Фото: УНН

Фото: УНН

Світ як будинок, який ніхто не хоче ремонтувати. Висновки тижня, що минув

4181 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Історик Ювал Ной Харарі, який загалу більше запам’ятався тим, що дозволив у своїй книзі «21 урок для XXI століття» замінити розділ про Путіна на Трампа вважає, що світ зараз дуже схожий на будинок, який розвалюється і який ніхто не хоче ремонтувати.

Він багато говорить про штучний інтелект (ШІ) і про ті проблеми, які він може принести. Одна з них та, що людина чи людство уже не є якоюсь таємницею і їх легко можна хакнути. Частково ми це зараз бачимо під час виборів, коли людьми за допомогою технологій маніпулюють на догоду тому чи іншому політику. Але це лише початок…

Глибоко в ШІ ми ще не зайшли, але технології та бездумне використання навколишнього середовиша уже  привели нас до першого випробування – епідемії COVID-19. Будинок дав першу тріщину, залатати її вийде, а от чи надовго – ще те питання! Проблема не лише в епідемії, вона – у світогляді людства.

Отже, висновки тижня, що минув:

  1. Україна майже потроїла кількість хворих на коронавірус: з  475 на 29 березня до 1251 (плс 150 за добу) станом на день 5 квітня. Цифра продовжує зростати –  у МОЗ прогнозують пік на 14-15 квітня.
  2. У світі кількість хворих на коронавірус у світі перевалила за 1,2 млн – офіційно зареєстровано 1 204 782 хворих. Протягом доби кількість хворих зросла приблизно на 85 тисяч. А США (1344) обігнала по кількості смертей Іспанію (801) та Італію (681). Загалом можемо констутвати дещо сповільнення темпів зростаня кількості заражень в Європі.
  3. В Україні навіть під час коронаавірусу не припиняються політичні чвари. Владний дискурс триває не на рівні як врятувати людські життя, а як рятувати капітали олігархів. Війна за банки, землю, контракти, грошові потоки – все як завжди. Люди при владі змінються, але принципи – ні.
  4. В регіонах ж інша тенденція – на фоні чвар у центрі бізнес, зрозумівши, що всі в одному човні,  взявся допомагати владі у боротьбі з коронавірусом. Приклад, IT Кластер, який закупив експрес-тести для масової перевірки мешканців міста та області. І таких випадків десятки, а може й сотні. Окрім того, що це дозволить швидше здолати пандемію, вона демонструє, що в Україні народилась категорія людей, які мислять зовсім по-інакшому. А це дає надію!  
  5. Може не такий глобальний, але він не менш важливий, тому що демонструє, яким ще довгим може бути шлях наверх України. У нас палять суху траву – у Львові, в Києві, в інших містах. Горить Чорнобиль, горять природні заповідники. Людей, які це роблять не зупиняє, що а) вони знищують все живе; б) вони самі ж цим будуть дихати; в) усі ці токсини стануть причинами хвороб. До слова, через ці пожежі рівень загазованості у Києві у кілька разів перевищує рівень безпечності. 

За Харарі, якщо не відремонтувати будинок, то відбудеться повернення до закону джунглів. Постійний стан війни на противагу мирному співіснуванню, який існує зараз. Чи це допоможе здолати коронавірус та інші проблеми, які чекають людство в майбутньому? Навряд чи…

Ще один візіонер Френсіс Фукуяма, який після розвалу СРСР занадто швидко заявив про «кінець історії» і однополярний світ, також майже все знає про довіру. За його словами, це те, що дозволяяє людству розвиватися. Довіра має цілком вимірюваний економічний ефект і країни, в яких її показник вищий, більш розвинутіші. А там, де її немає панує корупція.

Країни світу, які в силу тих чи інших причин (популізм, забюрократизованість європейських структур, націоналізм, проблеми з екологією) почали відділятися одна від одної, зараз зазнають величезних людських та фінансових збитків якраз через втрату цієї довіри. Економічне процвітання їх розділило, то, можливо, біда їх об’єднає знову.

І епідемія коронавірусу якнайбільший аргумент для цього. Самостійно цю хворобу точно не здолати.

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!