Княжицький, Федина, Величкович. Скільки заробляють нардепи від «ЄС» родом зі Львова

2534 0
Представники партії «Європейська солідарність» 20 січня подали декларації за 2021 та 2020 рік.
Фото умовне

Фото умовне

Софія Федина та Микола Княжицький, які є народними депутатами від партії «Європейська солідарність», подали свої декларації 20 січня цьогоріч. І хоча жодна з них не стосується статків нардепів за останні роки, а Микола Княжицький лишень вніс правки у свою стару, та Tvoemisto.tv переглянуло, що вони задекларували та яку власність набули у ті роки. 

Доходи та нерухомість нардепки Софії Федини

За 2021 рік нардепка отримала 605 тисяч гривень, з яких заробітна плата від управління справами апарату ВРУ становить майже 581 тис. гривень. В той час, у активах Софії Федини зберігалось 33 тис. доларів (1 млн 235 тис. гривень за курсом НБУ), 742 євро (30 тис. гривень) та 261 тис гривень, що сумарно становить 3 млн 53 тис. гривень. 

Що ж до власності, то Софія Федина, станом на 2021 рік, не мала жодного рухомого майна, проте була власницею квартири у Львові (вартість у 2017 році – 404 тис. гривень) та земельної ділянки у Давидівській громаді загальною площею у 574 м2. 

Статки та власність сім’ї Княжицьких

За 2020 рік сім’я задекларувала 6 млн 793 тис. гривень. Найбільша частина з них, а саме 6 млн 199 тис. гривень – дохід дружини від підприємницької діяльності. Сам нардеп задекларував 491 тис. гривень заробітної плати. Окрім того, Княжицькі вже мають у розпорядженні 6 млн 741 тис. гривень та 1 млн 188 тис. доларів (44 млн 515 тис. за курсом НБУ). 

Додамо, що у декларації також вказана сума застави (1,2 млн гривень), які Микола Княжицький вніс за голову правління ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Руслана Журила, якого обвинувачують у причетності до заволодіння коштами державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Спочатку ця сума була значно більша – 12 млн гривень, проте згодом адвокати підсудного домоглись зменшення застави до вказаної у декларації суми, а залишок повернули заставодавцю. Станом на березень 2022 року запобіжний захід у вигляді застави змінили на особисте зобов’язання, а сам підсудний наразі служить у ЗСУ сержантом з забезпечення. 

У розпорядженні Княжицьких також були чотири автівки: 

  • Renault Duster 2016 року, придбана у 2016 році за 510 тис. гривень, належить Миколі Княжицькому;

  • Subaru XV 2.0 2014 року, придбана у 2015 році за 672 тис. гривень, належить дружині Ларисі Княжицькій;

  • Suzuki Jimny 2018 року, придбана у 2018 році за 482 тис. гривень, належить дружині;

  • Volvo XC 90 2019 року, придбана у 2019 році за 1 млн 382 тис. гривень, належить Миколі Княжицькому. 

Також сім’я Княжицьких станом на 2020 рік володіла корпоративними правами у чотирьох товариствах – «Новини-ТВ» (99%), «Інтерпрофіт» (1%), «Редакція газети «Вечірня газета» (25%) та «Астра фінанс» (22,5%) (цьому товариству належить 100% ТзОВ «Голдберрі» – юридичної особи телеканалу «Еспресо»). Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, Княжицькі і досі володіють цими корпоративними права, проте ТзОВ «Редакція газети «Вечірня газета» припинило свою діяльність станом на 14 січня 2024 року.

Також у сім’ї було 12 об’єктів нерухомості, зокрема три квартири, одне нежитлове приміщення, три житлові будинки та п'ять земельних ділянок. 

Декларація Миколи Величковича

Свою декларацію подав ще один депутат від «ЄС» зі Львова – Микола Величкович. Відтак, за 2022 рік спільно з дружиною він отримав 624 тис. гривень доходів, з них 532 тис. – заробітна плата народного депутата. Окрім того, вони є власниками 399 тис. гривень та автівки Nissan Qashqai 2018 року, яку дружина придбала у 2020 році за 80 тис. гривень. Також сім’я Величковичів володіє земельною ділянкою, квартирою та коморою у будинку. 

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv також переглянуло і декларації інших депутатів від партії Європейська солідарність зі Львівщини, а саме Степана Кубіва та Михайла Бондара. Ознайомитись з ними можна за посиланням.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!