Замість Гройсмана. Хто може стати наступним прем’єр-міністром України

2743 0
У шорт-листі партії «Слуга народу» опинилися чотири кандидати на посаду глави уряду.
фото: Прямий

фото: Прямий

Партія «Слуга народу» визначила чотирьох кандидатів на посаду прем’єр-міністра України. Про це в інтерв’ю радіо «Новое время» розповів керівник майбутньої фракції партії у Верховній Раді Давид Арахамія.

«У нас є шорт-лист. У ньому Андрій Коболєв, Юрій Вітренко, Олексій Гончарук (заступник голови Офісу президента з економіч і Владислав Рашкован», — каже він.

Андрій Коболєв — голова правління НАК «Нафтогаз України» з 26 березня 2014 року. Закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка.

Фото: KP.UA

Кар’єру починав будувати в українському підрозділі міжнародної аудиторської та консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers із посади консультанта з питань управління. Компанія існує більш ніж 160 років та входить до «великої четвірки» аудиторських компаній. У 2002 році перейшов працювати в НАК «Нафтогаз України» на посаду головного спеціаліста департаменту корпоративних фінансів та цінової політики. «Нафтогаз» тоді очолював Юрій Бойко. Згодом став радником нового голови правління компанії Олега Дубини.

З 2010 до 2014 року був співзасновником та партнером інвестиційно-банківської групи AYA Capital, де займався залученням боргового та акціонерного капіталу, реструктуризаціями кредитної заборгованості та реорганізацією корпоративної структури великих підприємств і холдингів. У березні 2014 року очолив НАК «Нафтогаз України». Додамо, що 2 березня 2019 року Нафтогаз здобув проміжну перемогу в арбітражному трибуналі в Гаазі в позові проти Росії про стягнення збитків у зв'язку з втратою активів в анексованому Росією Криму, які оцінюють щонайменше у 5 млрд доларів.

Юрій Вітренко — виконавчий директор НАК «Нафтогаз України», син лідерки ПСПУ Наталії Вітренко. Закінчив бакалаврат Київського національного економічного університету за спеціальністю міжнародна економіка та магістратуру за спеціальністю управління міжнародним бізнесом. Навчався в аспірантурі Інституту міжнародних відносин, закінчив програму MBA міжнародної бізнес-школи INSEAD (Франція, Сінгапур).

Фото: РБК-Україна

Розпочав кар'єру в 1998 році у міжнародній аудиторській та консалтинговій групі PWC, де консультував найбільші компанії України з питань фінансового управління. Має 9-річний досвід роботи в інвестиційно-банківській сфері та фінансах в Україні та за кордоном. Працював в ​​​​інвестиційному банку Merrill Lynch у Лондоні, також обіймав посаду старшого віце-президента та головного операційного директора міжнародного інвестиційного фонду Amstar Europe. Співзасновник інвестиційно-банківської компанії AYA Capital, яку очолював з 2010 до 2016 року.

Працював у Нафтогазі у 2002-2003 роках та у 2005-2010 ​роках. Відповідав за залучення кредитів від міжнародних банків та реструктуризацію зобов’язань Нафтогазу, був штатним та позаштатним радником голови правління. З квітня 2014 року до червня 2016 року обіймав посаду директора з розвитку бізнесу.

Олексій Гончарук — заступник голови Офісу президента. На посаду був призначений президентом Володимиром Зеленським 28 травня. Відповідає за блок економічного розвитку та продовження реформ.

Фото: Liga.net

З 2001 по 2006 рік навчався в Інституті права імені князя Володимира Великого МАУП, отримавши кваліфікацію магістра права. Закінчив Національну академію державного управління при президенті України. Випускник Aspen Institute Київ і Києво-Могилянської бізнес-школи.

З 2005 по 2008 рік працював в інвестиційній компанії PRIOR-Invest (Київ) спочатку юристом, а з другої половини 2006 року — очолював юридичний відділ цієї компанії. У 2008 році працював арбітражним керуючим, був засновником і керуючим партнером юридичної фірми Constructive Lawyers, яка спеціалізується на наданні юридичних послуг в сфері інвестування та фінансування будівництва нерухомості.

З 2009 року — голова Всеукраїнської громадської організації Асоціація допомоги постраждалим інвесторам. Був заступником генерального директора ТОВ Перша Українська Індустріально-Інвестиційна Компанія. З вересня 2015 по 2019 рік очолював Офіс ефективного регулювання (BRDO), метою якого є розробка і впровадження ефективної системи регулювання в Україні.

На позачергових парламентських виборах 2014 балотувався до Верховної Ради під першим номером партії «Сила людей», але в 2018 році вийшов з її складу. Працював позаштатним радником екс-міністра екології та природних ресурсів, а також радником першого віце-прем'єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва.

Владислав Рашкован — заступник виконавчого директора Міжнародного валютного фонду від України, який раніше працював заступником голови НБУ. Закінчив Одеський державний економічний університет.

Фото: Капитал

З 2006 по 2010 року працював на різних посадах в UniCredit Bank, у 2010-2014 роках був його фінансовим директором та членом правління. З 8 квітня по 25 листопада 2014 року — директор департаменту стратегії і реформування банківської системи Національного банку України, член правління НБУ. З 25 листопада 2014 по 1 серпня 2016 року — в. о. заступника Голови Національного банку України, член Правління Національного банку України.

З 27 лютого 2017 року — заступник виконавчого директора від України у Міжнародному валютному фонді.

Роман Симович


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!