Як отримати у Львові щомісячну допомогу на догляд за особою з психічними розладами

1929 0
Особи, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи психічного розладу, який, за висновком лікарської комісії медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду, можуть отримувати щомісячну грошову допомогу на догляд за ним.

Як інформує управління соціального захисту Львівської міської ради, допомога на догляд надається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з інвалідом і доглядає за ним.

Розмір допомоги на догляд розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім'ї та середньомісячним сукупним доходом сім'ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж мінімальна заробітна плата.

Для призначення допомоги громадяни подають такі документи:

·               заява;

·               документ, що посвідчує особу;

·               довідка про склад сім'ї із зазначенням прізвищ, імен та по батькові, родинних зв'язків членів сім'ї;

·               довідки про доходи кожного члена сім'ї;

·               висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом I  чи II групи внаслідок психічного розладу;

·               довідки про наявність і розміри земельних ділянок, виділених для ведення особистого підсобного господарства, городництва, сінокосіння, випасання худоби, та земельної частки, виділеної унаслідок розпаювання землі.

«Якщо дієздатна особа постійно проживає на одній житловій площі за місцем реєстрації (проживання) інваліда I чи II групи внаслідок психічного розладу, але зареєстрована в іншому місці, подається довідка, видана органом соціального захисту за місцем реєстрації дієздатної особи, про те, що вона не перебуває на обліку як одержувач і не одержує щомісячну грошову допомогу на догляд. Допомога на догляд призначається на шість місяців з місяця звернення за допомогою, якщо протягом місяця подані всі необхідні документи, і виплачується щомісяця», розповіла начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь.

Для підтвердження факту спільного проживання з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу та догляду за ним, у разі потреби, складається акт про проведення обстеження сім'ї безпосередньо органами соціального захисту або соціальними інспекторами. Якщо дієздатна особа постійно проживає на одній житловій площі за місцем реєстрації інваліда I чи II групи внаслідок психічного розладу, але зареєстрована в іншому місці, обстеження сім'ї для встановлення факту догляду є обов'язковим.

У разі виникнення обставин, які можуть вплинути на право особи на допомогу (інвалід І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу перебуває на повному державному утриманні або стаціонарному лікуванні впродовж повного календарного місяця та інше), особи, яким надається допомога, зобов'язані повідомити органи, що провадять її виплату. Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за тим, у якому сталися зміни.

У разі затвердження нового розміру прожиткового мінімуму, допомога на догляд перераховується без звернення одержувача допомоги. Органи праці та соціального захисту населення проводять перерахунок раніше призначеної допомоги на догляд з місяця затвердження нового розміру прожиткового мінімуму.

«Виплата допомоги на догляд провадиться через поштові відділення зв'язку за місцем проживання особи, яка одержує зазначену допомогу, або через установу банку, шляхом перерахування коштів на особовий рахунок цієї особи за її заявою», - розповіла заступник начальника управління соціального захисту Львівської міської ради Ольга Сільчак.

Більше інформації громадяни можуть отримати у відділах соціального захисту районів м. Львова.

Нагадаємо, що прийом громадян у «Єдиних приймальнях» районних відділів соціального захисту проводиться: понеділок – з 13.00 до 19.00 год.; з вівторка по четвер – з 08.00 до 19.00 год.; в п’ятницю – з 09.00 до 14.00.

Записатись на прийом в «Єдину приймальню» в режимі «он-лайн».

 

Для запису на прийом та отримання детальної інформації про різні види соціальних гарантій мешканці Львова можуть звертатись до відділів соціального захисту за місцем проживання за телефонами:

 

Галицький:

тел.:  261-44-50

(вул. Ф. Ліста, 5)

Личаківський:

тел.:  235-71-62

(вул. Театральна, 10)

Залізничний:

тел.:  295-82-28

(вул. І. Виговського, 34)

Франківський:

тел.:  237-50-81

(вул. Генерала Т. Чупринки, 85)

Шевченківський:

тел.:  252-28-40

(вул. В. Липинського, 11)

Сихівський:

тел.:  254-64-80

(просп. Червоної Калини, 66)

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!