Як перевірити ризики хвороби серця онлайн. 10 способів

3164 0
Онлайн-калькулятори допоможуть вберегтися від серцевих нападів та вчасно вияити проблему з судинами.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Ризик виникнення серцево-судинних захворювань можна перевірити за допомогою калькулятора. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє платформа для розвитку медицини і науки України INgenius.

Розрахувати індивідуальний ризик можна за допомогою наступних сервісів:

1. ACC/AHA ASCVD Risk Calculator 

Сервіс прораховує ризики для осіб 40-79 років. Людина має вказати свою стать, расу, рівень загального холестерину, ліпопротеїдів високої щільності, показники АТ, наявність призначеної антигіпертензивної терапії, тютюнопаління та цукрового діабету.

Відтак, вона отримає результат у відсотках і коментар до кожного з показників. Крім того, калькулятор надасть рекомендації для покращення ситуації і обрахує можливі ризики упродовж наступних десяти років.

Читайте також: Спецоперація проти кору. Чи вдасться переконати батьків

2. Tool: Heart disease risk calculator from Mayo clinic 

Для цього калькулятора потрібно дещо більше даних: вік, стать, зріст і маса тіла (у метричній та англо-американській системах виміру), національність, анамнез захворювання, сімейний анамнез, дані про тютюнопаління (чи викурив пацієнт принаймні 100 цигарок протягом життя), наявність цукрового діабету, дані про рівень загального холестерину крові та ЛПВЩ, звичайний рівень АТ та прийом антигіпертензивних препаратів, дані про фізичну активність (високу, помірну, низьку), наявність і кількість овочів і фруктів, а також тваринних жирів у щоденному раціоні).

Після цього сервіс також надасть відсотковий результат і рекомендації, як зменшити рівень ризику. Поради стосуватимуться виключно змін в способі життя, а не конкретну терапію і препарати.  

3. ASCVD Risk Estimator Plus 

Калькулятор оцінює прийом хворим аспірину та статинів, наявний рівень ЛПНЩ ( ліпопротеїни низької щільності).

Мінімальний вік для обстеження – 20 років, максимальний – 79. Сервіс надасть порівняння стану здоров’я людини порівняно з попереднім обстеженням.  

4. Framingham Coronary Heart Disease Risk Score 

Для розрахунку потрібні тільки вік, стать, рівень загального холестерину, інформація про те, чи палить людина а також значення систолічного АТ та наявність антигіпертензивного лікування.

Сервіс не надає індивідуальних рекомендацій.

5. The Absolute CVD Risk/Benefit Calculator 

Це певний серсвіс з сервісами, на якому є одразу чотири калькулятори: Framingham, ACC/AHA, QRISK, New Zealand Data.

Він допоможе визначити ризики серцевих нападів, стенокардії, серцевої недостатності, інсульту, переміжної кульгавості та ураження периферичних артерій. Ризик розраховується на 5 або 10 років.

Сервіс також може порекомендувати, як покращити стан здоров’я: від способу життя до індивідуальних дієт і медикаментів.

6. Reynolds Risk Score 
Калькулятор вимагає мінімальної кількості показників: вік, стать, тютюнопаління, систолічний АТ, загальний холестерин і рівень ЛПВЩ, рівень високочутливого С-реактивного протеїну та сімейний анамнез.

Читайте також: Як перевірити наявність необхідних ліків у лікарні. Інструкція

Результат наводять з прогнозом на наступні 10-20 років, а також проводять порівняння зі здоровими особами того ж віку.

7. Heart Disease Risk Calculator 

Калькулятор, який оцінює вік, стать, тютюнопаління, рівень систолічного АТ і холестерину (наявний також пункт «Невідомо», якщо пацієнт не володіє такою інформацією), прийом антигіпертензивних препаратів, короткий сімейний анамнез.

Не надає рекомендацій.

8. Australian absolute cardiovascular disease risk calculator 

Ризик оцінюється на підставі відомостей про вік, стать, значення систолічного АТ, тютюнопаління, рівеню загального холестерину та ЛПВЩ у крові, наявність цукрового діабету та ознак гіпертрофії лівого шлуночка на ЕКГ.

Рекомендації не надаються.

9. A Risk Score for Cardiovascular Disease 

Окрім стандартного калькулятора, надається також перелік стандартних питань і відповідей, короткі відомості про сам ризик і обгрунтування його важливості на підставі результатів досліджень.

Підрахунок проводиться на основі відомостей про вік, стать, зріст пацієнта, наявність тютюнопаління, цукрового діабету та гіпертрофії лівого шлуночка, рівень загального холестерину та креатиніну, перенесені інфаркт міокарду та/або інсульт в анамнезі. Отримані дані порівнюються із середньостатистичними для пацієнтів такого віку і статі, також надається розподіл груп ризику по категоріям і віку.

10. QRISK®3-2018 risk calculator 

Остання версія калькулятора, яка включає також оцінку за наявністю та ступенем ураження інших органів і систем (захворювання нирок, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, наявність мігрені, тяжких ментальних розладів тощо).

Калькулятор рекомендує антипсихотичні препарати, стероїди і ліки проти еректильної дисфункції.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!