«Якби сама не звернулася, то навіть би не дізналась». Як львів’янка одужала від коронавірусу

76433 0
Жінка написала відмову від госпіталізації і консультувалася з сімейним лікарем.
Фото: Інтерфакс-Україна

Фото: Інтерфакс-Україна

50-річна львів’янка (яка з етичних міркувань не хоче вказувати свого імені) розповіла Tvoemisto.tv, як перемогла хворобу.

Жінка повернулася з сім’єю із Австрії 8 березня. 9 березня вона відчула, що занедужала. «Симптоми були такими, як при грипі: кашель, нежить, слабість. Температура – невисока, до 38 градусів. Задухи не було. Але дуже переживалося, бо вдома чоловік, двоє дітей. У мене, здається, найслабший імунітет, тому, мабуть, і підхопила», – розповіла львів’янка.

Читайте також: Коронавірус – не вирок. Як це працювати лікарем в інфекційній лікарні

Жінка не знає, за яких умов могла інфікуватися коронавірусом, в Австрії вони ні з ким особливо не контактували. Та й це був лише початок епідемії.

Вона одразу звернулася до сімейного лікаря, яка їй надалі радила, що і як лікувати. «Я приймала парацетамол, температура трималася три дні, і три дні пила антибіотики. Перші дні ніхто не знав, як лікувати. Ми боялися, переживали. Я одразу самоізолювалася. Написала відмову від госпіталізації. І чекала десь 5 днів, коли прийде результат із Києва», – розповіла львів’янка.

ПЛР-тест таки підтвердив у жінки коронавірус. Тоді перевірили її сім'ю. На щастя, за словами видужалої, вірус їм не передався. І вже при повторному дослідженні матеріалу від хворої 26 і 30 березня медики отримали негативні результати на COVID-19.

Читайте також: Як я потрапила у львівську інфекційну лікарню з підозрою на коронавірус

Жінка каже, що якби брали аналізи у більше людей, то картина була б імовірно інакшою. «Якби я сама не звернулася, то навіть би не знала...». Особливих інструкцій ніхто не давав, протоколів на початку березня теж не було.

«Мною опікувалася сім’я, підтримувала: вітаміни, харчування, мовляв, «мамі треба їсти» (усміхається жінка – ред.) Були налаштовані на позитив. Ми були на відстані, ходили у масках, посуд, рушники – все окремо, часто провітрювали приміщення. Я що дві години міряла температуру. Щоб не жартувати з тим. Ми молилися і, з Божою допомогою, я одужала», – розповіла вона.

Читайте також: Як правильно самоізолюватися під час карантину. Інструкція від МОЗ України

Водночас заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що пацієнтам із легкою формою захворювання, які відмовляються від госпіталізації, радять самоізолюватися і підтримувати зв'язок із сімейним лікарем, який має контролювати їхній стан і за потреби рекомендувати, що робити.

«Якщо стан легкий, то й необхідності немає в антибіотиках. Має бути симптоматична терапія. Загалом вдома температура має бути не більше 20 градусів, вологість повітря 60-80%, провітрювання, застосування деззасобів для протирання приміщення, меблів, підлоги та санітарних зон. Також має бути пиття до 2-2,5 літрів теплих чаїв за добу і при необхідності, коли температура більше 38 – парацетамол тощо. Якщо з’являються скарги на утруднене дихання чи важкість вдиху, збільшується частота дихальних рухів, то тоді рекомендовано звернутися у стаціонар», – прокоментував Ігор Берник.

Якщо є можливість, то лікарі рекомендують абсолютну ізоляцію, або максимально ізолюватися від інших членів сім’ї чи родини, з окремими посудом, засобами особистої гігієни і догляду. Близько не контактувати, максимально обмежити контакт.

Загалом, за словами лікаря, ситуація погіршується – кількість хворих зростає. «Поступають більше важких і дуже важких. Дехто має старший вік, дехто пневмонію. У реанімації сьогодні 10 хворих. Двоє вчора померли. Розслаблятися не можна, тому що все попереду», – підсумував Ігор Берник.

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!