В Україні пропонують оподатковувати виробництво солодкої газованої води

1568 0
Кошти хочуть витрачати на забезпечення людей із рідкісними захворюваннями.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Медичний комітет Верховної Ради пропонує запровадити нові податки і збори з реклами фармацевтичної продукції, тютюнових виробів, з виробництва та обігу солодких газованих напоїв з підвищеним вмістом цукру. Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Читайте також: Президент підписав закони про касові апарати і кешбек, проти яких протестували підприємці

Кошти від цих податків і зборів мають іти на забезпечення пацієнтів з рідкісними (орфанними) захворюваннями лікарськими засобами та продуктами для спеціального дієтичного харчування.

Також у Комітеті пропонують у всіх наступних проєктах Держбюджету передбачати видатки на повне покриття витрат із забезпечення пацієнтів з рідкісними захворюваннями необхідними ліками та продуктами для спеціального харчування. З цією метою пропонується запровадити спеціальну бюджетну програму.

У Комітеті вважають, що варто розглянути і можливість залучення позабюджетного фінансування з не заборонених законодавством джерел, а також внести зміни до законодавства, аби ліки могли закуповувати місцеві бюджети. Останнім також рекомендують розробити відповідні програми.

Окрім того, Комітет рекомендує МОЗ створити реєстр людей із рідкісними захворюваннями та переглянути стандарти діагностики, лікування та профілактики орфанних захворювань.

Читайте також: Усвідомлене батьківство. Чому варто обстежитись ще до вагітності

Рідкісним (орфанним) захворюванням вважається захворювання, що загрожує життю людини або яке хронічно прогресує, призводить до скорочення тривалості життя або до інвалідності. Поширеність такого захворювання серед населення не частіше, ніж один випадок на 2000 осіб. 80% орфанних захворювань генетично обумовлені та тривають протягом усього життя людини і потребують постійного лікування.

Комітет звернувся до президента з проханням проголосити наступний, 2020 рік, Роком державної підтримки пацієнтів з рідкісними (орфанними) захворюваннями в Україні для привернення уваги суспільства до проблем таких хворих.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!