Кав'ярні для чоловіків, а цукерні – для жінок. Дослідниця про кавову культуру Львова XIX століття

1524 0
Тоді кав’ярні називали «третім простором»: не до кінця публічним і не до кінця приватним.
В кав

В кав'ярні. Картина Р. Фолькеля

Коли жінки займалися облаштуванням дому і турботами про кухню, чоловіки проводили час за бесідами у львівських кав’ярнях, що тоді вважалися чоловічим простором: чоловіки тут переважали і серед персоналу, і серед відвідувачів. Про це зазначала викладачка Українського Католицького Університету Владислава Москалець під час своєї онлайн-лекції про споживацькі простори Львова XIX століття у 2021 році.

За словами дослідниці, тоді кав’ярні називали «третім простором»: не до кінця публічним і не до кінця приватним. Тут можна було як вести особисту бесіду, так і зсунути столики, щоби залучити більше співрозмовників. Кав’ярень у Львові було багато – через це до нас дійшло традиційне сприйняття Львова як міста кави. Щоправда, сучасники критикували тодішні кав’ярні за провінційність і намагання наслідувати Париж і Західну Європу. Так, у Львові була Віденська кав’ярня і кав’ярня «Централь».

«Як хтось влучно сказав, у Парижі запросто може бути кав’ярня «Париж», а от у Львові кав’ярні «Львів» не буде ніколи», – зазначила Владислава Москалець.

Заклади намагалися показати свою приналежність до західного світу. Також кожна кав’ярня мала свою спеціалізацію, що навіть вказувалося у путівниках: для художників, нафтових підприємців тощо, щоби подорожній, бува, ненароком не зайшов у кав’ярню з не тією аудиторією.

Читайте також: Де у Львові збереглись кав'ярні з автентичним дизайном 

У такому суворо регламентованому світі жінкам було важко вписуватися у загальне життя. Віденська кав’ярня, наприклад, розповідає Владислава Москалець, пишалася тим, що в них немає жінок навіть при буфеті, єдиною жінкою була власниця. Практика провадження жінками такого бізнесу була допустимою, проте за столиками вони не з’являлися.

Та завдяки емансипованим жінкам, які кидали виклик таким суспільним нормам, позиція змінювалась – вже до міжвоєнного періоду кав’ярні стають цілком нормативним простором і для жінок. Інше місце, яке було цілком жіночим – цукерні:

«Цукерні – місця менш серйозні, ніж кав’ярні. Заклад, де не було газет, а натомість удосталь тістечок, вже вважався цілком легітимно жіночим».

Читайте також: «Відвідувачів майже не було», – власники 25-річної «Цукерні»

Нагадаємо, що в ресторані-кондитерській «Цукерня» на вулиці Староєврейській, 3 у Львові зробили ремонт і повністю змінили інтер’єр. Заклад працює в місті від 1999 року, ремонт там зробили вперше за цей період. Новий дизайн обурив чимало львів’ян, в мережі почали писати, що таке оновлення – це «вбивство закладу». Водночас співвласниця «Цукерні» Світлана Роман у коментарі Tvoemisto.tv пояснила причину зміни інтер'єру у новині.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!