Які нові книги будуть на Форумі видавців у Львові. Огляд

6596 0
З 11 по 14 вересня Львів вкотре перетвориться на українську столицю читання. Сотні авторів, бібліотекарів, книгарів, перекладачів, ілюстраторів і, звісно, читачів зберуться у нашому місті, аби вкотре продемонструвати, що книги – це вічне. Такого ще не було! 55 локацій, 700 заходів у програмі, 200 видавництв, 300 авторів з 23 країн.

До події такого масштабу видавництва щороку готують низку нових видань. Про цьогорічні новинки від найбільших українських видавництв, які готуються до Форуму видавців, пише інформаційний портал Гречка.

MERIDIAN CZERNOWITZ

1. Книжка-комікс «БИЙСЯ ЗА НЕЇ» Сергія Жадана. Це тексти автора, які він виконує разом із харківським музичним гуртом «Собаки в космосі».

2. Книга «ІРЕНА КАРПА – ПИСЬМЕННИЦЯ, СПІВАЧКА, МАНДРІВНИЦЯ». Книжка складається з трьох розділів: Інтерв’ю, Правда життя (публіцистика) і Мисткиня на барикадах (есеїстика). Тут багато фотографій, які зображують авторку в різних іпостасях.

3. "ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ 21-ГО СТОЛІТТЯ". Вірші, фото, пісні та оповідання з Ірану крізь Афганістан, Ірак і Єгипет до України. Народжений у Данії Клаус Бек-Нільсен, пізніше Дас Бекверк, потім Безіменний і, нарешті й дотепер, просто Нільсен – митець, спектр творчих експериментів якого не бідніший за кількість реінкарнацій, що він пережив, адже його унікальність у тому, що саме своє існування він перетворює то на виставу, то на концерт, то на інсталяцію.

Мета подорожей – дослідження процесів демократизації, спроба зазирнути за лаштунки, туди, куди не потрапляють камери світових мас-медіа, відчути культурну та світоглядну спорідненість.

4. «Черновицкие рассказы» – збірка оповідань чернівецьких письменників 60-70-их років про місто і життя покоління.

5. "СВІТЛОТИСК" Пауля Целяна у перекладі Сергія Жадана. До книги вибраних віршів видатного німецькомовного поета Пауля Целяна (1920, Чернівці–1970, Париж) увійшли твори автора, написані ним в останні роки життя. Збірка містить сто поезій, надрукованих у прижиттєвих виданнях, а також у книгах, що з’явилися відразу після трагічної смерті Целяна. «Світлотиск» дає можливість ознайомитися з «пізнім» Целяном, чия творчість відзначалася дедалі більшою тьмяністю та герметичністю письма, численними поетичними кодами й шифрами, залишаючись одним із найцікавіших явищ європейської поезії другої половини ХХ століття.

6. Поетична збірка "ПІСНІ ПІСНІ" Андрія Бондаря. Неспроможність писати у старій манері підштовхнула автора до ідеї, що поезією може стати все. Відтак книжка позначена максимальним ступенем мозаїчності художнього мислення, абсурдизмом, примітивізмом і багатожанровістю. Класичний чотиривірш, верлібр, афоризм, японське хокку і російська частівка – лише вершина жанрового айсберга. Головною темою книжки стали таємниці української колективної душі та її боротьба проти російського імперіалізму.

А-ба-ба-га-ла-ма-га

На вересень відоме дитяче видавництво запланувало видати близько 10 новинок. Серед них – і дуже недитячі твори. Очікуваний список «свіженького» такий:

1. «Момотаро та інші японські казки». Художник Віктор Гаркуша.

2. «Казки-джатаки» (Прадавні індійські казки в перекладі Тіни Керрол-Мариниченко). Ілюстрації Яни Гранковської.

3. Заключна частина трилогії Сашка Дерманського «Чудове чудовисько і погане поганисько».

4. Пригодницько-детективна казкова повість Катерини Штанко «Дракони, вперед!».

5. Дж.К.Ролінґ «Ньют Cкамандер.Фантастичні звірі і де їх знайти».

6. Олександр Гаврош «ІВАН СИЛА. Друге, доповнене видання»

7.  Іван Франко «Фарбований лис». Художник Кость Лавро.

8. Повість Марка Рудневича «Я з Небесної сотні».

9. Роман Галини Пагутяк «МАҐНАТ».

10. Розмовна повість з Мустафою Найємом від Юрія Луценка «По обидва боки колючого дроту».

Клуб сімейного дозвілля

Видавництво пропонує новий роман Василя Шкляра «Маруся», який був анонсований ще після виходу роману «Чорний Ворон». Над цим романом автор працював п’ять років. Як і в «Чорному Вороні», тут за кожною подією стоїть історичний факт. Бойовий шлях отаманші Марусі тісно переплітається з героїчно-трагічною долею Української Галицької Армії, яка наприкінці літа 1919 року визволила Київ від московсько-більшовицьких окупантів, проте волею злого фатуму опинилася на межі цілковитої загибелі.

Очікувана новинка для фанатів Ірени Карпи – видання про подорожі з дітьми «Baby travel. Подорожі з дітьми або як не стати куркою». Карпа ділиться власним досвідом, який набула в численних подорожах. Веселі пригоди, історії, жарти, нові відкриття — шалена подорож разом із письменницею та її малечею. Уривки з книги були зачитані публіці ще на минулому Форум і порвали зал.

Роман Ярослава Мельника «Чому я не втомлююся жити». У 2013 роман «Далекий простір» Мельника став переможцем престижного конкурсу «Книга року ВВС—2013».

Кожен наступний трилер Макса Кідрука стає бестселером. Тож щасливу долю можна пророкувати і книзі «Жорстоке небо».  «В аеропорту Париж-Північ сталася трагедія — зазнав катастрофи літак, зібраний на українському заводі «Аронов». Після зіткнення зі снігоочисником, який, здається, раптово опинився на посадковій смузі, вижило лише четверо людей. На місце трагедії вирушає донька конструктора, який спроектував цей літак. Дівчина починає активно розслідувати справу. Але хтось дуже не хоче, щоб вона дізналася правду. Життя Діани та її близьких у небезпеці», – йдеться у анотації до книги.

Нора-друк

Видавництво пропонує читачам новий роман Андрія Кокотюхи «Повний місяць». Події відбуваються влітку 1944 на Поділлі. Таємничі звірячі вбивства у лісі поєднують долі офіцера-фронтовика, втікача із сталінського табору, НКВС-ника, повстанського сотника та дезертира. Детективний трилер, виконаний у популярному стилi ретро-роману.

Піраміда

Книга Галини Пагутяк «Сентиментальні мандрівки Галичиною». Це своєрідні подорожні нотатки від лауреатки Шевченківської премії. У тексті про малу батьківщину авторки обіцяють більше емоцій ніж інформації.

ФОЛІО

До Форуму видавців у Львові видавництво «Фоліо» підготувало до друку дві нові книги львівських авторів, переможців «Коронації слова» Петра Лущика та Андрія Процайла.

«Тамплієри короля Данила» Петра Лущика. Дія роману відбувається у ХІІІ ст. Папа Римський Інокентій ІV відправляє до галицького короля Данила Романовича свого посла. Охороняти важливу особу доручено загону воїнів-тамплієрів на чолі з командиром Гійомом де Пардо. Храмовникам доведеться вступити у сутичку не лише з монголами, що захопили руські землі, але й зі своїми одвічними суперниками госпітальєрами, і навіть з асасінами.

«Привид безрукого ката» Андрія Процайла дочекався свого часу. Він вселяється у тіло аспіранта Лева Безрукого, щоб віднайти нащадків страчених катом людей і попросити прощення. Адже лише так його неприкаяна душа зможе звільнитись від столітніх земних поневірянь.

Також у видавництві побачить другий том «Львівської антології», яку уклав Юрій Винничук. Тут зібрано тексти львівських письменників.

На злобу дня пропонують роман Ольги Чигиринської «Операція Острів Крим». «Це – своєрідне продовження роману Василя Аксьонова "Острів Крим"», – пише у своєму Фейсбук директор видавництва Олександр Красовицький.

Традиційно у арсеналі видавництва – переклади сучасних іноземних авторів, перевидання класики і твори Нобелівських Лауреатів (Софі Оксенен «Коли голуби зникли», твори Фрідріха Глаузера, Мо Янь «Червоний Гаолян: історія одного роду»).

Також світ побачить і роман одного із почесних гостей Форуму видавців боснійського та хорватського письменника Міленко Єгровича «Рута Танненбаум».

Урбіно

На форумі представить лише дві новинки. Це – "Енн із Шелестких Тополь" Люсі Мод Монтгомері – продовження, а точніше четверта частина, з чудової серії про пригоди Енн Ширлі.

А також в українському перекладі запропонують читачам відомий роман "Знахар" Тадеуша Доленги-Мостовича польського письменника початку ХХ століття. Родинна трагедія змінює все життя знаного хірурга. Низка мелодраматичних фінтів не дасть читачу відкласти книгу. У цьому переконана редактор видавництва Божена Антоняк.

Видавництво Старого Лева

Читачам пропонують «Галицькі оповідання» Анджея Стасюка – це книжка про дев’яності роки, перехідний час і величезний суспільно-історичний переворот, що відбувся по тому, як завалилася вся парадигма соціалізму, Народної Польщі та СРСР. Місцем дії є східні польські землі – та частина Галичини, яка за міфологією і звичаями дуже близька Україні. Герої книжки – традиційно для Стасюка – люди, які є поруч: дуже звичайні, збідовані, але всі їхні життєві історії важливі й цінні. Це одна з ранніх Стасюкових книжок.

373 – перша книжка вибраного Маріанни Кіяновської, до якої ввійшли 373 вірші, написані за більш як 20 років, – і водночас цілісна, концептуальна поетична збірка, головним внутрішнім сюжетом якої є любов і подолання смерті. Бо 373, окрім того, що це унікальне просте число, - ще й температура кипіння води за Кельвіном. Вода, навіть ставши парою, не перестає бути водою. І це найважливіша метафора цієї книжки.

В українському перекладі вийде «Бійня номер п'ять» (1969) американського письменника Курта Воннеґута (1922-2007). Нервовим центром роману є нищівне бомбардування Дрездена англо-американською авіацією навесні 1945 року. Використання кількох перспектив, повна відсутність статики та дидактичності, стрімкі переходи з трагічного в комічне дозволяють Курту Воннеґуту не лише розповісти про цей епізод часів Другої світової війни, але й порушити багато базових питань людського буття.

«Братик Біль, Сестричка Радість» Богдани Матіяш – книжка есеїстики про дуже прості щоденні досвіди, стани, відчуття, які людина переживає упродовж життя і які містяться в широкому спектрі поміж радістю й болем. Темою рефлексій і зачудування стають речі, що їх людина бачить на щодень. У цій книжці немає ідеалізування, але є довіра до світу й віра в те, що навіть найбільший біль може врешті обернутися в радість.

Літературознавче дослідження «Книжка про читання» Юстини Соболевської, написане легкою і цікавою мовою, про процес читання, де кожен з читачів може малювати на берегах, записувати власні враження та історії; про морфологію читання, про особливості та певні ритуали під час читання. Книга про історію читання та сучасний контекст, для всіх, хто любить книги і для тих, хто хотів би зрозуміти філософію любові до книги.

«Таємний сад» – розмальовка-антистрес для дорослих.

Роман «Фелікс Австрія» Софії Андрухович."Це буде любовний трикутник. Але не такий банальний, як усім уявляється. Хотіла уявити своє рідне місто Івано-Франківськ 100 років тому. Дія твору відбувається 1900-го. Цей рік обрала випадково. У тогочасних газетах мені трапився персонаж, якого я задіяла в романі. Ілюзіоніст Ернест Торн — директор львівського театру — тоді активно приїжджав до Станіславова. Улюбленим джерелом при роботі над романом Софія Андрухович називає тогочасну польськомовну газету "Кур'єр Станіславський".

Також цьогоріч разом з мережею «!Фест» буде видано книгу «Галицька кухня» за редакції Юрія Винничука, де відомі галичани поділяться своїми кулінарними секретами.

Для дітей буде видана книжечка Тетяни Щербаченко «Біла, синя та інші» розрахована на малечу 4-6 років. «Хороша мурнявська книжечка. Легка й грайлива. Проте змусить замислися і дорослих, і дітей. Не лише про те, що є у пташок: ноги чи лапки; скільки лапок у павучків, якого кольору бувають звірі, а й, наприклад, чи літають ті, в кого немає крилець…» - пишуть в анотації.

Повість «Гарбузовий рік» – перша дитяча книга від Катерини Бабкіної розрахована на 5-10 річних. Це низка історій про мешканців садиби в місті. Як речі, птахи, овочі та інші рослини, авта, візки, іграшки, трави, тварини, люди й діти взаємодіють між собою? Вони багато що знають і вміють, особливо овочі.

«Зайці в полі варять борщ» – підбірка дитячої віршованої класики Євгена Гуцала для найменших за редакцією Лесі Ворониної.

Особливої уваги варта і книжка ігрових розвивальних завдань для дітей 7-11 років. «Зубасті задачки» допоможуть дітям навчитися уважніше дивитися на світ, глибше пізнати мову, мислити творчо і критично. Головна ідея кожного розвороту – це поєднання різних за рівнем і тематичним спрямуванням завдань. Більшість із них доступні для розв’язання звичайною дитиною. Але 2-3 завдання на розвороті обов’язково складніші за рівнем. Причому мова йде не про формальну складність. Для їхнього розв’язання дитина не потребує якихось поглиблених знань. Вона просто має бути спостережливішою, вміти знаходити певні логічні зв’язки й асоціації, вміти фантазувати.

Майже підліткова книга Віґдіс Йорт «Йорґен + Анна = любов». "Анна непосидюща, весела десятилітня дівчинка, яка понад усе любить таємниці, лазити по деревах і гасати на велосипеді. Та ось у її класі з’являється новачок, Йорґен, і звичний світ Анни перевертається догори дриґом, бо вона вперше в житті закохується. На її шляху стають численні суперниці, але Анна готова на все, щоб здобути прихильність Йорґена. Бо ж коли йдеться про кохання, усі засоби дозволені, хіба ні?"

«Казка про Майдан» Христини Лукащук. Зараз у багатьох виникає питання: як говорити з дітьми про драматичні події, які пережила наша країна, відстоюючи прагнення людей жити в оновленому суспільстві. Про Майдан було і буде багато видань. А це – книга для маленьких, які все бачать, розуміють і по-своєму сприймають. «Казка про Майдан» перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі виражальними засобами казки. А ікона, що на обкладинці, яку намалював Роман Зілінко, буде дітям служити ще й оберегом.

"Куди зникло море" Тараса і Мар'яни Прохаськів – це продовження історії про життя родини кротиків.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!