7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2461 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 18 – 25 грудня.
фото: firtka.if.ua

фото: firtka.if.ua

CityLife

У львівських школах призупинили навчальний процес до 30-го грудня.

Із 2015-го року у Львові заборонено продавати та використовувати феєрверки, салюти та піротехнічні вироби. Хоч за порушення існує штраф, статистика свідчить про збільшення кількості нещасних випадків у новорічно-різдвяний період.

 Львів’яни зустріли на вокзалі звільненого з полону Тараса Колодія.

Львівське комунальне підприємство «Лев» повідомило про щорічні карантинні заходи з 1 до 14 січня 2017 року.

Починаючи з п’ятниці, 23-го грудня, у Львові працює ще один різдвяний ярмарок – «Добрі традиції Галичини». У сквері перед Львівською ОДА в 14-х ятках 27 товаровиробників області представлять продукцію власного виробництва.

У другому кварталі 2017-го року (квітень-червень) будинок для працівників ІТ  мають здати в експлуатацію. Усі квартири та паркомісця вже розпродані.

Вперше за два останні роки наказами Міністерства культури до Державного реєстру нерухомих пам’яток України занесені 537 об’єктів культурної спадщини за категорією місцевого значення. У переліку – вілла Кароля Дзядоня Дзєлінського на вул. Котляревського у Львові.

Львів орендував обладнання для пресування сміття. Працюючи у дві зміни обладнання зможе спресувати близько 600 тонн сміття за день.

Транспорт

Рух потягів між Україною та Польщею хочуть удосконалювати, а у довгострокових планах – залізничне сполучення з України через Польщу та Німеччину до Франції.

23-го грудня «Укрзалізниця» скасувала маршрут Інтерсіті+ Дарниця-Трускавець-Дарниця, що пояснюють запуском нового швидкісного потяга до Перемишля.

Зараз Austrian Airlines до Львова та Одеси літає тільки вдень. Додаткові нічні рейси дозволять поліпшити «стикування» авіарейсів через Відень до міст Америки, оскільки наразі розклад передбачає тривалі пересадки при польоті в один бік.

Львівський «Електрон» увійшов у ТОП-3 підприємств, які постачають громадський транспорт. Наступного року Львів має намір придбати довгі трамваї та електробуси у місцевого виробника.

На пікові передноворічні дати Укрзалізниця призначила ще один додатковий поїзд зі Львова до Києва.

Уночі із 31 грудня на 1 січня та із 6 на 7 січня у Львові курсуватимуть нічні трамвайні маршрути.

Від суботи, 17 грудня, тролейбус №25 у Львові знову курсує до проспекту Червоної Калини.

На Київському залізничному вокзалі втілюють нововведення: змінили формат оголошень про нумерацію вагонів. Тепер оголошуватимуть: зі «сходу» або із «заходу».

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

14-го грудня договір про капітальний ремонт дороги на вулиці Замкненій від школи № 34 до готелю «Арена», що коштуватиме місту близько 800 тисяч гривень, уклала Галицька райадміністрація без використання електронної системи закупівель.

Створення регульованого кільця з двома смугами на проблемному перехресті вулиць Сахарова – Коперника – Нечуя-Левицького – Вітовського – Героїв Майдану є частиною плану реконструкції вулиці Вітовського, яку планують втілити не раніше другої половини 2017-го року.

На 2017-й рік у місті планують ремонт вулиці Вітовського, у тому числі – створення кільця на перехресті вулиць Сахарова-Коперника-Нечуя-Левицького-Вітовського-Героїв Майдану та відновлення Пелчинського ставу.

21-го грудня створення додаткових пішохідних переходів навпроти ТЦ «Форум» затвердили на засіданні міської комісії з безпеки дорожнього руху.

Перший крок до врегулювання транспортного колапсу на вулиці Франка затвердила міська комісія з безпеки руху. Тут облаштують дві смуги руху у напрямку центру та одну – з нього, а на частині вулиці заборонять проїзд приватних автомобілів.

21-го грудня остаточно затвердили створення острівця безпеки на перехресті вулиць Підвальна та братів Рогатинців на засіданні Комісії з безпеки дорожнього руху. Після місяця експерименту до організації руху внесуть деякі зміни.

Реформи

Кабмін схвалив концепцію нової школи: 12 класів та більші зарплати вчителям.

У грудні українці отримають дві пенсії. Пенсії за першу половину січня 2017-го будуть виплачені у грудні 2016 року. Згідно з проектом закону, який підтримали депутати Верховної ради, із 1 січня 2017 року акциз на горілку пропонують підняти на 20%, на пиво – 12%, на цигарки – 15-30%.

Кабінет Міністрів України розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни. Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки і оборони України, Уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ «Приватбанк» у стовідсоткову державну власність.

Із 2017-го року забезпечувати порядок і безпеку на українських дорогах буде дорожня патрульна поліція, у роботі якої планують задіяти 2 600 працівників.

Соціальні проекти, благодійність

У Львові провели зимову фотосесію для вихованців навчально-реабілітаційного центру «Джерело» та учнів школи № 93, якою хотіли показати, що для справжньої дружби обмежень не існує.

У Львові презентують мобільний додаток дозволяє відслідковувати місце перебування членів сім’ї та за допомогою повідомлень сповіщає, коли щось іде не за графіком.

Львів’ян просять фінансово підтримати мюзикл школярів. У постановці мюзикла «Біржа Душ» беруть участь близько 50 школярів та працівників гімназії «Шептицьких».

Корисності та цікавинки

Католицьке Різдво — ще одне особливе релігійне свято, що наповнює людські душі теплом і милосердям. Воно відзначається 25-го грудня в багатьох країнах світу. Цьогоріч у Львові уп’яте проведуть захід «Римське Різдво». Його організатор отець Григорій Драус розповів журналістам Tvoemisto.tv про традиції та особливості святкування католицького Різдва львівською римо-католицькою громадою.

Як поінформували в Управлінні Держпродспоживслужби у Львові, за підсумками проведеного моніторингу захворюваності на ГРВІ та грип серед населення Львова, зараз спостерігається значне зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні захворювання. Пропонуємо кілька порад, які допоможуть не захворіти.

Для того, аби діти не сиділи увесь час перед екранами телевізорів та проводили дозвілля з користю, Tvoemisto.tv пропонує кілька ідей, які перетворять термін дії карантину на веселощі вдома.

Львів’яни, які їдуть на лікування до Польщі, можуть отримати візу позачергово. Пропонуємо роз’яснення від Генерального Консульства Республіки Польща у Львові та Міністерства закордонних справ України.

28-го грудня у місті почали реалізовувати новорічні хвойні дерева у затверджених Виконавчим комітетом локаціях. Перевірити, чи законно зрубане дерево, можна ввівши на сайті Держлісагентства унікальний штрих-код, що має бути на стовбурі.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

(Не)пересічні львів'яни. Балерина про життя на пуантах, травми і пенсію. Солістка Львівської опери Христина Трач розповідає про дитинство, життя, любов, травми та пенсію.

У Львові пропонують заборонити пластикові склянки під час Різдвяного ярмарку. Щоб зменшити генерування сміття у Львові пропонують заборонити використання пластикових склянок, зокрема в ресторанних закладах та під час Різдвяного ярмарку.

Львів’янка розводить хробаків для переробки сміття. Два кілограми каліфорнійських хробаків можуть «позбавити» від органічного сміття сім’ю із 4 осіб.

Діти-невидимки. Чи не у кожному будинку Львова живе проблемна сім’я. Зовсім нещодавно у Львові виявили сім’ю, де батьки не просихають від алкоголю, мешкають у страшенно занедбаному житлі. І в цих умовах живе десятирічний хлопчик.

Як українському бізнесу вийти на ринок міжнародних державних закупівель. Рік тому Україна приєдналася до Угоди про державні закупівлі СОТ (GPA), що дозволяє українським компаніям долучатися до міжнародних державних закупівель.

У школах Львова з’явилися перші в Україні мультитач-панелі: як це працює. У Львівській класичній гімназії презентували нове лабораторне обладнання для уроків та мультиборди, які зацікавлять учнів вивчати природничо-математичні дисципліни. Міський голова пообіцяв, що у наступному році кожна школа Львова матиме таке обладнання.

П’ять основних кредитів Львова: чому місто позичає, а не залучає інвестора. Інвесторів, які готові вкладати кошти в інфраструктурні проекти Львова, практично немає. Тому місто залучає кредитні кошти, домовляючись про довготермінові позики. Переваги такої співпраці – прозорість та участь іноземних фахівців. Серед недоліків – через зростання курсу віддаємо набагато більшу суму, аніж позичаємо.

Між Львовом і Брюховичами курсує поїзд Святого Миколая: графік, ціна. Відеорепортаж. 19-го грудня до Дня святого Миколая Львівська залізниця запустила у хід ретро-потяг у складі паровоза Л-3535.

(Не)пересічні львів'яни. Як львів’янка вчить позбуватися страхів за допомогою театру. Курси акторської майстерності – це найкращий спосіб пізнати себе, позбутися багатьох комплексів та стати вільним. Так вважає львів’янка Ярина Геречка, керівник ABC Theatre – платформи навчання театрального мистецтва для власного розвитку.

На Високий Замок у Львові хочуть прокласти канатну дорогу . 19-го грудня у конференц-залі Центру міської історії Центрально-Східної Європи обговорили доцільність та можливість появи у Львові канатної дороги.

Перший пішов. Як Інтерсіті+ Київ-Львів-Перемишль подолав кордон. Спецрепортаж. Запуск Інтерсіті+ Київ-Львів-Перемишль став одною з головних тем останніх двох тижнів. Про це писали ЗМІ, активно обговорювали люди в соцмережах. Про ціну, розклад руху, умови та правила поїздки спочатку було більше питань, ніж відповідей. Але це сталось: 23 грудня експрес офіційно вирушив у міжнародний рейс. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!