У Львові обрали першу браму для реставрації за співфінансуванням

2371 0
Реставрацію брам виконують майстри, які проходили навчання в рамках програми українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ).
ілюстративне фото: брама на вул. Князя Романа, 26 (фото надали в GIZ)

ілюстративне фото: брама на вул. Князя Романа, 26 (фото надали в GIZ)

У Львові визначили першу браму, яку реставруватимуть в рамках продовження програми співфінансування реставрації історичних дверей і брам. Відповідно до повідомлення прес-служби ЛМР, брама знаходиться в будинку на вул. Кониського, 5.

«До цієї програми вже зголосилося 50 учасників. Є різні брами – металеві і дерев’яні, в пам’ятках і не в пам’ятках архітектури, простіші і складні. Брама на вул. Кониського, 5 не є унікальною, бо будинок не є пам’яткою архітектури. Він збудований в кінці 19 ст. Також тут живуть активні мешканці. Вони перші зголосилися, тому їх брама буде першою, яку реставруємо», – розповіла очільниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: Екскурсія львівськими двориками після оновлення. Фото

Реставрацію брам виконують майстри, які проходили навчання в рамках програми українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ). Браму на вул. Кониського, 5 реставруватиме столяр-реставратор Олександр Савчук. Брама буде демонтована і перевезена в майстерню, і вже відреставрована повернеться назад. На час рестравраційних робіт у будинку буде встановлено тимчасову браму.

Реставрація брами будинку на вул. Кониського, 5 триватиме 2 місяців. Загальна вартість становить 40,7 тис. грн. З них 12,2 тис. грн оплачують мешканці, решта – Львівська міська рада. Мешканців оплачують свою частину коштів реставратору як аванс, а 70% зі сторони міста реставратор отримує після завершення робіт на основі акту прийому-передачі.

Читайте також: Читайте також: Життя львівських брам після реставрації. 7 фото

Нагадаємо, міська рада продовжила програму «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова». Замість німецьких грошей будуть бюджетні та гроші мешканців. У квітні 2018 року в «Архітектурно-археологічній службі» розповіли про наміри реалізувати 50 заявок від мешканців на співфінансування реставрації вхідних дверей і брам.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!