Фото: Прямий

Фото: Прямий

Надія в епоху коронавірусу. Висновки тижня, що минув

4157 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Минулий і наступні тижні для християн східного обряду особливі. Це певний підсумок, грань, яку треба осмислити, бо за цим буде воскресіння Христа, відродження життя. І треба бути готовим для того, щоб зробити цей новий крок, особливо в «епоху кооронавірусу».

Автор інтегрального підходу Кен Уілбер, який зараз особливо відомий своєю книгою «Трамп і епоха постправди», має своє визначення, куди рухається світ. 

Він інтегрує в єдину систему різні точки зору на Всесвіт: у нього це і наука, і філософія, соціологія, і містицизм. «Космос» Вілбера будується на «холонах» – це у цього фундаментальна структура, яка має двояку природу: як ціле в собі, так і елемент чогось іншого, більшого. Так, атом є частиною молекули, але разом з тим і грандіозного Всесвіту, молекула у свою чергу частиною клітини і так до вічності.

Читайте також: Будинок, який ніхто не хоче ремонтувати. Висновки тижня, що минув

Далі буде, спочатку про підсумки тижня, що минув:

1. Пандемія коронавірусу у світі не вщухає. Добре, що вона йде на зменшення в Італії, але дуже шкода, що кількість випадків зараження на COVID-19 зростає в США. На жаль, найбільше страждають ті країни, в яких до влади на обіцянках прийшли популісти. Що Трамп у США, що «Рух п’яти зірок» – в Італії, виявилися вкрай не підготовленими до вірусу. Хоча ще по ситуації в Китаї було зрозуміло, що поширення коронавірусу потребуватиме рішучих дій.

2. В Україні за тиждень у більше, ніж у два рази зросла кількість хворих на COVID-19 – з 1308 до 2777 осіб. Різні групи у владі хочуть, то якомога швидше вийти з карантину, щоб запустити економіку, то ще більше обмежити пересування українців, в тому числі ввести комендантську годину. Поки що ситуація посередині – з одного боку, дозволили працювати ще певним групам бізнесу, з іншого – почала діяти постанова, яка вводить додатквові обмеження для українців, за недотримання яких доведеться сплатити значний штраф.

3. Такої законотворчості Україна ще не знала. «Антиколомойський» закон до другого читання обріс рекордними – 16 тисячами правками. За попередніми даними, позачергові сесії Ради заплановані завтра та на наступну середу, тож, ймовірно, його таки можуть роглянути, однак поки що не зрозуміло, як «слуги народу» вирішуватимуть цю проблему.

Нагадаємо, від прийняття закону про банки напряму залежить виділення МВФ Україні 10 млрд доларів, які б мали піти на боротьбу з коронавірусом та на соціальнуу сферу. Але навіть у такий тяжкий час «шкурні» інтереси виявилися більш важливим, ніж національні.

4. «Світлий» момент для економіки – гривня протягом тижня, що минає, стабільно зміцнювалась, але причиною цього могло стати те, що українцям на карантині потрібні гривні, щоб якось вижити, тому й здавали долари. Як наслідок маємо на ринку надлишок американської валюти.

Читайте також: Українські студенти можуть отримати стипендію від університету Кіпру

Але цей момент може дуже швидко минути. Згідно з проєктом змін до бюджету на цей рік, уряд очікує падіння ВВП на 3,9% (раніше планувалося зростання на 3,7%). Рівень безробіття в країні становитиме 9,4%. А падіння реальної зарплати складе 0,3%. Крім того, середньорічний курс гривні в уряді прогнозують на рівні 29,5 за долар (раніше 27 гривень за долар).

5. Папа Римський Франциск у своєму Великодньому послання «Urbi et Orbi» дав якнайкращу відповідь, що має робити людство у ситуації з пандемією коронавірусу. Він закликав всіх, на кому лежить політична відповідальність активно працювати заради спільного блага людей, надавати засоби для гідного життя кожної особи, якщо засоби дозволяють сприяти відновленню звичайної щоденної діяльності. «Нині не час для байдужості, адже весь світ страждає і мусить об’єднатися, щоби боротися з пандемією», – сказав Папа Франциск.

Повертаючись до Кена Уілбера, Дональд Трамп у нього теж «холон» чогось більшого. І це в жодному випадку не шлях до загибелі людства, а якогось грандіозного плану. У цьому контексті пандемія коронавірусу, яку зараз переживає людство – це навряд чи апокаліпсис.

Читайте також: «Я розумію свою місію». лікар зі Львова розповів, навіщо поїхав в Італію

Стоїки, філософська школа, яка існувала ще до народження Христа, проповідували відповідальне ставлення до природи, любов до людини. Їхній громадянин Всесвіту – це взагалі поза часом. Ми не можемо існувати без допомоги інших, тому допомагаючи їм – ми допомагаємо собі. Ми одне ціле.

Адаптуючи сучасною мовою, герої не шоу-зірки чи ті, хто генерують тисячі лайків у соцмережах, а ті, хто готові пожертвувати собою заради загального блага.

То, можливо, пандемія коронавірусу якраз привід для повернення до такої пожертви.

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!