Франковий університет закликає владу унормувати правопис

2580 0
Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка написала звернення до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка із закликом удосконалити український правопис та нарешті зробити його унормованим. Пропонуємо вам текст звернення.
фото: www.afterstudy.com.ua, council.lnu.edu.ua, gazeta.dt.ua, uchan.to

фото: www.afterstudy.com.ua, council.lnu.edu.ua, gazeta.dt.ua, uchan.to

Вельмишановний пане Прем‘єр-міністре України!

Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка звертає Вашу увагу на потребу відновлення роботи Комісії з удосконалення Українського правопису. Напрацювання комісії під головуванням член-кореспондента НАНУ Василя Німчука від 1996 року, на жаль, так і не були впроваджені на законодавчому рівні, хоча й були схвалені більшістю мовознавців та інших фахівців-філологів.

Читайте також: Франковому університету - 354 роки. Сім фактів

Нещодавно ухвалені Верховною Радою та введені в дію підписом Президента України закони про декомунізацію українського соціокультурного простору є вагомим здобутком оновленого після Революції Гідності українського суспільства. Водночас ми повинні активно підтримувати високі темпи державотворчого поступу і докласти всіх зусиль, аби зміцнити національну безпеку України та домогтися нових успіхів в інформаційному та військовому протистоянні з кремлівським окупантом.

Читайте також: Рейтинг вишів Львова. Хто лідирує

Реформа та остаточне унормування Українського правопису має очистити нашу мовну конституцію від десятиліттями насаджуваного штучного зросійщення, відновити функціонування національно органічних лексико-морфологічних та синтаксичних норм, стати важливим кроком на шляху до національно-культурного об‘єднання країни.

Читайте також: Два львівські виші – у ТОП-10 кращих ВНЗ країни

Пропонуємо розглянути це питання на засіданні Кабінету Міністрів і створити за участю авторитетних сучасних українських мовознавців з класичних університетів та академічних установ урядову комісію під спільним керівництвом віце-прем‘єр-міністра В‘ячеслава Кириленка та директора Інституту української мови НАНУ, професора Павла Гриценка.

Джерело: прес-служба ЛНУ ім. Франка

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!