У пам'ять про медиків, мовний закон та відкриті садки. Твоє місто. Тиждень

1505 0
Розповідаємо про головні події цього тижня.

Цього тижня у Верховній Раді активно готувалися до канікулів, тому знову ввімкнули турборежим. Далі – скандальний законопроєкт  про навчання не державною мовою у школах від «Слуги народу» Бужанського, місцеві вибори 25 жовтня і легалізація грального бізнесу.

Скандальний Закон про мову «Слуги народу» Максима Бужанського не розглянули ні у четвер, ні у п’ятницю у Верховній Раді. Він скасовує перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020. Натомість перелік навчальних предметів, які вивчатимуть державною мовою, буде визначати сам заклад освіти з урахуванням особливостей мовного середовища.

Ось так «Слуга народу» хоче оминути українізацію шкіл і перехід на українську мову навчання, який триває з 2019. Лобіював якомога швидший розгляд цього законопроєкту заступник голови фракції «Слуг народу» Корнієнко. Але не судилося. Мабуть через те, що під стінами Ради два дні протестували кілька тисяч українців. Наступне позачергове засідання Верховної Ради має відбутися 21 липня. Побачимо, що придумає цього разу діюча, щоб його таки розглянути.

Відзначайте червоним у календарі 25 жовтня – цю дату офіційно оголосили днем місцевих виборів. Обиратимуть депутатів місцевих та сільських рад, селищних і міських голів. Вибори відбудуться за новим адміністративно-територіальним устроєм, який прийняла Верховна Рада. На Львівщині тепер буде не 20 районів, а сім. У деяких областях України районування змінили суттєво, а на Львівщині прийняли межі, які вже озвучували раніше. Проте Рава-Руську чомусь віднесли до найбільшого – Львівського району, замість Жовківського. А як не дозволити маніпулювати вашою думкою щодо рейтингів політиків у гарячий передвиборчий час – читайте у колонці соціологині на сайті «Твоє місто».

Гральний бізнес таки легалізували. Закон дозволяє азартні ігри лише тим, кому вже є 21 рік. Організатори мають перевіряти вік гравців, але за яким механізмом це робитимуть в інтернеті, щоб зберегти в таємниці персональні дані – до кінця не зрозуміло. Гральні автомати дозволили розміщувати у готелях, які мають від 3 до 5 зірок. А от казино – лише у 5 зіркових або у заміських комплексах відпочинку.

Ну і тепер за організацію азартних ігор без ліцензії – кримінальна відповідальність.

На війні загинув молодший лейтенант Тарас Матвіїв з Жидачівщини. Він загинув під час обстрілу українських позицій російськими найманцями на сході України. Під обстрілом 31-річний Тарас допоміг своїх побратимам дістатися в безпечне місце і цим врятував їх. А сам загинув від ворожої міни. Тарас Матвіїв був депутатом Жидачівської райради і активістом руху «Стоп, лісоцид!», боровся проти незаконної вирубки деревини на Львівщині. Вічна пам’ять герою.

Пандемія Covid-19 стала ще однією передовою в Україні. На неї вийшли медики. У Львівській області коронавірус забрав життя уже сімох із них. Tvoemisto.tv хоче вшанувати пам’ять померлих лікарів, медсестер і фельдшерів та розповісти історію кожного з них. Кого ці люди любили, із чого сміялись, про що мріяли та що залишили нам у спадок – у проєкті «У пам’ять про медиків». Про військового медика Івана Гайду, який 10 років очолював Військово-медичний клінічний центр Західного регіону – читайте на нашому сайті.

І на завершення. У Львові відкрили дитсадки після 5 місячної перерви. Звісно, з певними обмеженнями. 17 липня у них прийшло лише 5% діток. А чи готові ви відвести свого малюка в садочок – пишіть нам у коментарях.

Ви знали, що у Львові є озеро з черепашками? Європейських болотних черепах на озері Стосика помітили 5 років тому, відтоді вони стали символом цього ставка. Як зустріти там цих тваринок і чи можна купатися на цьому озері – читайте на нашому сайті.

Бережіть себе і вдалих вихідних. Побачимось наступного тижня.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!