Чому не потрібно вживати антибіотики під час застуди

1359 0
Антибіотики при ГРВІ не лише не лікують, але й можуть бути небезпечними.
Фото умовне

Фото умовне

Часто люди під час застуди використовують антибіотики, які призначають собі самостійно. У Міністерстві охорони здоровʼя пояснили, чому це не лише недієво, але й небезпечно.

«Проти найнебезпечніших вірусів – грипу та коронавірусу SARS-CoV-2 – є вакцини. Вакцин проти решти вірусів не існує, рівно як і ліків. Усі «диво-препарати» для «зміцнення імунітету» та «прискорення одужання» жодним чином не допоможуть ні запобігти застуді, ні лікувати її», – зазначили у МОЗ.

Чому антибіотики не допомагають при застуді

Антибіотики руйнують клітинні стінки бактерій або блокують їхню здатність розмножуватися. Віруси – неклітинні організми, і в антибіотиків немає жодних механізмів впливу на них.

Читайте також: У Львові побільшало хворих із коронавірусом, які потрапили в реанімацію

Крім того, антибіотики можуть нашкодити ослабленому організму. Антибіотики вбивають не лише патогенні бактерії, а й корисну мікрофлору, яка живе в кишківнику людини та допомагає підтримувати наш імунітет у формі. Тому їхній прийом може знизити здатність нашого організму боротися з інфекцією.

Побічні ефекти від антибіотиків

Як і будь-які ліки, антибіотики можуть мати побічні ефекти. Серед них нудота, запаморочення, молочниця та інші грибкові інфекції, а також «смертельна діарея», викликана бактерією клостридією (Clostridioides difficile).

Безконтрольний прийом антибіотиків призводить до того, що деякі бактерії набувають стійкості до них, а ті інфекції, які раніше лікувалися швидко і просто, стають вбивчими.

Не варто пити антибіотики і «про всяк випадок, щоб не було пневмонії та інших ускладнень». Щоб запобігти можливими ускладненням грипу та COVID-19, а також запаленням середнього вуха чи синусів носа, варто зробити щеплення від пневмококової інфекції.

«Наш організм зазвичай справляється з застудами самотужки. Треба тільки дати йому час, достатньо сну й відпочинку та пити більше води. Лікар може призначити препарати, які допоможуть прибрати закладеність носа, заспокоїти біль у горлі та кашель, щоб ви пережили цей неприємний період із більшим комфортом», – дадали у Мінздоровʼя.

 П’ять правил вживання антибіотиків

  • Застосовувати лише за призначенням лікаря

  • Додержувати призначеної лікарем схеми лікування .

  • Повністю використовувати призначений лікарем курс.

  • Самовільно не замінювати один антибіотик іншим, який колись допоміг при схожих симптомах.

  • Ніколи не передавати і не радити призначений вам антибіотик іншим людям.

Нагадаємо, раніше  Tvoemisto.tv публікувало поради щодо того, що має міститися у домашній аптечці.

 

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!