Подарунки на Миколая: як не перетворити благодійність на свято одного дня

1339 0
Поява святого Миколая у дитячих будинках та інтернатах - велика радість для малечі. Однак усім нам важливо розуміти, що не можна “відкупитися” одноразовими подарунками від дітей, які з різних причин сьогодні не мають батьківської опіки. Про недоліки так званої “благодійності одного дня” розмірковує Маріанна Білик, програмна директорка Української освітньої платформи.
Фото - Волинські новини

Фото - Волинські новини

Кожного року перед Днем святого Миколая фахівці громадського сектору та наша організація, зокрема, пригадують, що прагнення допомогти комусь саме у цей день не завжди дієве. Основними принципами допомоги є вчасність, системність, базування на повазі до гідності людини.

Що ж не так із одноразовими поїздками у День святого Миколая в дитячі будинки та інтернати?

Про шкоду довготривалого перебування дитини в інституційному закладі опіки ми вже згадували неодноразово. Зараз ця тема починає звучати все частіше. Вона підкріплена реформою догляду, яка реалізується в Україні з 2017 року. Якщо ви не чули про таку, то обов’язково поцікавтеся.

В Україні досі в інституційних закладах цілодобово проживає близько 25 тис. дітей. Природно, той факт, що діти проживають у будинку без батьківської опіки, викликає у людей великий жаль.

Жаль – це емоція і від нас залежить, що ми з нею будемо робити.

Читайте також: Повернути почуття відповідальності за естетичний вигляд Львова

Жаль та, інколи, почуття провини наштовхує нас на думку - треба щось зробити. Але через брак розуміння природи інституціалізації, причин потрапляння дітей в заклади та інше, перша думка, яка у нас з’являється, така: “Треба щось дітям дати, подарувати”. І День святого Миколая виглядає дуже гарною нагодою для цього.  Я повністю погоджуюся, що на Миколая всі діти мають мати подарунки. Але…

Одноразовий подарунок на День святого Миколая, радше, шкодить, аніж допомагає. Поясню чому. Перш за все, подарунок має бути корисним, а без попереднього контакту з дитиною дуже складно оцінити її потребу, почути про її вподобання, зрозуміти її захоплення. Рукавички, шапка та телефон у листі - не завжди те, що справді дитина хоче чи те, що їй справді потрібно. Загалом, мене дуже дивує, коли дітям в грудні дарують рукавиці та чоботи, а хіба до грудня рукавиць, чобіт та шапки дітям не потрібні?

Тому правило №1: подарунок має бути корисним, потрібним та вчасним, і не один раз на рік.

По-друге, один раз в рік прийти чи передати подарунок дитині - це  подарунок не для дитини, це подарунок для нас. Ми хочемо виправдати себе, ми хочемо позбутися почуття провини, інколи, ми таким чином хочемо показати свою соціальну відповідальність. Але одноразовий подарунок від людини, яку ти побачиш вперше та востаннє - то такий собі підхід. Дітям у закладах потрібні близькі відносини, довіра, підтримка і їх неможливо отримати за одну зустріч. Якщо у дитини і з’явиться інтерес до вас, то як вона зможе задовольнити його після Дня святого Миколая, якщо ви більше ніколи не прийдете?

Тому тут правило №2: починати допомогу перед святом Миколая та продовжувати після нього.

Фізичний подарунок - це добре, це гарно, це ніби персонально, але його вплив може бути дуже незначним. Від випускників інституційних закладів нам відомі історії про те, що на Миколая діти в закладах могли мати порушення травної системи через величезну кількість солодощів та мандарин, яку приносили “благодійники”. А також чули про те, що подарунки в дітей могли забирати вихователі, бо таких гостинців було дуже багато.

Читайте також: Головний символ цьогорічного Різдва - світло

Тут питання таке: власником якого подарунку хотіли б бути ви? Якщо є бажання підтримати дітей на Миколая, то подумайте про те,  щоб подарунок був корисним на довгу перспективу. Наприклад, якщо ви хочете зробити щось корисне, то Вікторія Федотова з “Мартін клуб” цього року дала дуже гарну ідею - оплатити дітям стоматологічні послуги. Лікування зубів вимагає довготривалого включення дорослого, якого бракує в інституційному закладі опіки.

Правило №3. Хочете підтримати дітей - інвестуйте в їх розвиток та здоров’я і не один раз на рік.

Окрім лікування зубів, актуальним також є залучення дитячого психолога, репетитора із шкільних предметів, допомогу із підготовкою домашнього завдання та ін. В Україні діє програма наставництва для дітей-сиріт, яка є гарним способом підтримки дитини чи підлітка в закладі.

Наставництво сприяє формуванню довірливих стосунків, допомагає дитині відчути у житті присутність небайдужого дорослого, набути соціальних навичок, мати людину, до якої можна звернутися по допомогу та інше.

Діти потрапляють в інституційний заклад опіки, переживши розлуку із рідними. Їхні батьки, у багатьох випадках, перебувають у складних  життєвих обставинах, громади не забезпечують необхідні послуги, які б дозволили їм залишатися в сім’ях. Найкраще, що може зробити той чи та, хто хоче допомогти, це подбати про сім’ї, яким складно виховувати дітей через бідність, відсутність роботи, попередній досвід батьків. Вчасне виявлення таких сімей та їх підтримка може дозволити дитині залишитися проживати з рідними людьми та уникнути потрапляння в заклади опіки.

Правило №4. Підтримайте сім’ю, щоб діти могли залишатися вдома.

Звісно, якщо перебування дитини в біологічній сім’ї супроводжується насиллям та експлуатацією, вам необхідно про це повідомити у службу у справах дітей за місцем проживання сім’ї. У разі, якщо ви стаєте свідком насильства - зателефонувати до поліції.

Чому підтримка сімей важлива? Сімейне середовище є найкращим для виховання дитини, тому збереження його має бути пріоритетом не лише для Держави, а й кожного та кожної мешканця та мешканки в громаді. Бувають ситуації, коли сім’я потрапляє до складних життєвих обставин внаслідок якогось лиха чи стресової ситуації (смерть близьких, втрата роботи, житла та ін.), тоді навіть незначна допомога може допомогти батькам чи комусь із них стабілізуватися та продовжити пошук шляхів виходу із кризи. Інколи складні життєві обставини є наслідком того, що й самі батьки в своєму дитинстві проживали в інституційному закладі опіки та не отримали необхідних для життя навичок. Така ситуація значно підвищує шанси їхніх дітей також потрапити до інституції. Вчасна підтримка, уникнення соціальної ізоляції, інтеграція дітей в життя громади, розвиток послуг - дозволяють сім’ям  з дітьми, натомість, залишатися разом.

Тому закликаємо усіх до відповідальності у всьому, особливо, коли йдеться про підтримку дітей. Адже допомога та підтримка на перспективу сім'ї є найкращим подарунком для дитини та країни загалом.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!