стінкою (ліанами). Цей соціальний екологічний проект розроблений ініціативною групою, у рамках конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project» на базі Львівської міськради. Проект є кроком до боротьби із зміною клімату, популяризації екологічних напрямів ландшафтної архітектури.

Читайте також: У Львові створять зупинку із рослинами і сонячними батареями на даху

«Ми використовували на даху очитки, сукуленти, які є стійкі, невибагливі до умов зовнішнього середовища. Там є декілька видів: із зеленими листками, зі сизими, жовтими стеблами. Це декоративно-листяні рослини, тому і взимку, і влітку від них буде однаковий ефект. Ззаду стінка покрита плющем. Навесні всі квіти піднімуться, і зупинка матиме кращий ефект.

Надалі ми будемо реалізовувати такі проекти у проблемних місцях, насамперед, там, де немає зелених насаджень і де є інтенсивний рух автомобілів. На зупинці ми розмістили інформаційний банер, де коротко виклали екологічні, соціальні і економічні вигоди. Зараз рослини не дуже піднялися, тому не всі люди звертають увагу на них. Думаємо, що почнемо робити зелені зупинки по районах, щоб люди могли бачити їх не тільки в центрі», – розповіла керівник проекту «Зелена зупинка» Анастасія Рудич.

Читайте також: 30 корисних звичок, що збережуть екологію

У коментарі Tvoemisto.tv Анастасія Рудич зазначила, що разом з іншими активістами зацікавлена поширювати подібні технології в майбутньому. «Але для цього нам потрібне фінансування. Радо приймемо й інші пропозиції допомоги: консультації чи матеріали», – додала вона. Усіх охочих долучитися до реалізації майбутніх проектів Анастасія Рудич просить писати особисто (Anastasiia Rudych) або на сторінку «Зелена зупинка у місті Лева».

Нагадаємо, облаштування зупинки є недешевим – лише покрівля із рослинами обійшлася у майже 40 євро за квадратний метр, однак і термін її експлуатації вчетверо довший, аніж у звичайної зупинки. Для того, аби конструкція могла витримувати навантаження ґрунту та рослин на даху, вона має бути виготовлена з особливо міцних матеріалів.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!