Куди поїхати на вихідні зі Львова: на гостину до графів Лянцкоронських

6698 1
Літо вже здає свої позиції, але це не привід засмучуватись і ховати свої наплічники у шафу. Адже старовинні замки, костели, храми і палаци зовсім інакше і по-особливому звучать в мотивах осені. Одну із таких пам’яток Галичини Tvoemisto.tv пропонує відвідати найближчими вихідними. Палац графів Лянцкоронських, оборонний монастир кармелітів, руїни синагоги – це далеко не всі цікавинки, які приховує селище Розділ, що на Миколаївщині.
фото: ukrainaincognita.com, rbrechko.livejournal.com, neo7777vitaha.livejournal.com, photographers.ua

фото: ukrainaincognita.com, rbrechko.livejournal.com, neo7777vitaha.livejournal.com, photographers.ua

Розташування: За 45 кілометрів від Львова розташоване селище Розділ. Саме там і знаходиться пам’ятка архітектури ХVІІІ століття, один з найбільших палаців Галичини.

Що подивитись: Найбільшою гордістю містечка Розділ є палац графів Лянцкоронських. Його у 1704  році побудувала родина Жевуських, але після чотирьох поколінь будівля переходить у власність Лянцкоронських.

У 1874–1903 роках палац суттєво розбудував граф Кароль Лянцкоронський, який був знаним меценатом, колекціонером, дослідником і поціновувачем античної культури. Його колекція вважалася третьою за величиною в Австро-Угорщині. У ті часи в палаці зберігались унікальні твори мистецтва, величезна кількість (близько 120 тисяч) фотографій пам'яток мистецтва з усього світу, а також велика бібліотека. Саме Кароль Лянцкоронський, як поціновувач античності, прикрасив будівлю палацу медальйонами з зображеннями богів з Олімпу, а на території маєтку було розміщено кілька десятків античних (але не тільки) скульптур.

Граф дуже цінував творчість художника Яцека Мальчевського, що вилилось у спорудження в палаці майстерні для митця. У радянські часи на території палацу було розміщено санаторій, а з 2004 року маєток потрапив у приватні руки, про це можна прочитати на табличці біля брами.

Найцінніші експонати ще до Другої світової війни вивіз у австрійські і швейцарські маєтки син Кароля Лянцкоронського, а решта – осіла в радянських музеях, зокрема в Ермітажі в Санкт-Петербурзі та Львівській галереї мистецтв. У 2001 році на території палацу сталось справжнє відкриття – Борис Возницький знайшов античні мармурові скульптури, які тривалий час вважали пізніми копіями. Проте експерти кажуть, що їхній вік сягає ІІ століття. Також дивом вдалося врятувати бронзову фігурку «Путто з дельфіном», яка вже перебувала на пункті прийому металобрухту. Її автором є вчитель Леонардо да Вінчі – Андре дель Вероккіо, а сама скульптура датується 1462 роком.

Ще однією історичною пам’яткою у містечку є оборонний монастир кармелітів, збудований на місці першого дерев'яного костелу, який знищили татари. Чверть століття римо-католики не мали власної святині.

У 1647 році Жевуські запросили до Роздола отців кармелітів, передавши їм незакінчений костел. Костел, що мав оборонний характер, було освячено у вересні 1648 року. При освячені до храму внесли відомий образ Матері Божої Ченстоховської. В середині XVIII століття костел мав 7 вівтарів. У 1743 році живописець Михайло Адамович із Роздолу намалював у костелі образи св. Іоана та Михаїла та балдахін. У 1763 році ченці з дерев'яних будинків переселилися до новозбудованого монастиря, а в 1774 році храм було освячено під титулом Св. Трійці.

Монастир мав бути закритий австрійською владою у 1780 році, але щоб цього не сталося, тут було засновано шпиталь для невиліковано хворих. У 1837 та 1858 роках здійснено ремонт костелу на кошти Лянцкоронських. У 1945 році ченці-кармеліти виїхали до Польщі з частиною майна. У монастирі розмістили лікарню для психічно хворих дітей, а храм розділили на два поверхи: зверху був клуб, а внизу – котельня і лазня. У січні 1992 храм було повернуто віруючим і освячено під титулом Матері Божої Скальпулярної. По дорозі до храму можна помітити й ще одну святиню – руїни роздільської синагоги.

Оскільки Розділ розташований неподалік Дністра, то ви зможете після цікавої подорожі старовинними локаціями містечка відпочити на березі красивої річки. Або ж завітати в гості до парашутистів, які щовихідних зустрічаються у на летовищі у с. Крупське, що неподалік Роздолу.

Як дістатися: Для того, аби дістатись Роздолу (тут важливо не плутати із Новим Роздолом), можна спочатку доїхати до станції Миколаїв (електричкою або ж автобусом), а звідти шукати маршрутки у напрямку Монастирця. Також можна одразу шукати зручний варіант добирання маршруткою. У напрямку Роздолу вони відправляються зі Стрийського або ж Привокзального автовокзалів. Дорога власною автівкою зі Львова займе близько 1,5 години.

Де зупинитись: Якщо ви забажаєте лишитись у Роздолі на довше, то зможете винайняти готель і повернутися на ночівлю до Миколаєва, або ж поки літо ще зовсім не здало позиції влаштувати намет десь недалеко біля Дністра.

Джерела: Високий замок, ukrainaincognita.com, rbrechko.livejournal.com, atlas.lviv.ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
21 Квітня, 2016 19:04
Віталій На першому фото-верхній лівий знімок-палац у Бродах,а не в Роздолі..)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!