З чого почати успішну кар'єру в IT? Перелік онлайн-платформ й курсів

34722 3
Як потрапити в ІТ індустрію та побудувати успішну кар’єру, які онлайнові платформи та стаціонарні курси використовувати для того, щоб стати професійним програмістом, розповів керівник львівського ІТ Кластеру Степан Веселовський
фото: forbes.net.ua, 0352.ua,facebook-сторінка Lviv IT Cluster

фото: forbes.net.ua, 0352.ua,facebook-сторінка Lviv IT Cluster

За словами Степана Веселовського, тільки 48,3% нині працюючих ІТ-фахівців у Львові мають технічну освіту, решта закінчили університети за іншими спеціальностями. Тому за доброї базової підготовки працювати в ІТ зможе кожен.

Крок 1. Технічна підготовка

Для технічної підготовки можуть підійти як стаціонарні курси, так і онлайнові платформи, які допоможуть опанувати програмування. Здобути навики в ІТ-сфері можна також на вечірніх курсах не відволікатися від навчання чи роботи. Для тих, хто немає технічної освіти найлегшим буде вивчення спеціальності QA (це людина, яка тестує програмне забезпечення і виявляє в ньому помилки та відповідає за його якість).  Для художників чи людей, які закінчили академію мистецтв, архітектурний напрям чи напрям дизайну найлегше розпочинати вивчення з UI/UX. Якщо ви маєте технічну освіту і володієте сильною математичною базою, то потрібно записуватися на різні курси з програмування (Android, iOS, Алгоритми та структура даних, Security testing, WEB UI, Machine Learning).

Читайте також: 8 онлайн-платформ для навчання ІТ

У Львові також діють корпоративні університети при компаніях та інші навчальні центри: SoftServe IT Academy, Logos, ШАГ: Комп’ютерна Академія, Бюро комп’ютерних технологій, Brain basket: Code for future.

«Найкраще пройти співбесіду у компанії, це для вас нічого не коштує. Люди, які Вас прийматимуть, дадуть поради, що вам потрібно довчити, з чого потрібно починати з вашою освітою. Такі навчальні центри дають можливість людям без технічної освіти працювати в ІТ.  І ми бачимо цифри – 60% - це люди в ІТ, які не мають технічної освіти. Частина з них потрапила через такі курси», – розповідає Степан Веселовський

Стаціонарні курси у Львові

Безкоштовні:

Global Logic  – нині на базі Національного університету «Львівська Політехніка» вони організували курси для студентів 3-5 курсів за напрямом С++. Тривалість 3 місяці 5 разів на тиждень. У разі успішного складання тесту після проходження курсів, студенти отримають можливість долучитись до проектів компанії.

SoftServe – найбільша українська компанія, яка спеціалізується у сфері розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг. В даний час проводиться набір у напрямі DevOps – гнучкі технології управління конфігураціями. Розклад курсів можна переглянути тут.

ELEKS – компанія із двадцятирічним досвідом та штаб-квартирою у Львові. Об’єднує в собі понад 800 фахівців, які працюють у напрямках R&D, Mobile, Front End, Java та ін. Офіси ELEKS знаходяться також в Івано-Франківську,Тернополі, Києві, а бізнес-представництва – у Лондоні (Великобританія), Нью-Йорку та Гендерсоні (США). В межах компанії діє корпоративний навчальний заклад ELEKS University. У рамках своєї діяльності компанія організовувала ІТ-академію для військових, що повернулись із зони проведення антитерористичної операції.

Epam - це, скоріше, можливість підвищити свою кваліфікацію в обраній дисципліні, ніж вивчити її з нуля. Навчання орієнтоване на студентів старших курсів технічних спеціальностей і триває кілька місяців. Участь у програмах можливо тільки після проходження відбіркового тестування, яке проводиться два рази на рік – у лютому та вересні. Напрями підготовки: Java, .Net і тестування (ручне та автоматизованe). 

Ostware Services – аутсорсингова компанія, що надає послуги з розробки та тестування програмного забезпечення. Напрями підготовки – AE (automation engineer)та SE (software engineer).

Платні:

Lviv It School – навчальна установа, яка готує спеціалістів різних напрямів для роботи у сфері ІТ: тестувальників, програмістів, ПМ та дизайнерів. Усі курси школи платні, проте її викладачі створили онлайновий курс на платформі Prometheus «Основи тестування програмного забезпечення», який можна переглянути безкоштовно в будь-який зручний час. 

ШАГ: Комп'ютерна Академія має платні курси для її відвідувачів. Але також організовує безкоштовні семінари та зустрічі. 31 жовтня в них відбудеться День відкритих дверей, а 24 жовтня – семінар на тему: «Дизайнери, кого шукають сьогодні, кого шукатимуть завтра». Також в школі проводиться навчання у Малій Комп'ютерній Академіії для дітей віком 9-14 років.

Центр комп'ютерного навчання ЛОГОС – пропонують курси програмування, верстки, графіки, анімації тощо. Діє безкоштовне пробне заняття, а також різноманітні знижки.

Крок 2. Вивчення англійської мови

Робочою мовою в ІТ є англійська, адже замовники, як правило, за кордону. Вся професійна література також англійською мовою. Як результат, 7 з 10 ІТ-спеціалістів, які працюють у Львові відвідували інші країни. Для того, щоб вивчити або покращити навики іноземної мови потрібно записатись на стаціонарні або онлайн курси. Серед платформ, які можна використати в Інтернеті є Esol Сourses, Lingualeo, Londonschool, Duolingo, World English Institute, Memrise

Також у Національному університеті «Львівська Політехніка» діють соціальні курси з англійської мови для студентів.

«Англійська є надзвичайно важливою мовою. Тому варто дивитись фільми англійською. Використовуйте всі можливості. Важливою умовою у вивченні іноземної мови є спілкування, тому варто ходити на speaking club та не боятись розмовляти навіть ламаною англійською. Вже через рік вона буде значно кращою», – ділиться Степан Веселовський

Крок 3. Що вчити?

Початківцям без досвіду роботи добре починати навчання з вивчення Ручного Тестування і/або  Баз Даних (SQL, MySQL тощо). Також розповсюдженими та необхідними є Web UI технології (HTML, CSS JavaScript)

Для людей з технічним підґрунтям

Варто починати з вивчення Java, .Net (які є універсальними для різних платформ), C++ або  Objective-C, Python або Ruby чи Автоматизоване Тестування.

Системним адміністраторам

Хорошою альтернативою для системних адміністраторів є напрямок DevOps. Це посада, яка потребує навичок адміністрування (часто Unix систем), знання мереж, автоматизації та програмування. На даний момент цей напрямок є потрібним та високооплачуваним на ринку.

Менеджерам та аналітикам

Людям з досвідом управління командою та проектами рекомендовано вчити проектний менеджмент та бізнес аналітику ІТ проектів (PMI, Lviv IT School, Udemy, Coursera).

Підготувала Мар'яна Федина


Читайте також:
28 Лютого, 2017 11:40
Макс Курси програмування у Львові [***]: //lgs.[***]/
13 Лютого, 2017 17:18
Андрей Планирую работать в itkron.com
23 Липня, 2016 21:44
Віра Планую відвідати нову школу [***]://qaschool.com.ua/,зараз знижки і вроді би недорого виходить навчання.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!