Де львів'янам дізнатись рівень холестерину в крові і чому це важливо

3547 2
Високий рівень холестерину призводить до захворювань серця, інсульту та атеросклерозу.
фото: uarp.org

фото: uarp.org

Кожні 4-6 років потрібно проходити тест на рівень холестерину в крові. А якщо людина в групі ризику – має надмірну вагу, підвищений тиск, діабет, ішемічну хворобу серця – то частіше. Про це інформує прес-служба МОЗ.

«Високий рівень холестерину підвищує ризики виникнення атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. «Поганий» холестерин проникає у стінку кровоносних судин, де накопичується в атеросклеротичній бляшці, що звужує просвіт судини й перешкоджає вільному потоку крові», – пояснюють в МОЗ.

Читайте також: Як отримати ліки за електронним рецептом. Інструкція

Найнебезпечніші з бляшок мають великий вміст холестерину і тонке покриття зі сполучної тканини, що легко розривається, тоді бляшка сприяє утворенню тромбу, що росте і закриває просвіт судини.

«Потік крові зупиняється, частина міокарда, що постачається цією судиною, залишається без кисню та поживних речовин і відмирає. Якщо такий процес відбувається в серці, розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку – мозковий інсульт», – кажуть медики.

Втім, українці досі не вважають високий рівень холестерину серйозним фактором ризику і не включають його навіть до 5-ки найбільших таких факторів.

Читайте також: Медичний брат та акушер. Лікарські професії адаптують під чоловічий рід

Перевірити рівень холестерину можна у свого лікаря – сімейного, терапевта чи педіатра. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого державою пакету послуг первинної медичної допомоги, що їх пацієнти отримують безоплатно.

Нагадаємо, у Львові, за словами керівника управління охорони здоровя Володимира Зуба, декларації з лікарями підписали трохи більше 600 тисяч людей, що становить близько 80% від зареєстрованих у Львові мешканців. А вже з квітня МОЗ припиняє платити медзакладам за пацієнтів, які не мають декларації з лікарем, хоча необхідну допомогу вони отримуватимуть. Окрім того, пацієнти без декларації не можуть отримати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки».


Читайте також:
14 Квітня, 2019 12:39
666 ... " ..частина міокарда , що постачається цією судиною .. " ... що ви там приймаєте , щоби отаке викласти-накласти ? ...
14 Квітня, 2019 09:23
666 ... про працю журналістів співається(співалось) -- ".. трое суток не спать , трое суток шагать ради нескольких строчек в газете.." ... а ви заради отого чарівного (для українців) слова -- "безкоштовно" , цілий опус вивалили-навалили і не користі заради , а тільки справедливості для ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!