Два паралельні карантини у Львові та «білі лебеді» економічної кризи. Висновки тижня, що минув

8188 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Відомий економіст Нуріель Рубіні ще на початку 2020 року говорив про світову економічну кризу, яка чекає усіх.  За його словами,  спокій, який тоді панував, це лише горезвісне затишшя перед бурею.

Він згадує книгу американського есеїста, математика Нассімі Ніколаса Талеба і його відомий безстселер «Чорні лебеді. Під знаком непередбачуваності». Однак, вважає їх більше «білими».

За Талебом, чорні лебеді — це події, які виникають непередбачено, як торнадо з важким хвостом. На думку ж Рубіні, фінансові кризи більше схожі на урагани: «це передбачуваний результат накопичення економічних і фінансових вразливостей і політичних помилок». Це, швидше, «відомі невідомі».

Однак, спочатку про підсумки тижня, що минає:

1.  Коронавірус б’є рекорди. Кількість хворих на коронавірус за тиждень в Україні знову зросла на «антирекордних» 5 406 пацієнтів (станом на 21 червня 36 560, а на 14 червня 31 154 осіб). Для порівняння, тиждень перед тим зафіксоване зростання на 4 155 пацієнтів (на 7 червня – 26 999 пацієнтів). Ще тиждень назад – на 3 327 осіб пацієнтів (станом на 31 травня було 23 667 хворих). Ще далі – на 2 681 нових хворих (станом на 24 травня кількість хворих становила – 20 986 осіб).

Читайте також: «Нам 12 годин шукали місце у лікарні». Історія пацієнта з підозрою на коронавірус

На не менш разючий антирекорд спромоглась і Львівська область. Кількість хворих тут за тиждень зросла на 983 осіб (станом на 21 червня – 3 780, а на 14 червня – 2 797 пацієнтів). Тиждень перед тим – на 676 осіб (станом на 7 червня – 2 121 пацієнтів). Ще раніше – на 452 особи (станом на 31 травня – 1 669 особи), ще тиждень назад на 336 осіб (станом на 24 травня – 1 333 хворих).

Щодо того, як далі бути, то з Києва долинають суперечливі заяви. Від МОЗ, що потрібно знову повертатися до більш жорсткого карантину і прем’єра Шмигаля, що це може «вбити» економіку.

Так чи інакше, і центральній владі, і в регіонах доведеться приймати непопулярні рішення про посилення карантину.  І, швидше за все, це буде той же адаптативний карантин тільки помножений на регіональні особливості. Для прикладу, у Львові обмеження знову посилять, а в певних районах, де немає такої кількості хворих на Covid-19 послаблять.

До цього потрібно було переходити ще значно раніше, однак в Кабміні чомусь зволікали. Загалом, несвоєчасність прийняття рішень – це стабільна проблема уряду Шмигаля, особливо щодо коронавірусу. Правильно оцінюючи динаміку зростання хворих в Україні, можна було б більш адекватно у березні зайти в карантин і зараз би ці проблеми не були б такими катастрофічними.

Що з економікою? Цілі сфери економіки України опинилися перед проблемою закриття. Ще у березні, коли Україну «посадили на домашнюю ізоляцію», економісти заявляли, що більше місяця українська економіка не витримає, почнуться незворотні процеси. Витримали майже три. Більше не витримає жодна економіка світу.

До речі, нардепи цього тижня провалили голосування за оновлену програму діяльності Кабміну. Рішення на засіданні Ради 18 червня підтримали лише 207 нардепів з необхідних 226. Однією з претензій нардепів була присутність Авакова на посаді міністра МВС.

Хоча, не виключено, що тут розігрується ще й інший сценарій. На уряд Шмигаля трохи згодом навішають усі проблеми з економікою України і відправлять у відставку.  Хтось за цей весь хаос в країні має відповідати і цей хтось точно не президент Зеленський чи партія «Слуга народу». Подібним чином було і з урядом Гончарука.  

На Львівщині ще існує проблема двох паралельних світів / карантинів. Поки Львів гуляє і не звертає уваги на зоходи епіміологічної безпеки, інфекційна лікарня переповнена, лікарі виснажені, а хворі чекають на госпіталізацію 12 годин.

Читайте також: Поки центр гуляє, в лікарнях бракує місць. Як Львів проживає пік коронавірус  

Окрім того, попри все ще діючі обмеження – область так і не перейшла на другий етап послаблення, запрацювали  фітнесцентри, басейни, спортивні комплекси, врнутрішньообласні автобусні пасажирські перевезення, які запустилися майже в повному об’ємі. Аргументується це постановою Кабміну, яка має вищу юридичну силу, ніж рішення комісії з Теб і НС.

3. Знову «будемо саджати». Розуміючи, що з економікою у нас катастрофа, на носі вибори, а обіцянки треба виконувати, влада пішла в «посадки». Цього тижня їх, точніше резонансних судів було два – проти  п’ятого президента України Порошенка та активіста Стерненка.  Ну, і ще кримінальна справа проти Омеляна.

Порошенко. Експрезидентові інкримінують те, що він схилив голову Служби зовнішньої розвідки до вчинення злочину – призначення скандального Сергія Семочка.

10 червня Порошенкові повідомили про підозру, тоді в Офісі генпрокурора повідомляли, що будуть вимагати у суді взяття його під варту.

18 червня суд відбувся і засідання щодо обрання запобіжного заходу було перенесено на 1 липня. Перед  тим, генпрокурорка Венедіктова внесла клопотання не арештовувати експрезидента на час слідства, а відпустити під особисте зобов’язання.

Захист Порошенка виступив проти цього, оскільки нове клопотання може буде підставою, щоб відкласти засідання, чого вони не хочуть. Так воно, зрештою,  і сталося.

Усе це дійство, звичайно ж, супроводжувалося великим мітингом під судом та відповідними заявами громадськості в Україні та американських та європейських зовнішньополітичних відомств.

Читайте також: Дозвольте нам працювати! Приватні садочки у Львові опинилися на межі закриття

Порошенко також повідомив, що проти нього порушили справу, бо Україна отримала Томос. Пізніше у ДБР це підтвердили і заявили, що не мають наміру ставити під сумнів легітимність створення Православної церкви України і що справа  проти Порошенка була відкрита ще у 2019 році за заявою предстоятеля УПЦ КП Філарета. На що у УПЦ КП відповіли, що її ініціювали віряни, а не Філарет.

Однак, хіба не зрозуміло, що витягуючи зараз наверх цю справу проти  Порошенка, ставиться під сумнів і створення ПЦУ. Навряд, чи влада з цього отримає хоч якісь переваги.

Стерненко. Суд ще у п’ятницю, 12 червня, розпочав розглядати справу про обрання запобіжного заходу екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку, продовжив 15 червня і лише у ніч на 16 червня виніс рішення відправити його під цілодобовий домашній арешт.

Рішення про арешт було оголошене у короткій формі, без мотивації. Захист підозрюваного вважає це незаконним.

Раніше під судом сталися сутички, поліція затримала 5 осіб. Представники демонстрантів зафіксували, як поліцейські били одного з активістів ногами.

Суть справи у тому, що понад два роки назад на Стерненка напали під його будинком. Це був уже третій напад на активіста і завершився він фатально для одного з нападників. Слідство вважає, що Стерненко наніс смертельного удару одному з нападників уже догнавши його, коли його життю уже нічого не загрожувало. Хоча прямих доказів цього у слідства немає.

З інших справ. Детективи НАБУ повідомили про підозру ексміністру інфраструктури Омеляну. Йому інкримінують вчинення незаконних дій, через які держбюджет недоотримав 30,5 млн грн. У грудні 2017 року він видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Сам Омелян каже, що це було колегіальним рішенням тодішнього Кабміну і воно призвело до росту в галузі.

Читайте також: Кам’яне коріння міста. Закоханий погляд на одне львівське підземелля

4. Міністр культури Ткаченко. І трохи про культуру. Раніше ми давали перелік цитат з інтерв’ю президента Зеленського, зараз – щойнопризначеного міністра культури, а раніше генпродюсера «плюсів» Олександра Ткаченка.  Сам Зеленський, ще представляючи його на цю посаду назвав гідним кандидатом. «Він досвідчена людина. Ми з ним працювали багато років. Він у цій галузі все життя», – сказав він.

Висновки, знову ж таки, робіть самі.

  • Переконаний, що російськомовні серіали, вироблені в Україні українською командою, сприяють розвитку української індустрії та економіки. «До російської мови долучається економіка, пов’язана з можливостями продажу цих (тобто російськомовних – ред.) серіалів Росії…», – сказав він.
  • Сюжет телеканалу 1+1 про те, що Петро Порошенко нібито причетний до вбивства свого брата вважає спірним прикладом журналістики. «Можна звертати (увагу — ред.) на один-поодинокий факт, який є дискусійним. Але я б хотів, щоб ми звертали увагу на багато інших фактів», — зазначив Ткаченко.
  • Вважає, що факт заборони в'їзду в Україну іноземного актора не може одночасно служити підставою для того, щоб фільми, в яких брали участь ця людина була заборонені. Про це він заявив, коментуючи виключення російського актора Федора Добронравова з переліку осіб, які створюють загрозу українській національній безпеці.
  • А Міністерство культури очолюване ним прибрало з переліку заборонених на в’їзд в Україну ще одного російського персонажа – телеведучу та актрису Варнаву, яка відвідувала анексований Крим. 

5. Кадри вирішують (не) все.  Ще один кадр «гнізда Зеленського – Шмигаля» – кандидат на посаду міністра освіти і науки, колишній регіонал Сергій Шкарлет, подання на якого у Верховну Раду вніс прем’єр.  

Парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій не підтримав його на посаду міністра освіти і науки. Сам кандидат в очільники МОН під час представлення заявив, що не проти скасувати ЗНО для заочників. Він також хоче збільшити вагу атестату при вступі.

Попри те, що група науковців виявила у роботі Шкарлета значний обсяг плагіату кандидат це заперечив.

Після цього у Раді «Слуги народу» розпочали збір підписів за відставку голови Сергія Бабака. Усе це обґрунтовується тим, що у галузі освіти зараз «плачевний стан».

І на завершення, суд у Хмельницькому призупинив адмінпровадження щодо кавування президентом Зеленським. Суддя звернувся до Верховного суду для розтлумачення, чи може бути голова держави притягнутий до відповідальності, адже відповідно до Конституції він є недоторканим.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Нуріель Рубіні в контексті того, що  матиме вплив на країни світу у 2020 році, згадував «холодне» протистояння США та Китаю, США з ревізіоністськими – Іраном, Північною Кореєю та Росією.

А також ризики, пов’язані зі зміною клімату, які здатні спровокувати катастрофи з величезним збитком та Covid-19.

Однак, тоді Рубіні не зміг передбачити, що у 2020 році з повною силою «вистрілять» одразу усе те, що назвав. І це вже не ураган чи торнадо, ціле цунамі. А в Україні це все ще помножене на незрілі демократичні інститути та «шкутильгаючу» економіку.  

Можна довго сперечатися чи це таки чорні чи білі лебеді, однак у тій ситуації, в якій опинилися ми, краще все таки думати про них, як про білих щасливих.  Які після усіх збурень принесуть нам такі очікувані позитивні зміни.

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!