Україна

МОН пояснило, чому нові правила перетину кордону не стосуються студентів приватних вишів

818 0
Студентам дозволили виїжджати за кордон, проте це не стосується тих, хто навчається у приватному університеті.
фото умовне

фото умовне

На початку квітня уряд дозволив студентам-чоловікам, які навчаються в державних і комунальних вишах, виїжджати за кордон для участі у програмах академічної мобільності. Студенти приватних вищих навчальних закладів назвали таке рішення дискримінаційним. Міністерство освіти та науки України у відповіді на запит hromadske пояснило це нормами Порядку реалізації права на академічну мобільність, передбаченими постановою Кабінету міністрів України №579.

Відповідно до них, освітні заклади, які беруть участь у програмах академічної мобільності, отримують фінансування для покриття своїх витрат із державного чи місцевого бюджетів.

«Зміни, внесені до Правил перетинання державного кордону, стосуються цієї категорії студентів, оскільки саме в такому разі, відповідно до законодавства, державні та комунальні заклади вищої освіти зможуть безоплатно забезпечити учасників академічної мобільності необхідними послугами», – зазначає відомство.

Читайте також: У МОН помітили збільшення студентів призовного віку та проведуть перевірку

У МОН пояснюють, що йдеться про організаційні, протокольно-інформаційні, консультаційні послуги та переклад.

Відомство також наголосило, що в Україні досі функціонують приватні заклади вищої освіти, яким призупинили ліцензії.

«Якби зміна до постанови стосувалася студентів таких закладів освіти, це могло б створити ризик для незаконного витоку за кордон задля уникнення мобілізації», – зазначили в МОН.

Нагадаємо, студентам, як дівчатам, так і хлопцям, дозволили виїжджати за кордон на один семестр за програмами академічної мобільності. Для цього необхідно мати військово-довідковий документ від ТЦК.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!