Колективний імунітет, міст на Ковча і закупівля автобусів. Що не вдалося Львову у 2021 році

2759 0
Тvoemisto.tv зібрало для вас ті обіцянки та наміри міста, які не вдалося реалізувати у минулому році.
Фото: prolviv.com

Фото: prolviv.com

100 низькопідлогових автобусів

Львів не оголосив тендер на закупівлю 100 автобусів. Цього року у Львові мали оголосити тендер на закупівлю сотні автобусів, про це запевняла заступниця міського голови з питань житлово-комунальних питань Ірина Маруняк. Тендер мали оголосити спершу у жовтні, згодом у листопаді, утім наприкінці року з’ясувалось, що у 2021 році це зробити не вдасться, бо все ще не погодили тендерну документацію.

«Ми вже на фінальних стадіях опрацювання тендерної документації, очікуємо фінального погодження від банку. В цьому році не вийде його оголосити, можливо, в наступному, якщо банк фіналізує всі вимоги», – роз’яснив у коментарі Тvoemisto.tv керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило.

Тендер на закупівлю 100 автобусів для Львова скасували навесні 2021 року. У ньому перемагала білоруська компанія МАЗ. Однак міський голова Андрій Садовий заявив, що місто відмовляється від купівлі білоруських автобусів і звернеться до ЄІБ задля оголошення нового конкурсу. Основний мотив – Львів не фінансуватиме економіку країни дружньої з агресором. Також Львів звернувся до Кабміну з проханням ввести «запобіжники», які б захищали українських виробників. Вони мають бути у цих тендерних вимогах, каже Олег Забарило, які саме – стане відомо після погодження документації у ЄІБ.

100 тролейбусів з автономним ходом

Львів не погодив закупівлю 100 тролейбусів з автономним ходом. Щонайменше п’ять разів Львівська міська рада пропонувала на розгляд депутатам ухвалу про надання місцевої гарантії для отримання ЛКП «Львівелектротранс» 32 млн євро кредиту на тролейбуси з автономним ходом, а також на розширення контактної мережі для цих тролейбусів, і на закупівлю електробусів. Депутати ухвалу не прийняли, на одному з останніх засідань цього року її вкотре вилучили з порядку денного. 

Йдеться про кредит від Міжнародної фінансової корпорації (IFC) та Фонду Чистих Технологій (кредит CTF). Загальна сума кредиту, який могло б отримати ЛКП «Львівелектротранс», – 32 млн євро. Середня відсоткова ставка мала становити 10,8% річних. Кредит пропонують брати на 10 років. Депутати мали зауваження щодо умов кредиту. 

Голова комісії фінансів та планування бюджету Наталія Шелестак пояснила, що депутати не мають наміру погоджувати цей кредит, бо він не вигідний.

«Умови цього кредиту «непідйомні» для Львова. Йшлося про два транші – гривневий під 17% річних, і в євро – 10,8%. Але справа не лише у відсотках, там також були додаткові комісії, так звані відсотки за резервування. Тобто, грошей ще не беремо, а відсотки платимо. Це шалені цифри. Є інші програми, в тому числі й іноземних банків, які будуть значно цікавіші. Я думаю, що ми реалізуємо цю нашу мрію про нові тролейбуси з автономним ходом згодом», – каже Наталія Шелестак. 

Депутатка каже, що наступного року місто може отримати вигідніші умови кредитування на електротранспорт, де відсоткова ставка не перевищуватиме 5% річних. 

Натомість керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило каже, що кредит від IFC має свої переваги, зокрема ця організація дає можливість на довший період залучати кошти, також є можливість фіксації ставки, що рятує від ринкових коливань.

Такі тролейбуси потрібні місту, щоби продовжити маршрути громадського транспорту у віддалені райони міста, де немає тролейбусної мережі або ж вони можуть курсувати до приєднаних громад. Нині «Електрон» завершує розробку нового 12-метрового тролейбуса, який зможе від’єднувати струмоприймачі від мережі і 20-25 кілометрів їхати на заряді батареї.

Без тролейбусної лінії

Продовження тролейбусного маршруту №23. Цього року не продовжили тролейбусний маршрут №23, який курсує з вулиці Ряшівської на Хуторівку. Його планували продовжити до вулиці Вернадського. Проєкт продовження контактної мережі розробило ЛКП «Львівелектротранс», але у бюджеті розвитку Львова на 2021 рік фінансування на нього не передбачили. Як повідомив Тvoemisto.tv начальник управління транспорту Львівської міської ради Орест Олеськів, на продовження цього маршруту потрібно 10 мільйонів гривень. Перед продовженням маршруту потрібно облаштувати смугу громадського транспорту на проспекті Червоної Калини.

Читайте також: Сьогодні першому кінному трамваю у  Львові виповнюється 141 рік

З жовтня 2020 року, по вулиці Хуторівка розпочав курсувати тролейбус № 23, який до цього їхав з Ряшівської до автовокзалу, що на Стрийській. Він курсує за маршрутом: Ряшівська – Виговського – Володимира Великого – Тролейбусна – Наукова. Далі замість того, щоб повертати на Стрийську, поїде прямо на Хуторівку. А у зворотному напрямку: Хуторівка – Стрийська – Рубчака – Тролейбусна – Володимира Великого – Виговського – Патона – Ряшівська.

Е-квиток під загрозою

Електронний квиток з 13 січня запрацює тільки для пільговиків. «На серпень ми можемо робити оплату електронного квитка – чи через телефон, чи кредитною карткою, а до кінця року вся система вже має бути запущена і з 1 січня 2022 року нормально користуємось електронним квитком», – зазначав міський голова Львова Андрій Садовий весною цього року.

Згодом були повідомлення про те, що тестування системи дещо затримується, а нещодавно керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило повідомив, що з 13 січня валідувати свою картку зможуть лише пасажири, які отримали пільгові картки. До речі, лише вони матимуть право на пільговий проїзд, зазначив він.

Інші пасажири зможуть отримати картку і оплатити проїзд скориставшись одним з кількох способів, які передбачає електронний квиток, у першому кварталі 2022 року.

Олег Забарило пояснює, що систему можна було б запустити раніше, але цього не робитимуть, бо остерігаються збоїв.

«Електронний квиток можна запустити незабаром, але буде критично, якщо ми це зробимо, а буде якийсь фінансовий збій чи збій в оплаті за кілометр, тоді громадський транспорт не виїде на маршрути, і це спричинить колапс», – пояснював Олег Забарило.

Читайте також: День Х. Коли у Львові запрацює е-квиток і чому не з 13 січня

Леокарт коштуватиме 60 гривень, хоча місто досі не затвердило місць, де їх продаватимуть. Мобільного додатку для е-квитка теж поки що нема. Окрім того, у місті бракує активної інформаційної кампанії для роз'яснення мешканцям основних змін, що мали б стартувати вже невдовзі. Міськрада в останній день року затвердила нові тарифи на громадських транспорт у Львові.

Ремонт вулиці Шевченка

Цього року у місті мали б закінчити ремонт на вулиці Шевченка і відкрити для проїзду другу частину вулиці Пилипа Орлика, про що заявляв міський голова Андрій Садовий. Також він анонсував нові реконструкції, зокрема вулиць Мазепи і Грінченка, а також початок робіт на Суботівській, яка б мала з’єднати Рясне-2 з Левандівкою.

Однак у місті досі триває третій етап реконструкції вул. Шевченка, на ділянці від вул. Ярослава Мудрого до вулиці Залізничної. Вартість робіт становить 186,6 млн грн. Зараз активні роботи тривають на відрізку від вул. Залізничної до вул. Яцкова. У Львівській міській раді запевняли, що вулицю відкриють до кінця року, зокрема закінчать ділянку від вул. Залізничної до вул. Єрошенка. Директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк каже, що до першого снігу не встигли вистелити 700 метрів бруківки на цій ділянці.

«Бруківку можна класти у мороз, але не можна за мокрої погоди, тому роботи закінчимо наступного року», – пояснив він.

Вулицю Шевченка, зокрема ділянку від Залізничної до Ярослава Мудрого, досі не закінчили ремонтувати, активні роботи йдуть від Залізничної до Яцкова. Досі не відкрили ділянку від Залізничної до Єрошенка, там роботи мали закінчити ще влітку. І ще чекають на реконструкцію ділянки від Єрошенка – Бортнянського та від Бортнянського до Ярослава Мудрого.

Місто заплатить за роботу ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» майже 187 мільйонів за ремонт ділянки від вулиці Залізничної до Ярослава Мудрого. Попередні два етапи реконструкції цієї вулиці завершили, роботи на ділянці від вул. Хорватська до вул. Ярослава Мудрого виконали за 58,8 млн грн, а першу частину реконструкції вулиці Шевченка, квазі-кільце на Залізничній та Левандівській, відкрили 13 серпня 2020 року, цю ділянку відремонтували за майже 90 мільйонів гривень.

Реконструкція вулиці Пилипа Орлика

Вулицю Пилипа Орлика, на ділянці від вулиці Миколайчука до вулиці Віри, Надії, Любові, відремонтували торік. Зараз вулиця перекрита на ділянці він вулиці Віри, Надії, Любові до будинку №2 на вул. Пилипа Орлика. До кінця року вулицю обіцяли відкрити, але, як розповіли у ЛКП «Львівавтодор», цього року закінчити ремонт не встигнуть.

«На півтори місяці зупинилися у роботах, допрацьовували проєктне рішення щодо водопровідних мереж і каналізації. Це питання узгодили, але втратили півтори місяці теплої погоди. 280 метрів залишилось, там проводять роботи з мережами. Перекрита вулиця до ринку, але налагоджений проїзд до лікарні», – каже Микола Власюк.

Проєкт реконструкції розробляв «Інститут просторового розвитку». Ремонт проводить ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» майже за 75 млн гривень.

Міст на перехресті вулиць Шевченка та Омеляна Ковча

Цьогоріч у Львові не розпочали будівництво нового шляхопроводу на перехресті вулиць Шевченка та Омеляна Ковча через проблеми із проєктом. Для зведення нового шляхопроводу проєктант передбачив замало металу, тому підрядник завернув проєкт на допрацювання. Попередня вартість робіт становила 40 мільйонів гривень, після допрацювань вона становитиме понад 60 мільйонів гривень.

Ірина Маруняк, заступниця міського голови з питань ЖКГ, зазначала раніше, що наступного року потрібно почати будівництво моста, утім у бюджету розвитку на це заклали всього лиш 1 мільйон гривень.

Будівництво ще одного шляхопроводу через колію на перетині вулиць Шевченка та Омеляна Ковча необхідне тому, що міст, яким користуються зараз – аварійний ще з 2008 року. Якщо його закрити, то великий мікрорайон Рясне залишиться без сполучення. Побудувати новий шляхопровід, а згодом відремонтувати аварійний, міськрада планує ще з 2017 року, утім роботи постійно відтягують.

Реконструкція вулиці Залізничної 

Також цього року у Львові анонсували реконструкцію вулиці Залізничної. Її планують розширити, облаштують декілька десятків паркомісць, велодоріжки і замінять покриття. Проєкт реконструкції до кінця року перебуває на експертизі. Реконструкцію мають розпочати наступного року. Про це Тvoemisto.tv повідомила заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк. На цьому також наголосив міський голова Андрій Садовий 31 грудня, на засіданні виконкому. У попередньому проєкті бюджету розвитку на реконструкцію заклали 1 мільйон гривень із необхідних 120 мільйонів. Щоправда, у затведженому бюджеті цієї стрічки уже немає.

Також на реконструкцію вулиці Суботівської, яку анонсував міський голова ,потрібно на першому етапі щонайменше 280 мільйонів гривень. У бюджеті розвитку заклали лише 500 тисяч гривень. 

Без туалету 

Львів не придбав модульну вбиральню. Через проблему із туалетами у центрі міста весною цього року Львів вирішив закупити модульні вбиральні. Першу планували встановити на проспекті Свободи, поблизу підземних туалетів, які вже декілька років закриті. Також у ЛМР заявляли, що встановлять сучасні туалети і в центральному парку Львова – імені Івана Франка. Раніше директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександр Одинець у коментарі Тvoemisto.tv зазначив, що модуль українського виробництва коштує приблизно 4 мільйони гривень, і що Львів шукатиме можливість придбати такий туалет, розтермінувавши виплату. 

Читайте також: «Пустіть в туалет!» Як це, коли у Львові не працюють громадські вбиральні

Восени цього року ЛКП «Львівводоканал» оголосило електронну закупівлю модульної вбиральні у системі Prozorro. Початкова вартість закупівлі – 5 238 600 грн. Встановити автоматизовану модульну вбиральню планували до 31 грудня 2021 року. Участь у тендері взяли дві компанії, ТОВ «СБІ ГРУП» запропонувало 4,7 млн і ФОП Рибка Лариса – 5, 2 млн, утім їхні пропозиції тендерний комітет відхилив. Переможця так і не обрали.

Школу мистецтв ще не будують 

Львівська міська рада анонсувала, що у 2021 році почнуть будувати школу мистецтв на Личаківській, 105. Утім, цього року навіть не встигли виконати проєктно-кошторисну документацію.

Проєктування почали лише у листопаді, а воно має тривати щонайменше 8-9 місяців, пояснила Тvoemisto.tv керівниця департаменту розвитку Львівської міськради Наталія Бунда.

«Лише у середині листопада підписали договір на виготовлення проєкту з переможцями архітектурного конкурсу. За договором повна вартість проєкту 5 млн 900 тис грн, виготовлення такого проєкту триває рік. Стару будівлю відреставрують, земельна ділянка на понад гектар, тут буде підземний паркінг, підведуть мережі. Об'єкт достатньо складний», – зазначила Наталія Бунда.

Попередня вартість будівництва 260 млн грн. Наталія Бунда зазначила, що місто сподівається залучити державне фінансування на цей проєкт, аби школа не стала ще одним міським довгобудом.

У червні на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради затвердили містобудівні умови і обмеження на будівництво Львівською державною музичною школою № 4 школи мистецтв з концертним залом на вул. Личаківській, 105 у Львові. Будуватимуть її за проєктом, який переміг в архітектурному конкурсі. Територія школи також має стати центром для спільнот, які живуть навколо. Так, для мешканців там будуть невеличкі спортивні зони та зони для дітей, а також цікаві настили та тераси, криті майданчики. Також, для школи збудують неповторну концертну залу, аналогів якій немає у Львові. Вона буде з прозорими стінами.

Не вдалося досягнути колективного імунітету

Колективний імунітет планували досягти до нового року, але зараз рівень вакцинації не досягає навіть 50%. Станом на кінець цього року на Львівщині двома дозами від коронавірусної інфекції провакцинували трохи більше 45% дорослого населення. Одну дозу мають майже 48%. У Львові кількість провакцинованих дещо вища. Як уточнили Тvoemisto.tv у пресслужбі Львівської міськради, двома дозами у провакцинували 60,1%, а одну дозу вже мають 66% львів’ян. Проте і цього недостатньо для колективного імунітету. Він повинен бути на рівні щонайменше 70%.

За словами директора департаменту охорони здоров'я ЛОДА Ореста Чемериса, колективного імунітету не вдалося досягнути через різні причини.

«Ідеальний показник для колективного імунітету – не менше 70%. Станом на сьогодні цифри не досягають 50%. Вакцинальна кампанія у нас є добровільна і ми не можемо змусити населення піти і вакцинуватися. Певні групи, які в нас в пріоритеті, також почали вакцинувати лише з осені. Також мешканці повинні мати стійке розуміння, що вакцинація вберігає, що у пріоритеті здоров’я і таки піти і зробити щеплення. Дуже сподіваюємося, що у першій половині наступного року таки зможемо досягнути колективного імунітету», – каже очільник департаменту.

На думку заступниці гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марії Озірковської, темпи вакцинації на Львівщині непогані, але у порівнянні з піком, коли посилено вакцинувались медики, вчителі та працівники кафе, барів, ресторанів, аби мати змогу далі працювати, таки дещо знизилися.

«Темпи вакцинації у нас дещо впали, хоча на рівні України Львівська область є серед лідерів. У нас великий вибір вакцин, тож кожен, хто ще не провакцинувався, повинен прийти у центр чи пункт вакцинації та отримати свій захист», – каже вона.

Що стосується бустерної та додаткової дози вакцинації від Covid-19, то її на Львівщині зробили 170 та 74 людей відповідно. Дітей від 12 років щеплення зробили трохи більше 3 тисяч.

Підготувала Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!