Чому у людей виникає непереносимість лактози і коли варто робити діагностику

2125 0
Непереносимість лактози може бути набутою або вродженою.
фото умовне

фото умовне

Непереносимість лактози – це не захворювання, а стан організму, коли не засвоюється молочний цукор. Вона може бути вродженою або набутою. Вроджена проявляється відразу: оскільки материнське молоко має лактозу, в дитини появляється певна симптоматика. Набута може бути пов’язана зі змінами мікробіоценозу в кишківнику, недостатньою функцією підшлункової залози, хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Про це під час ток-шоу «Консиліум», яке запустило Tvoemisto.tv, повідомила керівниця клінічного напрямку «Гастроентерологія» медичної лабораторії «Діла» Наталія Скаржевська.

Читайте також: Дієта, харчування і психосоматика, або Кому потрібен гастроентеролог 

«Набута непереносимість може розвинутися й після півторарічного віку, але поступово до підліткового віку симптоматика здатна зменшуватися. В дорослому віці може розвинутися після інфекційного захворювання. У разі непереносимості, найчастіше неприємні відчуття виникають після вживання свіжого молока. А ось сир, йогурт, які виготовляють способом бродіння, що знижує концентрацію лактози в продукті, спричиняють дискомфорт не так часто», – додала Наталія.

За словами лікарки, у пацієнтів може бути цілковита непереносимість лактози, переносимість або проміжна стадія, коли можна обмежити споживання лактози, а згодом поступово вводити в раціон молочні продукти.

Читайте також: Якими методами діагностують гастроентерологічні захворювання

Є такі показання для призначення діагностики непереносимості лактози:

·   за наявності симптомів непереносимості лактози (здуття кишківника, кишкові розлади, нудота тощо) після вживання молочних продуктів;

·   диференційна діагностика непереносимості лактози та інших захворювань шлунково-кишкового тракту в дорослих;

·   оцінка ймовірності непереносимості лактози (рекомендована з півторарічного віку).

Додамо, що діагностику непереносимості лактози можна пройти в лабораторії «Діла». Це молекулярно-генетична методика, завдяки якій із допомогою крові чи зішкрібу визначають генотип.

Читайте також: Чи впливають психологічні фактори на розвиток шлунково-кишкових захворювань

Зазначимо, темою першого випуску ток-шоу «Консиліум» стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. А третій випуск був про дитячу стоматологію, де мами розповіли про свій досвід у догляді за зубами дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. У четвертому випуску поговорили про те, чому важливо доглядати зуби змолоду та які інновації в лікуванні й протезуванні. П'ятий випуск був присячений темі гастроентерології. Поговорили про те, які обстеження та коли варто проходити в гастроентеролога, і чи можуть психологічні чинники спричинити захворювання шлунка. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

Юлія Кметик

Нагадаємо, що команда медіа-хабу «Твоє Місто» запустила телевізійне ток-шоу «Консиліум», у межах кожного випуску ми обговорюємо актуальні питання охорони здоров'я, інновації у медицині задля того, щоб ми, українці, залишались здоровими. Основна мета проєкту - вироблення медичної культури: вчасного діагностування та при потребі - лікування, адже щоб бути сильними, ми повинні бути здоровими.

Партнерами випуску «Гастроентерологія» є: компанія «Молокія», мережа медичних лабораторій «ДІЛА» та медичний центр «IQMED».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!