До дня народження Василя Стуса у світі стартує «Стус-Фест». Як долучитися у Львові

1050 0
У межах фестивалю також розпочалась акція #рядовий_стус.
Фото: Освіторія

Фото: Освіторія

Сьогодні, 6 січня, у день народження Василя Стуса в Україні та за кордоном стартує фестиваль  «Стус-Фест». Фестиваль проходитиме до 28 січня 2024 року, але ключові події відбудуться сьогодні. Про це повідомили у пресслужбі фестивалю.

У різних містах світу театри долучаться до фестивалю, презентувавши свої вистави. Так, у Львові Театр Леся Курбаса долучиться до «Стус-Фесту» з виставою «Марко Проклятий, або Східна легенда», у Херсоні — Херсонський театр ім. М. Куліша.

Читайте також: «Стус був диктатором над собою». Уривок книги Ольги Пуніної

В Києві братимуть участь DakhTrio з новою програмою «Стус: Немилосердно», театральна спільнота DSP з виставою «Стусанина», театр «Колесо» з моновиставою «Чорний птах з білою відзнакою», театр «Між трьох колон» та інші. У Луцьку планетарій «Світлозоріум» спільно з театром «Гармидер» готує спеціальну програму «Стус під зірками». У Таллінні Асоціація українських організацій в Естонії організує поетичний вечір та покаже відео вистави «Стус: заборонений» Херсонського театру. У Франції, в місті Нант, в українській бібліотеці «Шо» проведуть місячник Стуса та під час вистави відтворять відомий епізод із життя Василя Стуса, який під час прем'єри цієї картини в кінотеатрі «Україна» вигукнув: «Хто проти тиранії — встаньте!».

Додамо, що у межах фестивалю вже розпочалась акція #рядовий_стус. У ній беруть участь українські військові, які читають вірші поета і дисидента.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv зібрало 10 цікавих фактів із життя Василя Стуса та пропонує пригадати, яким було життя поета та чому його боялась комуністична влада

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!