1 вересня у Львові: в школах посилять охорону і вчитимуть поводитись зі зброєю

3414 0
У понеділок стартує новий навчальний рік, однак в сучасних умовах слід подбати не лише про книжки та гарні оцінки, а й про безпеку дітей. Які зміни чекають львівських школярів у новому навчальному році, що вивчатимуть під час "Захисту Вітчизни", як обмежать доступ батьків до шкіл розповіла зауважила начальник управління освіти ЛМР Галина Слічна.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

Про охорону у школах

Посилення охорони в навчальних закладах – це пріоритет №1 на цей рік. Відтак, потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб батьки та педагогічні працівники були впевнені у безпеці дітей під час їхнього перебування у школах чи садках.

«Ми починаємо в собі виховувати питання культури безпеки життєдіяльності, тобто культури нашої безпеки. Якщо раніше ми на багато речей не звертали уваги і якщо бачили, що дитина залишила пакет з формою чи рюкзак, ми давали їх дітям і просили піти розпитати чиї це речі, то сьогодні треба реагувати в інший спосіб. Треба в першу чергу вчити дітей, що до речей, які не є їхніми, підходити не треба, а потрібно інформувати дорослих.

На батьківських зборах ми пояснюємо, що в контексті безпеки треба обмежити доступ батьків до шкіл, ми не можемо ідентифікувати усіх, хто перетинає поріг навчального закладу. Треба, щоб батьки приводили дітей до шкіл, де вчитель забирав би їх та проводив до класу. Я прошу керівників шкіл про організацію «днів відкритих дверей», щоб батьки мали можливість комунікувати з педагогічними працівниками. Ніхто не обмежує доступ батьків до вчителя, але ці дні мають бути окремо відведеними. Враховуючи ситуацію в нашій державі, виникло таке прохання до батьків», – зазначила Галина Слічна.

Про організацію навчання

Цього року навчальним закладам рекомендовано повести для учнів 5-11–х класів відпрацювання за рахунок чотирьох субот впродовж вересня-жовтня 2014 року та за рахунок вихідних днів, а саме 09 березня, 1 травня, 4 травня, 11 травня. Для учнів 1-4-х класів 4 робочі суботи рекомендовано відпрацювати шляхом  ущільнення під час проведення навчальних екскурсій, а 7 робочих днів  – відпрацювати учням 1-11-х класів шляхом ущільнення навчального матеріалу впродовж навчального року.

Як зазначили в управлінні освіти ЛМР, відповідно до статті 16 Закону України «Про загальну середню освіту», керівники навчальних закладів міста можуть вносити зміни у структуру навчального року за погодженням з управлінням освіти.

Цього року навчальним закладам міста рекомендовано провести канікули для учнів з 8 грудня 2014 року по 25 січня 2015 року за рахунок перенесення осінніх та весняних канікул.

«Впродовж трьох тижнів ми обговорювали це питання з педагогами, з батьківською громадою, мали ряд питань до обговорення щодо початку навчального року і серед них була структура року. Визначили напевно оптимальну, враховуючи те, що найважливіше - це по максимуму використати час і в комфортних умовах дати дітям знання. Саме за цим критерієм ми визначали структуру року. Ніхто з нас сьогодні не знає, яка буде ця зима, що буде з енергоносіями, чи буде газ, тому вирішили запропонувати навчальним закладам таку структуру, де у 2 останні суботи вересня та у 2 перші суботи жовтня буде організовано навчання для учнів 5-11 класів, також пропонуємо організувати і скористатись тими днями, які є державними вихідними і припадають на вихідні дні в тижні - 9 березня, 1, 4 і 11 травня. По решті днів для відпрацювання, а це 7 днів, ми розробили рекомендації яким чином ми зможемо їх відпрацювати. Це не складно для навчального процесу відпрацювати 1 день впродовж тижня»,- розповіла Галина Слічна.

Ситуація з підручниками

Цьогоріч проблема не з кількістю, а з якістю матеріальної бази у зв’язку з помилками та недостатньо коректно викладеним матеріалом, каже Галина Слічна. Відтак, для педагогів надали методичні рекомендації стосовно використання альтернативних джерел інформації та мінімального застосування цих підручників у навчальному процесі.

«Цього року маємо незначні проблеми з підручниками, але не в контексті забезпеченості, тому що підручники надходять до Львова. Наприклад, якщо в якомусь районі не вистачає підручників, а в іншому їх забагато, ми проводимо внутрішній аудит і робимо взаємообмін підручниками, щоб вони були у всіх навчальних закладах.

Сьогодні питання не в кількості, а в якості підручників. Цього року дітям доведеться навчатись за підручниками, які видавались за часів попереднього міністра освіти. Це підручники, які мають помилки, матеріал у них викладений недостатньо коректно. Насправді, за два роки ми навчились працювати з недосконалими підручниками і розуміємо, що це не є панацея та основний засіб для навчання дітей. Є методичні рекомендації для вчителів, чим можна скористатись, щоб під час навчального процесу мінімально використовувати ці підручники. Дуже багато залежить і від вчителя. Ми вчора для вчителів початкових класів надали окремі методики, щоб навчання було насправді не просто сидінням за партою та муштруванням дітей  - цей процес має бути простішим та легшим, незважаючи на ті стандарти, які затверджені Міністерством освіти України. Сьогодні, в основному, проблемні питання з матеріалами для 3-6-х класів особливо з математикою»,- зазначила Галина Слічна.

Про уроки захисту вітчизни

Вже з цього навчального року планується повноцінне відновлення уроків захисту вітчизни. Будуть облаштовані «Центри захисту вітчизни» для того, щоб кожен учень випускних класів міг пройти таке навчання.

«Предмет «Захист вітчизни» є, згідно з навчальними планами, які затверджені Міністерством освіти. Збільшили лише кількість годин на викладання даної дисципліни, змістове наповнення не змінилось, на мою думку, якою програма була - не до кінця досконалою, такою вона і залишилась. Зараз ми напрацьовуємо своє бачення необхідних знань для дітей у цьому предметі.

Для хлопців ми провели повну інвентаризацію наших тирів, створюємо центри для практичних занять з предмету «Захист вітчизни», де всі 11-класники пройдуть навчання.  Але це не тому, що ми маємо навчити дітей стріляти. Так, ми маємо навчити їх тримати зброю, але найважливіше – це культура поводження зі зброю, розуміння небезпеки, яку вона становить – це мусять розуміти усі діти.

Наступна тема – це надання першої домедичної допомоги, ми тісно працюємо з Медициною катастроф, з Червоним Хрестом. Такі навчання були проведені для усіх керівників органів управління освіти, для усіх керівників навчальних закладів - це завідувачі садків та директори шкіл. Ще є два райони, які мають пройти таку підготовку на початку вересня. Після того, спільно з цими інституціями, ми укладаємо графік проведення таких навчань для учнів 11-х класів», – розповіла Галина Слічна.

Про безкоштовне харчування дітей

Харчування дітей у школах під час навчального року триватиме. Управління збирає інформацію про дітей, батьки яких перебувають в зоні проведення АТО, щоб ці діти отримали безкоштовне харчування у навчальних закладах.

За матеріалами прес-служби Львівської міськради


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!