Як вберегтись від сонячних опіків. Поради фахівців

7766 0
Багато людей нехтує можливою небезпекою сонячних опіків. Втім, довге перебування на сонці може спричинити цілий ряд серйозних проблем зі здоров’ям. Експерти розповіли Tvoemisto.tv, як підготувати шкіру до сонця та запобігти появі сонячних опіків.
Фото: 4mama

Фото: 4mama

Як підготувати шкіру до сонця

Занадто довге перебування під сонячними променями може швидко викликати загальне перегрівання тіла, що проявляється не тільки в в різкому почервонінні і печінні, але й в появі міхурів та в подальшому ерозій. Надмірна інсоляція може бути причиною виникнення злоякісних новоутворів шкіри (таких як, наприклад, базаліомата та інші види раків шкіри).

Зі схожою ситуацією зіткнулась Оксана, яка отримала опіки шкіри на чолі під час відпочинку на озері.

«Шкіра була засмагла, але на той момент я вирішила заколоти гривку. Звісно, я не змастила чоло сонцезахисним кремом. Як наслідок, наступного дня прокинулась з опіком та жахливим набряком, який не дозволяв навіть відкрити очі. Для лікування, яке тривало 2 тижні, призначили уколи а також спеціальні креми. Після цього випадку завжди намагаюсь захищати шкіру сонцезахисними засобами, а перед походом на відкритому сонці – захищати шкіру обличчя», – розповідає Оксана.

Перед появою на сонці, людина повинна добре зволожити свою шкіру. Чим більше вона зволожена, тим краще захищена. Перших п’ять днів на відпочинку не варто перебувати на відкритому сонці. Найкращий час для сонячних ванн – до 10 години ранку, а також після 16:30.

«Здебільшого люди їздять відпочивати на південь, а там дуже агресивне сонце. Дуже часто помічаю за своїми пацієнтами такі типові помилки, як-от наприклад: на початку відпустки люди їдуть в Одесу, де засмагають перший раз, і після цього ще раз їдуть в Туреччину чи Єгипет, де знову засмагають. Там вони менше бережуться від сонця, адже вважають, що засмаглій шкірі вже не зашкодиш. Як результат – опіки шкіри, яку нічим не захистили. Тому в перші дні відпочинку потрібно завжди захищати шкіру легким одягом, а також користуватись сонцезахисними та кремами, які зволожують шкіру. Діткам варто плавати в легеньких футболках з довгими рукавами», – розповідає Ярина Зайченко, лікар дерматовенеролог Медичного центру Medicover.

Як правильно підібрати сонцезахисні креми

Зараз існує безліч засобів, що допомагають впоратися з сонячними опіками. Найпопулярнішими з них є засоби на основі пантенола. Продаються вони у вигляді спреїв, кремів і гелів. Переваги таких препаратів у тому, що їх можна застосовувати як дорослим, так і дітям.

Лікарі зазначають, що найкраще купувати спеціалізовані сонцезахисні засоби в аптеці, адже це лікувальна косметика. Захист повинен бути 50 SPF. Втім, навіть з таким захистом можна засмагнути, але це буде безпечніше для шкіри. Проте, коли ми вже нанесли засіб, на прямому сонячному промінні ми можемо знаходитися лише до 25 хв.

Ще однією проблемо, яка досі існує, є користування соляріями. В гонитві за засмаглою шкірою, жінки користуються соляріями по кілька разів на тиждень. Ярина Зайченко застерігає, що лампи, які використовуються в соляріях, навіть нові, негативно  впливають на шкіру. Вони пересушують її а також можуть бути тригерним чинником у виникненні  онкології шкіри.

«У жодному разі перед відпусткою не можна йти в солярій. До прикладу, в багатьох Штатах Америки і навіть у Європі заборонені солярії. Їх відвідування може спричинити зневоднення шкіри. Із розвитком зниження імунної системи на місцевому рівні –  це мінімальний негативний вплив, а в подальшому це може бути поштовхом до розвитку  онкологічних захворювань шкіри», – розповідає лікар дерматовенеролог Медичного центру Medicover.

Також якщо на тілі є родимки – не потрібно їх заклеювати. Людина лише нашкодить, адже пластир порушить циркуляцію повітря.

Що робити, якщо отримали сонячний опік

Перша допомога при сонячному опіку складається з охолодження і зволоження пошкоджених ділянок тіла, а також прийняття засобів, призначених для зняття больових відчуттів.

Як і при будь-якому опіку, в першу чергу необхідно охолодити пошкоджену ділянку шкіри. Для цього чудово підійдуть компреси і примочки звичайною чистою холодною водою. Можна використовувати сік алое чи охолоджений чорний чай з кубиками льоду.

Лікар-хірург 8-ї клінічної лікарні Львова Василь Савчин зазначає, що сонячні опіки носять сезонний характер. Для їх попередження достатньо постійно зволожувати шкіру та використовувати спеціальні сонцезахисні креми.

«Здебільшого сонячні опіки не є глибокими, але мають велику площу ураження шкіри та часто є болючими», – додав лікар.

Знизити біль і температуру допоможе і звичайна прохолодна ванна. Ці симптоми обгорання пов'язані активним притоком крові, викликаним, у свою чергу, сильним запаленням; відповідно, холодна вода звузить судини і трохи полегшить ваш стан.

Щоб підготувати шкіру до сонця, можна також зробити спеціальну процедуру зволоження шкіри перед засмагою. «У Медичному центрі Medicover  за допомогою апарату AQUA JET, однією з функцій якого є поверхневе шліфування шкіри і її зволоження, роблять процедуру підготовки шкіри до сонця, – додає Ярина Зайченко. – Цей апарат забирає повітря і передає кисень трансдермально разом із поживними речовинами, які живлять та зволожують шкіру. Найчастіше процедуру робимо на обличчі, шиї та зоні декольте. При процедурі відбувається злущення зроговілих клітинок шкіри, і вона починає правильно дихати, а також приймати поживні речовини, які забезпечують правильний обмін, що у свою чергу забезпечує повноцінне функціонування шкірних покривів».

Схожі процедури пропонують і в перші дні на популярних курортах: йдеться про скрабування шкіри та спеціальні процедури. На думку фахівців, такі процедури зволоження позитивно впливають на шкіру перед засмагою і допомагають провести відпочинок без негативних наслідків для здоров’я.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!