У Львові запрацював Центр трансплантації стовбурових клітин

14628 0
У Центрі планують проводити операції з пересадки стовбурових клітин пацієнтам, у яких діагностували злоякісні клітини крові.
фото: Мирослава Пархомика, zaxid.net

фото: Мирослава Пархомика, zaxid.net

Сьогодні, 15 жовтня, у Львові на базі Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН України, що розташовується на вулиці Генерала Чупринки, 45 відкрили Центр трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин.

Орест Тушницький, кандидат медичних наук, відповідальний керівник Львівського регіонального центру трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН, розповів Tvoemisto.tv, що для початку у Центрі матимуть змогу госпіталізувати трьох пацієнтів одночасно.

Палата з апаратом для штучної вентиляції легень та монітором пацієнта

«Наразі ми створили розгорнуте приміщення Центру: три бокси із санвузлами для госпіталізації трьох пацієнтів. Також є окрема кімната для роботи зі стовбуровими клітинами, окрема операційна для сепарації стовбурових клітин і приміщення для медичного персоналу», – зазначив Орест Тушницький

Для Центру вже придбали апарат для сепарації стовбурових клітин, вартістю 978 тисяч грн. Але для того, аби розпочати трансплантацію кісткового мозку повною мірою, ще є потреба у спеціальному лабораторному обладнанні: для підготовки хворого до операції, для заготівлі і сепарування стовбурових клітин тощо.

Холодильник для заморожування та зберігання стовбурових клітин

Коксогенатор для вироблення кисню

За словами Ореста Тушницького, для того, щоб розгорнути приміщення Центру, потрібно було перенести чотири структурні підрозділи Інституту патології крові та трансфузійної медицини. Загалом на ремонт витратили близько 520 тис. грн.

Наразі у Центрі ще немає пацієнтів, оскільки найактивніше  проводиться робота із формування штату і навчання працівників. «У нас є ентузіасти, які працюють на створенням Центу. Проте для повноцінної роботи потрібно сформувати штат, чим зараз і займаємося. Частина людей вже були на стажуванні у Любліні і ще кілька мають намір їхати закордон за досвідом,  – каже керівник Львівського регіонального центру трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин.  –  Ми тільки закінчили ремонтні роботи і активно працюємо над створенням і навчанням команди. Для того, щоб Центр повноцінно запрацював, потрібно сформувати штат Центру орієнтовно із 23 працівників. Зараз у нас працює клініка гематології, де пацієнтам надають необхідні рекомендації».

Як раніше розповідав у коментарі Tvoemisto.tv Ігор Євстахевич, хірург Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАН України, вже найближчим часом розпочнеться активна робота та прийом пацієнтів: «Центр має на меті забезпечити виконання авто-ТСГК (пацієнтам пересаджують їх власні стовбурові клітини– ред), а з часом ало-ТСГК (пацієнтам пересаджують стовбурові клітини братів, сестер, або осіб, що є родичами пацієнтів,– ред.) для хворих на злоякісні хвороби крові, що проживають у Західному регіоні України».

Проект реалізовано завдяки спільному гранту Ротарі Клубів «Львів» та «Львів-Ратуша», «Вайнхайм» (Німеччина) та «Сідней-Холрой» (Австралія), за підтримки світової Фундації Ротарі. «Загальна вартість проекту – 46 тисяч доларів. Основну суму коштів внесли ротарійці Німеччини», – зазначив координатор проекту та чартериний член Ротарі Клубу «Львів»  Сергій Лобозинський.

Читайте також: Одне життя на мільйон

Додамо, у середньому в Україні виконується близько 80-100 автологічних та до 40-50 алогенних ТСГК на рік, а функціонує лише три центри трансплантації (1 - для дорослих, 2 - для дітей), два з яких мають досвід виконання алогенної ТСГК.  Таким чином більшість хворих, у першу чергу гематологічних, що потребують ТСГК, не отримують її в Україні та змушені звертатись за медичною допомогою до закордонних клінік.

Для порівняння, вартість однієї процедури автологічної ТСГК за кордоном коливається від 50 до 100 тис. євро, в той час як в Україні ця цифра менша в 3-5 разів: 450 - 500 тис. грн (близько 20 тис. євро). Проведення алогенної ТГСК  за кордоном коштує від 180 до 250 тис. євро, а в Україні – в середньому 40-60 тис. євро.

Підготувала Наталія Середюк

Фото Мирослава Пархомика, zaxid.net

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!