ЗМІ повідомляють про відставку прем’єр-міністра. Хто може очолити міністерства

2722 0
Прем'єр намагається через суд оскаржити своє звільнення.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

До Верховної Ради надійшла заява про відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Про це на засіданні фракції «Слуга народу», що відбувалося сьогодні ввечері, 3 березня, повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков, пишуть низка українських ЗМІ, зокрема й Українська правда, з посиланням на джерела у фракції.

На його місце президент Володимир Зеленський запропонував призначити чинного міністра розвитку громад і територій львів’янина Дениса Шмигаля.

Водночас на сторінці Окружного адміністративного суду Києва у Фейсбук з’явилася інформація про забезпечення позову, заявником в якій зазначений Олексій Гончарук, відповідачем – голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, третьою особою – Володимир Зеленський. Втім цю заяву спростували у пресслужбі Кабміну.

Згідно з повідомленням, позивач просить заборонити до винесення судового рішення по суті вносити до порядку денного позачергового пленарного засідання Ради, призначеного на 4 березня, питання про відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука та/або звільнення кого-небудь з членів Кабміну.

Як пише Громадське, після засідання фракції нардеп від партії «Слуга народу» Олександр Дубінський зачитав журналістам, які кадрові зміни очікують на Кабмін. Згодом про це він написав і на своїй сторінці у Фейсбук.

Зокрема міністр МВС Арсен Аваков залишиться на посаду, а міністерку економіки Оксану Маркарову, яка працювала ще в уряді Володимира Гройсмана, має замінити Ігор Уманський, який вже обіймав цю посаду як виконувач обов’язків в другому уряді Юлії Тимошенко з 8 квітня 2009 року до 11 березня 2010-го.

На своїх посадах залишаться міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр юстиції Денис Малюська, міністр інфраструктури Владислав Криклій. Щодо міністра енергетики Олексія Оржеля ведуть консультації.

Міністр розвитку економіки та сільського господарства Тимофій Милованов залишиться в Кабміні, але зосередиться на аграрному комплексі. Це відомство розділять, і Тимофій Милованов очолить Міністерство агропромислового комплексу.

Дмитро Кулеба залишиться на посаді віце-прем'єра з питань євроінтеграції, а також очолить Міністерство закордонних справ.

Свої посади мають втратити міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька, міністр оборони Андрій Загороднюк, міністерка освіти Ганна Новосад, міністр Кабміну Дмитро Дубілет, міністерка у справах ветеранів Оксана Коляда, міністерка соціальної політики Юлія Соколовська та міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

Очолити Міноборони має Андрій Таран, він кадровий військовий, працював військовим аташе при посольстві України у США. МОЗ має очолити хірург Ілля Ємець, який вже працював на цій посаді й він був міністром охорони здоров'я в уряді Миколи Азарова у 2010-2011 роках. Нині він керує державним Центром дитячої кардіохірургії.

Новим міністром Кабміну має стати Олег Немчінов. Він у 2006-2010 був депутатом Львівської обласної ради від Української народної партії. 

Міністром розвитку економіки (вже без сільського господарства) призначать економіста Романа Жуковського, він працював в управлінні з питань економічної політики та впровадження економічних реформ Адміністрації президента.

Міністеркою соціальної політики має стати Марина Лазебна, яка за прем'єра Володимира Гройсмана очолювала Державну соціальну службу.

Читайте також: Садовий змінив свою думку щодо виборів міського голови Львова

Нагадаємо, що 17 січня Олексій Гончарук вже писав заяву про звільнення на фоні скандалу з начебто його розмовою з посадовцями Кабміну та Офісу президента, де він неоднозначно висловився про чинного президента. Втім президент відставку не прийняв, натомість попросив звільнити міністрів, які не досягли реальних результатів та налагодити діалог із парламентом. Найбільш проблемними Володимир Зеленський назвав Мінекономіки, Мінкульту та міністерства ветеранів. Олексій Гончарук очолює Кабмін із 29 серпня 2019 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!