Карантин не зупинив вірус. Що ми маємо з Covid-19 зараз

10085 0
Позитивом є те що людство переможе коронавірус. Єдине, що боротьба триває, а нам потрібна взаємна підтримка.
Фото: Ümit Yıldırım FOR UNSPLASH

Фото: Ümit Yıldırım FOR UNSPLASH

В Україні пік захворювання на коронавірус. Позначка нових хворих минулого тижня піднялась до 1 500 осіб і на вихідних трішки зменшилась. Лікарні в багатьох регіонах України, в тому числі і у Львові, заповнені. Заговорили про «другу хвилю» коронавірусу. Головний лікар медичного центру «Біокурс» Тарас Жиравецький про те, що з Covid-19 відбувається зараз та коли людство переможе інфекцію. 

Що ми маємо з Covid-19 зараз. Лікарні, які приймають пацієнтів з коронавірусом, заповнені. Медики втомлені, частина з них хворіє.

Читайте також: Радійте життю, але без масових гулянь Або чому Львів скоро опиниться у «червоній» зоні

На жаль, карантин не зупинив вірус. Так виглядає, що більшість з нас перехворіє цим вірусом. Вакцина поки не розроблена, і ймовірно, не буде так швидко, як би хотілося, запроваджена.

Лікування для дітей та підлітків є простішим, ускладнень значно менше. Усі, хто поза 30 років, – в зоні ризику потрапити у стаціонар.

Симптомів є багато, але висока температура, біль в м’язах, у горлі, зникнення нюху, кашель найчастіші.

Комп’ютерна томографія дуже допоміжна для діагностики, на відміну від рентгену. У більшості пацієнтів ураження легень – це так звані вогнища «матового скла», які на рентгені не видно.

Найшвидшим лабораторним методом і найбільш достовірним є ПЛР-тест з носа чи ротоглотки. ІФА тести спрацьовують тільки з 7 дня захворювання. Антитіла IgG у багатьох не зникають протягом кількох місяців.

Читайте також:  Що ми знаємо про Covid-19 після п'яти місяців боротьби з ним

Для лікування ми використовуємо антибіотики, противірусні, жарознижуючі, стероїдні гормони, а в крайньому разі біолоджіки (сучасні препарати, які використовують для лікування автоімунних захворювань). Тривалість пандемії досі невідома, прогноз мінімум пів року, хоча можливо й рік. Позитив у тому, що тих, хто повторно захворів поки немає.

ПЛР-тест буде позитивним до 15-16 дня з початку захворювання у багатьох пацієнтів, навіть при відсутності симптомів хвороби.

Багатьом буде потрібна реабілітація після перенесеного Covid-19.

Окрім медичних проблем виникає дуже багато не медичних: на кого залишити дітей, якщо батьки потрапили у стаціонар, як самоізолюватись. Фінансові питання також ніхто не скасовував, досі триває економічна світова криза.

Позитивом є те що людство переможе коронавірус. Єдине, що боротьба триває, а нам потрібна взаємна підтримка.

І на завершення, при перших симптомах звертайтесь до лікарів та не займайтесь самолікуванням. Разом ми переможемо.

Читайте також: Людина-фортеця. У пам'ять про медика-майданівця Василя Савенка

Текст без політики, нагнітання ситуації, без песимізму, а навпаки з реалізмом та оптимізмом. І пошкодуйте медиків, намагайтесь зменшити ризик свого ж інфікування. Подумайте про себе, ви цього варті і все у ваших руках, вірніше у голові.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!