Від Леніна до Вербної неділі, або Як доторкнутись до сакрального у Львові

2761 0
Є речі, що непідвласні вірусам і заборонам. Це – релігія і мистецтво: вони були, є і будуть завжди.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У свято Входу Господнього в Єрусалим львівська екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає про символіку цього дня і про те, де у Львові зустрітись із сакральним поза храмами.

Львів, як і весь світ, вже другий рік живе в пандемії. Ми поступово звикли до нових реалій. Але є речі, що непідвласні вірусам і заборонам. Це – релігія і мистецтво: вони були, є і будуть завжди.

Зараз львів'яни, християни Східного обряду – православні і греко-католики – відзначають свято Входу Господнього в Єрусалим або, як у нас кажуть, до Вербної неділі. Символіка цього свята сакральна – це зустріч Ісуса Христа з людьми в якості Спасителя. Свято символізує, з одного боку, визнання Ісуса Месією, а з іншого – праобраз входу Сина Людського в Рай. Юдеї очікували, що Месія, Спаситель Ізраїлю, з'явиться на Великдень. В той час Юдея була під пануванням римлян, тож люди очікували національного визволителя від іноземного панування.

Читайте також: Як святий Миколай та Ілон Маск. Митрополит Андрей, про якого хочеться знати більше

Народ Єрусалиму, вже знаючи про воскресіння Лазаря, зустрічає Ісуса дуже урочисто. Ісус показує, що він входить в Єрусалим з бажанням миру, а не війни. На Сході в'їзд в місто на ослі символізував мир, верхи на коні – війну. Ісус в'їжджає на ослі з Віфагії і люди встеляють його шлях своїми плащами і пальмовим гіллям, вітаючи Спасителя. Христос здійснив тріумфальний вхід в Єрусалим, щоб показати, що він істинний Христос, Месія, Спаситель, Цар і Господь Бог наш, який їде на смерть добровільно, щоб спасти людство.

В Україні пальми не росли і свято отримало іншу народну назву – Вербна неділя (Квітна, Шуткова, Баськова, Пальмова неділя). Вшановували Христа тим, що проростало в місцевості, де жили люди. Отже, глобально – це зустріч Бога з людьми в славі. Але люди є люди, вони слабкі – сьогодні кричать «Осанна», а потім зраджують, відрікаються і просять розіп'яти. Це дуже глибока драма, що постійно супроводжує людство.

Думаючи про символіку свята Вербної неділі, я розважала над тим, про яку пам'ятку Львова можна написати і розповісти львів'янам в контексті цього дня? Промайнула думка: віруючі люди ходять в храми, де і відбувається зустріч людини з живим Богом в тайні Святого Причастя. По суті – та ж Вербна неділя, люди і Месія. А от, до прикладу, людина, яка не практикує християнство? Чи агностик, чи атеїст? У храм не йде, в кращому випадку сфотографується біля гарного фасаду собору.

Але у Львові є місце, де будь-хто може відчути і сакральний, і мистецький дотик. Це – Національний музей Андрея Шептицького. На початку ХХ століття, у 1904-му році, на місці розібраного Низького замку (зараз це проспект Свободи, 20) за проєктом львівських архітекторів Владислава Марконі та Юзефа Каетана Яновського збудовано Музей. Цікаво, що це перша у Львові споруда, яку проєктували і будували виключно під музей і не під що інше, тому врахували тонкощі освітлення для виставкових залів, потребу у сховищі тощо.

Будівля спочатку призначалась піж Художньо-промисловий музей. У радянські часи – з 1950-го до 1990-го року – будівля не змінила свого музейного призначення і стала на 40 років музеєм Леніна. Цікаво, що серед багатьох тисяч експонатів музею Леніна оригінальним був тільки один – написана ним самим записка. Сорок років маленьких львів'ян святково і урочисто приймали в піонери саме тут.

Читайте також: Як у Львові з'явився пам'ятник Шевченку і як львів'яни самі обрали для нього місце

Проте 40-річне мандрування «ленінською пустелею» завершилось – музей відновив статус національного і отримав ім'я свого батька і покровителя, українського Мойсея Андрея Шептицького. Зараз це наш український Лувр, музей Прадо ,галерея Уффіці. Хто був, той знає, а хто не був – того вразить колекція музею: старовинні ікони, іконостаси, стародруки, рукописи та інші скарби.

Батьком і засновником колекції є Владика Андрей, продовжувачами його справи стали Ілларіон Свєнціцький та багато небайдужих людей, які розуміли, що мистецтво вічне, і збирали, реставрували, зберігали нашу неймовірну культурну спадщину.

Найбільша і найкоштовніша в Україні збірка ікон 12-18-го століття, що зберігається в музеї, вразить вас. Можливо, саме в музеї Андрея Шептицького ви потрапите ту саму зустріч з Месією, побачивши Його на ослі в празниковому ряді на Борогодчанському іконостасі. Хто знає. Шляхи Господні незбагненні.

Національний музей – це коштовна скарбниця, повна-повнісінька мистецьких скарбів та екзистенційних інсайтів. Допоки ми перебуваємо в карантині і музей зачинено, можна скористатись сторінкою музею, де ви знайдете багато цікавого.

Читайте також: Мистецтво на карантині. Які музеї можна відвідати онлайн

Не забувайте, що Львів завжди має чим вас здивувати і вразити. В несподіваних місцях ви зустрінете Воскресіння Лазаря чи тріумфальний в'їзд Ісуса Христа в Єрусалим на ослі килимом з пальмових або вербових гілок. В цьому Львово-пізнавальному процесі, як в математичному промені – є початок, але немає кінця.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!