Чи впливають психологічні фактори на розвиток шлунково-кишкових захворювань

2264 0
Через стрес та втому у людини може розвинутися гастрит чи виразкова хвороба.
фото умовне

фото умовне

Психосоматика має значний вплив на шлунково-кишковий тракт. Людина виснажується, у неї знижується імунітет, зменшується кровопостачання і в результаті може розвинутися гастрит, виразкова хвороба. Про це під час ток-шоу «Консиліум», яке запустило Tvoemisto.tv, повідомила керівниця клінічного напрямку «Гастроентерологія» медичної лабораторії «Діла» Наталія Скаржевська.

Читайте також: Дієта, харчування і психосоматика, або Кому потрібен гастроентеролог 

«Є прямий вплив психоемоційної сфери на розвиток шлунково-кишкових захворювань, особливо зараз, коли кількість недуг, пов’язаних із психоемоційним станом, синдромів подразненого кишківника, закрепів, виразкової хвороби шлунка стало більше. Вони також пов’язані зі стресом, втомою. Відтак людина виснажується, у неї знижується імунітет, зменшується кровопостачання і розвиваються гастрит, виразкова хвороба», – каже співрозмовниця.

Як приклад Наталія Скаржевська розповіла історію 25-річної дівчини, яка закінчила навчання в університеті, влаштувалася на роботу, але через постійне перенасичення й дискомфорт у ділянці шлунка не могла нормально харчуватися, і це дуже впливало на її психоемоційний стан та зайнятість на роботі. Спочатку лікар поставив їй неправильний діагноз, але після звернення до гастроентеролога їй призначили лікування, яке передбачало вживання препаратів, що впливають на психоемоційну сферу.

Читайте також: Якими методами діагностують гастроентерологічні захворювання

Зі слів лікаря-психіатра IQMED Андрія Цьони, психосоматика – це галузь медицини, яка відповідає за вивчення психічних впливів, зокрема тих, що пов’язані з психологічним стресом, на загальне соматичне благополуччя.

 

«Розрізняємо соматичні захворювання, які мають медичну, фізичну причину. Також під факторами соматичного неблагополуччя можна розуміти певні соматичні симптоми, не пов’язані з тілесною причиною, не фізично зумовлені, а є дією психологічних чинників. Наприклад, може виникати виразкова хвороба, яка супроводжується болем у шлунку, нудотою, різними розладами, а є інші стани – тривожність, депресія, психосоматичні розлади у вузькому розумінні, коли та сама нудота, біль у животі дистресувально впливають на пацієнта. Усе це вказує на те, що в людини є виразка шлунка, а насправді її немає», – пояснює Андрій Цьона.

Читайте також: Чи можуть гастроентерологічні захворювання бути спадковими

Проте, психологічний стрес не є причиною виникнення виразки шлунка, повинен бути достатній рівень інфекційного чинника. Для пацієнтів з тривожними розладами характерні біль у м’язах, хронічні важкі переживання, в деяких випадках вони можуть займатися самолікуванням і вживати великі дози нестероїдних протизапальних препаратів.

Зазначимо, темою першого випуску ток-шоу «Консиліум» стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. А третій випуск був про дитячу стоматологію, де мами розповіли про свій досвід у догляді за зубами дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. У четвертому випуску поговорили про те, чому важливо доглядати зуби змолоду та які інновації в лікуванні й протезуванні. П'ятий випуск був присячений темі гастроентерології. Поговорили про те, які обстеження та коли варто проходити в гастроентеролога, і чи можуть психологічні чинники спричинити захворювання шлунка. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

Юлія Кметик

Нагадаємо, що команда медіа-хабу «Твоє Місто» запустила телевізійне ток-шоу «Консиліум», у межах кожного випуску ми обговорюємо актуальні питання охорони здоров'я, інновації у медицині задля того, щоб ми, українці, залишались здоровими. Основна мета проєкту - вироблення медичної культури: вчасного діагностування та при потребі - лікування, адже щоб бути сильними, ми повинні бути здоровими.

Партнерами випуску «Гастроентерологія» є: компанія «Молокія», мережа медичних лабораторій «ДІЛА» та медичний центр «IQMED».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!