Хто такі Пригожин і «вагнерівці». Пояснення

9546 0
ПВК створили російські спецслужби у 2014 році.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Приватна військова компанія «Вагнер» донедавна була однією з найзакритіших силових структур Росії.  ПВК створили російські спецслужби у 2014 році. Вона підпорядковувалась наближеному до Володимира Путіна Євгену Пригожину. Він впродовж років це заперечував і лише цьогоріч визнав про свій зв'язок із ПВК, пише УП.

Із ПВК намагаються створити військовий бренд – «оркестр» та «музикантів», популяризують участь у групі, знімають про найманців фільми та присвячують їм пісні. Заробітна плата для найманців від 100 до 240 тисяч рублів на місяць. Спецпризначенці отримують більше. Представництва «Вагнера» є в понад 10 регіонах Росії, а також на окупованих територіях України – в Криму та Донецькій, Луганській областях. 

Читайте також: путін екстрено виїхав із москви. росіяни готуються до облоги.

З літа 2022-го Пригожин активізував вербування до ПВК ув'язнених. Як виявилося, саме засуджених за вбивство серед нових найманців у«Вагнері» найбільше. 

Всі ці роки «вагнерівці» були залучені спецслужбами РФ до бойових дій у Сирії, Лівії, Судані, ЦАР, Мадагаскарі, Україні. Вони причетні до чисельних воєнних злочинів, зокрема на території нашої держави. Приміром, до збиття військово-транспортного літака ІЛ-76 у червні 2014-го, внаслідок чого загинули 49 українських десантників. 

З початком повномасштабної війни підрозділи «вагнерівців» знову приїхали воювати до України. Наразі їх найчастіше помічають на Донеччині поблизу Бахмута. До цього – на Луганщині та Харківщині. 

Нагадаємо, що очільник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин заявив, що взяв під контроль будівлю штабу, військові об'єкти, а також аеродром ростова-на-дону та збирається «йти на москву». В москву, за даними ГУР, стягують всю військову техніку, яка досі залишалась в резерві та прикордонних регіонах. Містом рухається велика кількість автобусів без номерів та розпізнавальних знаків з озброєними людьми всередині. Зупинено рух міжрегіонального пасажирського транспорту.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!