Культура не має потрапляти під удар. Директорка Інституту стратегії культури про справжні сенси під час карантину

5264 0
Якщо ми будемо шукати відповіді, чому з нами усіма це трапилось, то саме культура, освіта здатні дати їх нам.

Важко уявити стан людства, якби зараз не було можливості прочитати книжку, подивитися онлайн театральну постановку чи кінофільм, послухати музику…  Культура є джерелом сенсів і парадигм буття людини і суспільства загалом. Чому так важливо у час пандемії говорити про Культуру спілкуємось із депутаткою фракції «Об’єднання Самопоміч», директоркою муніципального Інституту стратегії культури (ІСК) – Юлією Хомчин.

Культура лише почала «підіймати голову»

Юлю, як вижити культурі в Україні у час пандемії?

Я би почала з того, чи достатньо добре почувала себе наша культура до карантину? Чи була вона пріоретитом для нашої держави, коли ми не мусіли думати про порятунок життів та виживання, як зараз?

Вважаю, що за останні роки культура лише почала «підіймати голову» – народилося багато нових проєктів і інституцій, які за короткий час завоювали довіру. Причому, вони з’явилися як на всеукраїнському рівні – Український культурний фонд (УКФ), Інститут книги і Український інститут, який презентує та комунікує Україну через культуру (в тому числі сучасну українську культуру), так і на регіональному – Інститут стратегії культури. Власне, ці інституції першими сьогодні потрапили під удар, оскільки вони на державному утриманні та фінансуються з коштів державного бюджету.

Читайте також: Доки ми пишемо писанки, доти живе наш світ». Остап Лозинський про писання авторських писанок

За останній рік ми мали можливість спостерігати як завдяки підтримці УКФ заново народжується наше кіно, як можливість втілити велику кількість сміливих та яскравих ідей отримали громадські організації, які працюють в культурі, муніципальні та державні установи культури, незалежні експерти.

Цілком природно, що середовище – у відповідь на дії влади обрізати фінансування – консолідувалося: перші онлайн мітинги в нашій країні пройшли саме на підтримку культури.

Власне, оця здатність «показувати зуби», відстоювати один одного, не конкурувати, а розуміти, що цей човен-ковчег, який ми тільки почали будувати, – спільний – і питання бюджету Українського культурного фонду чи питання бюджету Інституту книги – однаково важливі. Це була консолідована позиція. Спільний голос до уряду та парламенту, які вирішили зекономити на програмах культури.

Не втратити контакти з аудиторією

Звісно, ми маємо розуміння того, що держава зараз в кризі: вона веде війну, а зараз ще й додалась боротьба з коронавірусом. Ми свідомі того, що масові заходи, концерти чи фестивалі, за таких умов не будуть відбуватися.

Але глобально культура – це не те, що має потрапляти під удар. Саме культура у час карантину, допомагає нам усім пережити психологічну і моральну кризу. Важко уявити стан людства, якби зараз не було можливості прочитати книжку, подивитися онлайн театральну постановку чи кінофільм, послухати музику… Культура є джерелом сенсів і парадигм буття людини і суспільства загалом.

І якщо ми будемо шукати відповіді, чому з нами усіма це трапилось, то саме культура, освіта здатні давати нам відповіді. І не лише на ці запитання. Можливо, власне, нашу культуру співіснування з природою, те, як ми здатні співпереживати – демонструє зараз світова пандемія.

Читайте також: Втрати і шанси. Чи залишиться Львів туристичним містом

Культуру потрібно трактувати набагато ширше і глибше. Саме культура й здатна запропонувати людині потік безкінечних ідей, сенсів, парадигм, ідентичностей. Я схильна думати про культуру, як про імунітет та основу усіх цивілізаційних процесів. А позбавляючи себе можливостей творити основу, ми втрачаємо майбутнє.

Як працює Інститут стратегії культури у час карантину?

Найважливішим для нас сьогодні є не втратити контакти з аудиторією. Тримати зв’язок. Більшість наших ініціатив та проєктів, як і загалом сфера культури, неможливі без живої взаємодії. Карантин великою мірою обмежує наші можливості, звужує плани та горизонти. Доводиться відмовлятись від певних практик та адаптовуватись – на час карантину ми перевели роботу установи у дистанційний формат. Першочерговим і важливим для нас залишається зв’язок зі середовищем, з партнерами та друзями, без яких неможливо втілити більшість наших проєктів.

Проєкти Інституту стратегії культури

ІСК продовжує розпочату раніше роботу над створенням у Львові Фонду культури. Ідеться про міський фонд – конкурсну програму додаткових можливостей для середовища культури, інституцій, митців, незалежних експертів, людей культури. Ця ідея консолідовує середовище культури міста Львова і є абсолютно новою практикою (аналогів муніципальних фондів культури в Україні не існує). Створити Фонд культури є для ІСК пріоритетом на цей рік.

Ми отримали приємну новину від Українського культурного фонду – створення Фонду є в реєстрі проєктів, які запрошені на переговорну процедуру та мають великі шанси на фінансування в рамках програми «Аналітика культури». Щиро сподіваємось, що нам вдасться реалізувати заплановане.

Ще одним масштабним проєктом, над яким працюємо зараз, є «Код культури», націлений на дослідження культурного ландшафту Львова та популяризацію культури у місті. Тут маємо три складові: соціологічні дослідження, серію відкритих дискусій, цикл відео #щодляваскультура, де мешканці Львова різних професій, досвідів, віку говорять про своє розуміння культури, її значення для них. Відео популярні, у соцмережах їх дивляться тисячі людей.

Через карантин в рамках «Коду» нам довелось змінити методологію дослідження та працювати над ним в онлайн-режимі, а третю дискусію проєкту – перенести і водночас працювати над можливістю зробити її у мережі, зберігши тему, спікерів, учасників.

Читайте також: «Спіймати Кайдаша». Львівська актриса розповіла про неординарну роль у серіалі

Готуємо до виходу проєкт «Прості розмови з непростими людьми» – говоримо на різні життєві теми з людьми з галузі культури.

А також відео-програму (в циклі 10 випусків): Юридична консультація для менеджерів культури і митців. Це запитання і потреби творчих людей, на які фахово відповідатиме досвідчений у цій галузі юрист. Серед питань, як оформити авторське право, трудове право у культурі, інтелектуальна власність та її захист. А також багато інших тем, юридично розібратись з якими нарешті є час.

Ще один проєкт – це психотерапія для творчої особистості. Цей відео-проєкт готуємо на травень, коли вичерпаються сили, терпіння і оптимізм. Спеціально для людей, робота яких полягала в глибокому креативному зануренні у спілкування, а нині – спраглих від пустки і тиші – онлайн заняття з відомими львівськими психотерапевтами, котрі розуміють специфіку терапії для творчих особистостей.

Є ідеї нових унікальних освітніх проєктів, які реалізуємо уже найближчим часом. Триває робота над дослідженням інституційного ландшафту, зокрема якісною частиною дослідження, яка передбачає серію соціологічних інтерв’ю з дієвцями культури.

ІСК моніторить активності інституцій культури Львова та комунікує з ними. Усі, хто продовжує свою роботу, змінює формати та пропонує їх спільноті, можуть надсилати нам інформацію про діяльність для формування спільної пропозиції. Стежити за актуальною інформацією від ІСК можна на Фейсбук-сторінці.

Не втратити «живий формат»

Якою буде культура після коронавірусу?

У мене є страх, аби оця така дуже швидка адаптація під вимоги карантину не стала нормою. Люди культури дуже швидко зараз цифровізують усе, що роблять, і переходять в онлайн формати. Час вимагає від нас пошуку нових форм і нових інструментів.

Читайте також: Як живуть на карантині різні міста світу. Розповіді очевидців

Боюся, що чим довше триватиме цей карантин, тим більше онлайн ставатиме нормою для людей. Культура – публічна. Вона твориться для людей. Чи швидко ми потім зможемо усіх зібрати у концертний зал, чи повернемося до звичного способу життя? Чи не втратимо увесь «живий формат»?

Світ переживає великий шторм. Зрозуміло, що кардинальні зміни торкнуться абсолютно усіх сфер нашого життя: від геополітики, міжнародних стосунків до міжособистісних, людських взаємин. Є ризики розпаду міждержавних союзів, епідемія стала великим викликом для європейської ліберальної демократії та найсильніших економік світу. Все це змінить наші запити і потреби на всіх рівнях. За таких умов ймовірний глобальний перерозподіл ресурсів, зміняться уявлення про безпеку та підходи до реалізації заходів безпеки, з’являться нові професії та сфери зайнятості, збільшиться кількість сервісів та послуг онлайн.

Я б побажала світові засвоїти цей урок та вийти з нього з найменшими втратами. А нам, людям, не можна втратити здатності мислити критично та допомагати іншим.

Марта Більська

Публікація в рамках програми висвітлення діяльності Львівської міської ради.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!