В Україні зросла кількість крадіжок даних з банківських карток: як себе убезпечити

3232 0
Національний банк України попереджає про зростання кількості випадків нового виду шахрайства – крадіжки даних платіжної картки за допомогою систем зовнішніх інтерактивних голосових відповідей (IVR). Пропонуємо дізнатись, яким чином відбувається таке шахрайство та як себе убезпечити.
Фото: vsluhblog.ru

Фото: vsluhblog.ru

У цій схемі власникам платіжних карток телефонують не самі шахраї, а запрограмовані ними роботи, які від імені «банку» просять надати інформацію про платіжну картку або логін/пароль від веб-банкінгу, які необхідні для здійснення платежу.

Національний банк України наголошує, що дані платіжної картки (повний номер картки, термін її дії, код CVV/CVV-2, ПІН-код до картки), логін/пароль для входу до веб-банкінгу, є конфіденційними і їх не потрібно надавати іншим особам, у тому числі працівникам банківських установ.

Працівники банку за жодних обставин не будуть і не мають права телефонувати клієнту із запитом такої інформації.

Повний номер картки, слово-пароль, сума і дата останнього зарахування на картку можуть надаватись виключно під час проходження ідентифікації під час Вашого самостійного звернення до банку.

Львів’янам,  яким телефонують невідомі особи на мобільний телефон, називаючись працівниками будь-якого банку (служби безпеки, служби моніторингу, контакт-центру тощо), з вимогою провести «ідентифікацію», надати/підтвердити дані картки або надати будь-які інші персональні дані, рекомендують негайно припинити таку розмову.

Якщо Ви надали шахраям дані своєї платіжної картки, необхідно негайно звернутись до контакт-центру банку, у якому Ви обслуговуєтесь (номери телефонів є на зворотному боці платіжної картки), та здійснити її блокування.

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!