Фото: Sharon McCutcheon FOR UNSPLASH

Фото: Sharon McCutcheon FOR UNSPLASH

Спалах Covid-19 в Україні, США хочуть посадити Коломойського та Гейтс попередив про новий катаклізм. Висновки тижня

2970 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Білл Гейтс, який ще у 2005 році передбачив смертоносну пандемію, зробив чергове попередження про нову небезпеку – зміну клімату. Він переконаний, що кліматична катастрофа щорічно вбиватиме у 5 разів більше людей, ніж коронавірус, який забрав життя вже 700 тисяч осіб за пів року.

Читайте також: Людина-фортеця. У пам'ять про медика-майданівця Василя Савенка

«Якою б жахливою не була пандемія, кліматичні зміни можуть бути гіршими. Якщо ви хочете зрозуміти, яких збитків завдасть зміна клімату, подивіться на Covid-19 і розтягніть всі страждання на набагато більший період часу. Смерть і злидні, викликані пандемією, це те, що відбуватиметься регулярно, якщо ми не переможемо світову емісію вуглецю», – заявив засновник Microsoft.

Вибух аміачної селітри у Бейруті, це подія з того ж ланцюгу, про який говорить Гейтс. Цей вибух зі всією серйозністю поставив перед людством питання світової катастрофи. Накопичення небезпечних речовин, недбале ставлення до них в буквальному сенсі може розірвати планету на шматки.

Далі буде. Зараз – підсумки тижня, що минає.

1. «Тихе» зростання кількості хворих на Covid-19, яке тривало останній місяць, цього тижня «вибухнуло» (детальніші показники нижче). До Львівщини та Києва, де фіксувалися найбільші показники, додались ще Харківська, Івано-Франківська, Одеська області. Зросла кількість важких хворих. Одразу посипалися заяви – міністр Степанов ініціюватиме посилення контролю за дотриманням карантинних заходів. Президент Зеленський сказав, що уряду слід «мобілізувати сили» для уникнення другої хвилі коронавірусу, провести оцінку готовності лікарень для надання допомоги хворим та забезпечити медиків засобами індивідуального захисту. У свою чергу, уряд учора, доручив МОЗ, МВС та Мінцифри створити систему відслідковування контактів людей, які захворіли на Covid-19.

Напевне, ці заходи дуже важливі і правильні, за одним винятком – вони уже давно мали б бути реалізовані. Чому посеред кризи ми знову щось «мобілізовуємо», «забезпечуємо», «оцінюємо»?

2. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень становить рекордних 8 781 (станом на 9 серпня 80 949 – станом на 2 серпня 72 168). Для розуміння, 7 днів назад ця цифра склала 7 319 осіб (на 26 липня – 64 849). Ще далі 6 007 (станом на 19 липня – 58 842), 5 321 (на 12 липня – 53 521), 5 018 (на 5 липня – 48 500).

Читайте також: Як мутує коронавірус та чи допомагають маски. Що пишуть у світі про Covid-19

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість нових хворих за тиждень становить 1 068 осіб (станом на 9 серпня 10 851 – станом на 2 серпня 9 783). Для розуміння, тиждень перед тим зафіксовано 951(станом на 26 липня 8 832). Ще раніше 832 хворих (на 19 липня – 8 000), 981 (на 12 липня – 7 009), 812 (на 5 липня – 6 197).

3. Американські обшуки в олігарха Коломойського. ФБР прийшла з обшуками в офіси компанії Optima у Клівленді, власником якої є, зокрема український олігарх Коломойський. Олігарх і його партнери по цій компанії у США скупили нерухомість у цій країні на близько 250 млн доларів.

У Мін’юсту США є докази, що на це Коломойський витратив розкрадені мільярди з ПриватБанку. Подані скарги для конфіскації в Коломойського офісної вежі в Луїсвіллі і офісного парку в Далласі.

Для олігарха це означає, що він на гачку і будь-які його спроби «відкотити» назад ситуацію в Україні, будуть для нього мати ще більші наслідки. Щодо президента Зеленського, то тут натяки більш, ніж очевидні – усі його кроки дуже чітко відслідковуються і матимуть відповідні наслідки.

Британський економіст, експерт з питань України Ентоні Еш пише, що США часто використовують судову систему як засіб тиску. «З огляду на кроки проти команди реформ в НБУ, уряд США міг дійти висновку, що, якщо вони не зроблять жодного кроку зараз, то виникне ризик того, що всі внутрішні юридичні старання у справі ПриватБанку припиняться, а разом з ними, гадаю, зникнуть і надії на підтримку банківських реформ 2015-17 і програми очищення банківської системи. Це була спроба США підтримати цей процес реформ», – пише він.

Читайте також: Радійте життю, але без масових гулянь Або чому Львів скоро опиниться у «червоній» зоні

4. Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі. Історія, яка все ще триває з 29 липня. За цей час президент Лукашенко встиг запросити в країну представників прокуратури України та РФ. Звинуватити у брехні Росію, бо «вагнерівці» в усьому зізналися. Поговорити з Зеленським і Путіним. Першому пообіцяти, що подумає над видачею частини бойовиків. Другому, що «ситуація, яка виникла, буде врегульована в дусі взаєморозуміння, характерного для співпраці двох країн».

Усе це відбувається на тлі тотальних затримань в країні. Будь-які прояви опозиційності Лукашенко гасить з особливою жорстокістю.

Насправді уся ця історія про переляканого президента країни, який править країною двадцять шість років і йому вперше стало дуже страшно – є загроза як його владі, так і життю. До того ж РФ теж вперше ставить не на нього.

Є сумніви, що Лукашенко зважиться видати «вагнерівців» Україні. Як тільки він отримає бажане від Путіна, бойовиків одразу відправлять «на родіну».

5. Трохи економіки. Уряд пропонує до липня 2021 року підвищити мінімальну зарплату на третину. Це буде відбуватися у три етапи: до 5 тис грн – у вересні 2020 року, до 6 тис грн – у січні 2021 року та до 6,5 тис грн – у липні 2021 року.

Читайте також: Уроки просто неба та маски на перерві. Якою буде школа у вересні

Прекрасна ідея, особливо враховуючи коронавірусне збідніння українців та, особливо добра для влади – виборча кампанія неофіційно уже стартувала. Однак є проблема, зазвичай у світі підвищують мінімальну зарплату, якщо а) зростає продуктивність праці, б) реформи призвели до росту економіки, або ж в) збільшилися надходження до бюджету, наприклад, через ліквідацію контрабанди на кордоні.

Наразі цифри кажуть зовсім про інше. ВВП України в першій половині 2020 року скоротився на 6,5% проти аналогічного періоду 2019 року, зокрема, в другому кварталі падіння становило 11%.

А «діра» в бюджеті Пенсійного фонду сягнула уже 13 мільярдів гривень. У липні 2020 року Фонду був надана рекордна позика – 17,8 млрд грн.

Збільшення зарплат на бажання політиків завжди призводить до зростання цін.

***

ООН у своїй доповіді про можливості майбутнього виділила шість мегатрендів, що у найближчому майбутньому трансформують світ.

Зокрема, найкращі ринкові ніші створить економіка, пов’язана зі штучним інтелектом (зростання понад 8 трлн доларів). Це не тільки мобільні телефони, а й різноманітні побутові (технології розумних будинків), медичні прилади, витончені смарт-годинники. Ринок автономного транспорту сягне 557 млрд доларів до 2026-го. 

Економіка добробуту + 7 трлн доларів.) Йдеться про фітнес, дієту, красу й туризм. Подорожі, щоб поліпшити своє фізичне, психологічне та духовне здоров’я.

Вуглецево-нейтральна економіка (+ 2,3 трлн). Технологічні інновації будуть рухати світ у напрямі до нульових викидів парникових газів. Поновлювані джерела енергетики. Зростатиме виробництво водневого палива та продажі електромобілів (сягнуть 567 млрд доларів у 2025 році).

Читайте також: Ця мутація коронавірусу захопила світ. Вчені намагаються знайти причину

Економіка замкнутого циклу (+ 4,5 трлн доларів). Головним новим ринком стануть «розумні» мережі водопостачання. Також істотно зростуть обсяги перероблення пластику й металів.

В економіці біоросту (+ 1 трлн) очікують появу більш ефективних видів палива, нових будівельних матеріалів, хімікатів, ліків і косметики. Ймовірно з’являться нові сільськогосподарські культури.

І економіка вражень (+ 6,5 трлн доларів) – бажання купувати враження все сильніше охоплює масові ринки в міру здешевлення технологій. Також зростатиме попит на подорожі у віддалені місця, участь в екстремальних атракціонах, відвідування спортивних змагань та споживання екзотичних страв.

Гарного Вам майбутнього тижня!

Головне фото: Sharon McCutcheon for Unsplash


 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!