В Україні пропонують значно збільшити штраф за непристебнутий пасок безпеки

3908 0
66% населення України підтримує ініціативу підвищення штрафів за ігнорування пасків безпеки.
фото ілюстративне

фото ілюстративне

25 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроект, яким пропонується підвищити штраф для водіїв, які не користуються ременями безпеки в автомобілі, до 850 гривень.

Зараз штраф за непристебнутий пасок становить 51 гривню. У Верховній Раді пропонують його підвищити до 50 неоподаткованих мінімумів (850 гривень). До прикладу, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, у Словенії – 120 євро, у Чехії – 77 євро.

Читайте також: Коли ми зможемо їздити Львовом із гідністю і комфортом?

Депутати опираються на дослідження Кампанії «За безпечні дороги», у рамках якого було з’ясовано, що лише 15% українських водіїв користуються ременями безпеки, що є найнижчим показником у Європі.

«За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), невикористання ременiв безпеки та мотошоломів є одним з ключових факторiв ризику, який безпосередньо впливає на безпеку дорожнього руху та має прямий причинно-наслідковий зв'язок з дорожніми аваріями та їх тяжкими наслідками. Використання ременів безпеки є найбільш дієвим засобом захисту водіїв і пасажирів під час ДТП», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Читайте також: Місто, недружнє до водіїв. Чому у Львові їздять не за правилами, а як вийде

У пояснювальній записці також зазначено, що показник смертності на дорогах України є одним з найвищих у Європі – щороку на дорогах України гине не менше 3,5 тисяч людей та травмуються не менше 35 тисяч.

Крім того, з посиланням на дані соціологічного дослідження, проведеного центром Ipsos, посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки підтримує 66% населення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!