Як визначити, чи схильні ви до інсульту. Основні фактори ризику та онлайн-калькулятор

3922 0
Щороку в Україні стається близько 150 тисяч інсультів, більшість із них можна попередити.
фото: uarp.org

фото: uarp.org

Сьогодні, 16 жовтня, у Львові на площі Ринок у межах «Майстерень здоров’я» провели День профілактики інсульту. Якщо ви не встигли прийти на захід і виміряти кров’яний тиск, то пропонуємо самостійно перевірити, чи перебуваєте ви в групі ризику, та, в разі потреби, звернутись до свого лікаря.

Читайте також: Львівський кардіологічний центр отримав новий кардіограф

Щороку в Україні стається 120-150 тис. інсультів. Головні фактори ризику виникнення інсульту, кажуть у МОЗ, це:

  • нездорове харчування (близько чверті інсультів у світі зумовлені цим),
  • малорухомий спосіб життя (близько третини інсультів у світі),
  • куріння (приблизно десята частина випадків захворювання на інсульт у світі),
  • зловживання алкоголем,
  • забруднення повітря,
  • високий кров'яний тиск (гіпертонія) (майже половина всіх випадків інсульту у світі),
  • підвищений рівень холестерину у крові (понад чверть випадків інсультів у світі).

Згідно з результатами міжнародного дослідження Interstroke, у країнах Центральної та Східної Європи вплив цих факторів ризику дещо відрізняється: до половини усіх інсультів обумовлені високим рівнем холестерину, понад 40% – гіпертонією, понад 25% – нездоровим харчуванням, близько 20% – хворобами серця (зокрема миготливою аритмією), майже 20% – недостатньою фізичною активністю, до 15% – психо-соціальними причинами, майже 15% – курінням, понад 5% – цукровим діабетом, до 5% – ожирінням та ще до 5% – зловживанням алкоголем.

Читайте також: Де львів'янам дізнатись рівень холестерину в крові і чому це важливо

Медики застерігають, що чим довше нічого не робити для профілактики, тим більша загроза ускладнень і важчими будуть їх наслідки.

Самостійно оцінити ризик інсульту можна за допомогою спеціальних калькуляторів. Stroke Riskometer можна завантажити безкоштовно на AppleStore або GooglePlay. QStroke доступний безкоштовно англійською за посиланням.

Загальний ризик судинних катастроф (інфаркту міокарду, інсульту, смерті від судинного захворювання) можна визначити за допомогою калькулятора ASCVD Risk Estimator Plus, що доступний за посиланням.

Якщо ризик інсульту чи інших судинних катастроф навіть помірно підвищений, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря або терапевта, який проконсультує щодо профілактики судинних захворювань, а за потреби скерує до кардіолога чи судинного невролога.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!