Як Україні повернутися до своїх джерел та реакція у Львові на слідство щодо виїзду за кордон. Підсумки доби

1129 0
Нині 12 березня та 382 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Бліц інфо

Фото: Бліц інфо

Ситуація на фронті: Українські військові дають гідну відсіч ворогу та продовжують утримувати Бахмут. Для оборони міста залучені сили та ресурси, які ламають його плани та змушують відмовитись від просування вперед. «Справжні герої зараз – це захисники, які на своїх плечах тримають східний фронт, та, не шкодуючи ані себе, ані ворогів, завдають йому максимальних втрат. Необхідно виграти час для накопичування резервів та початку весняного контрнаступу, який вже не за горами», – заявив командувач Східного угруповання військ Олександр Сирський.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. ЗСУ відбили 92 атаки противника на цих напрямках.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 10 ударів по районах зосередження окупантів. Також уражено один склад боєприпасів та 2 місця розгортання станцій РЕБ ворога.

Читайте також: Фронт у Бахмуті проходить по центру міста, – Британська розвідка. Українські підрозділи можуть вести вогонь з укріплених будівель на заході, що ускладнює дії противника.

Акцент дня: Ростислав Держипільський: Ворог працював на те, що ми «промахали» після 2014-го. Івано-Франківський драмтеатр імені Івана Франка відкрив у Львові окрему гілку. Tvoemisto.tv запросило на розмову його гендиректора і художнього керівника, театрального режисера Ростислава Держипільського. В програмі «Акценти Твого міста» він розповів про те, чому в його виставах так багато гуцульських традицій; чому він не зміг працювати у Києві; як повернути російськомовних українців додому; чому держтеатри – не атавізм, а можливість робити якісні вистави і відкривати нових акторів.

«Ми якраз є етнічною нацією, просто нам треба повернутися до своїх джерел. Всі будуть хотіти напитися чистої води, навіть сусід скаже: «Ні, я теж хочу бути українцем, бо там – чиста вода, а не якесь болото». Ми маємо можливість давати і для себе, і для світу чисту воду, чисте повітря, екологічний продукт у всьому, не тільки в якихось матеріальних речах».

Читайте також: Танцювати попри вік і незгоду. Як київські пенсіонери піднімають собі дух через танці. У підземному переході станції метро «Театральна» вже 30 років щосуботи й щонеділі лунає гучна музика – тут влаштовують танці. Що спонукає пенсіонерів долучатися до такого заходу та що змінилося на цих зустрічах з початку великої війни, поцікавилося «Твоє місто», завітавши до тамтешньої компанії.

Ключові події:

1. Львівська ОВА відкрита до співпраці з правоохоронцями щодо системи «Шлях», – Козицький. «Ми відкриті до всіх правоохоронних органів, готові співпрацювати – давайте запити, ми даємо інформацію. Якщо є правопорушення – готові карати того, хто є в наших рядах», – заявив голова ОВА.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що заступник голови Львівської облради Юрій Холод може бути пов’язаним з 28-річним Михайлом Міхняком, який, за даними поліції, допоміг щонайменше 20 ухилянтам виїхати за кордон;

2. В Україні визначили переможців Шевченківської премії. Це: поетеса Катерина Калитко – за книгу поезій «Орден мовчальниць», виконавці гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук – за авдіоальбом «Пісні Української революції», літературознавець Михайло Назаренко – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах, журналіст Віталій Портников – за публіцистичні статті та виступи останніх років та режисерка Ірина Цілик – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин»;

3. Львів викупить ще шість ділянок для добудови вулиці Ряшівської. Нагадаємо, що про будівництво вул. Ряшівської (проєктованої) з транспортними розв’язками від вул. Кульпарківської до вул. Патона вперше заговорили ще у 2009 році. Тоді місто готувалось до «Євро 2012».

На цю ж тему: У Львові виставили на продаж ділянки землі на Сигівці та Старих Збоїщах. Загальна площа усіх ділянок-лотів, що продають під промисловість, становить понад 3 та 5 га.;

Та: У березні планують розпочати другий етап реконструкції на Lem Station. Довкола компресорної станції планують влаштувати загальну зону паркування та відкрити її разом із першою чергою – до кінця 2023 року;

4. Двоє біологів зі Львова ввійшли до складу 28-ої Антарктичної експедиції. Нова експедиція складається лише з чоловіків. Цього року на конкурс подалося тільки 5 жінок (торік було 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору.

Читайте також: Після тимчасового потепління у Львові знову прогнозують сніг. Хмари у неділю, 12 березня, у Львові будуть ховати небо весь час, вдень вони ненадовго зникнуть. Стовпчик термометра покаже від 1 до 5 градусів вище нуля, а вночі від -1 до -2 градусів;

5. Журналіст із Маріуполя відкрив у Львові виставку фотоспогадів про рідне місто. Експозиція складається з трьох блоків: спогадів про море, завод та людей.

Читайте також: Куди піти на вихідні у Львові. Підбірка подій. Пропонуємо підбірку подій, які можна відвідати.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!