У Раді пропонують внести зміни до свят 8 березня і 9 травня

1875 0
Нардепи пропонують 8 березня назвати Міжнародним днем захисту прав жінок
Умовне фото

Умовне фото

Група народних депутатів пропонує 8 березня назвати Міжнародним днем захисту прав жінок, а 8 травня вихідним днем замість 9 травня. Відповідний законопроєкт 28 лютого зареєстрували у Верховній Раді. 

Законопроєктом пропонують внести зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових днів 8 березня та 9 травня. Свято 8 березня щорічно відзначається у світі як день боротьби за права жінок. Організація Об'єднаних Націй з 1975 року відзначає цей день як Міжнародний жіночий день, а з 1975 року – також як Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

«В Україні, з одного боку, 8 березня відзначається жіночими маршами та заходами, присвяченими правам жінок і рівності, однак, з іншого, – за застарілою радянською традицією певна частина суспільства цей день сприймається як «свято весни та краси».  На нашу думку, таке сприйняття є стереотипним і нівелює суспільну та політичну природу цього свята», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Читайте також: У «Дії» запустили опитування щодо 8 березня

Замість Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, нардепи пропонують зробити святковим днем 8 травня – День пам’яті та примирення. Водночас традиційні заходи 9 травня, згідно із законопроектом, відбуватимуться в робочий день. Співавторами законопроєкту виступили понад десяток народних депутатів.

Нагадаємо, у «Дії» запустили опитування щодо 8 березня. Так, українці можуть проголосувати, чи залишати Міжнародний жіночий день вихідним, чи зробити робочим. Окрім того, в Україні пропонують внести зміни до Кодексу законів про працю та встановити українські свята, а саме 25 лютого – День української жінки (День українки) – день народження Лесі Українки; 9 березня – Шевченків день – день народження Тараса Шевченка; друга неділя травня – День матері. Докторка історичних наук і президентка Української асоціації жіночої історії Оксана Кісь розповіла Tvoemisto.tv чому такі зміни можуть нашкодити українському суспільству та яким тепер є сприйняття Дня жінки.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!