Чи відреставрують у Львові давню пам'ятку на Тершаковців, де колись жили місцеві вчені

2885 0
У пам'ятці архітектурі місцевого значення вже провели 3D-сканування для реставрації.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

У 2020 році власників пам'ятки архітектури місцевого значення на вул. Тершаковців,4 хотіли оштрафувати через неналежний стан будівлі. Тоді ж їх зобов'язали замінити вікна та укласти охоронний договір. Станом на зараз відомо, що будинок планують відреставрувати та вже провели 3D-сканування. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила в.о. керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алєксєєва.

Мешканці будинку поруч скаржаться на те, що будинок досі перебуває в занедбаному стані, хоча ще у 2020 році співвласники обіцяли привести пам’ятку архітектури місцевого значення до належного стану. 

«Декілька днів тому проводили лазерне сканування будинку. Я запитала в робітника, що відбувається, а він почав мене розпитувати, для чого мені ця інформація. Але відповіді нормальної я не отримала. Потім я зв'язувалась з управлінням охорони історичної спадщини ЛМР, вони сказали, що жодних погоджень на якісь роботи і реконструкцію не давали. Тому це загадка, що там буде. Ще є такий момент, що минулого року збоку ми мали підтоплення. Взимку вони залишають вікна відкриті в будинку», – розповіла Tvoemisto.tv мешканка будинку поруч Марія.

Водночас, як повідомила Наталія Алєксєєва, у серпні 2023 року управління охорони історичної спадщини отримало лист від співвласника будинку про те, що вони уклали договір з проєктантом, а саме з ФОП Юрій Дубик, про підготовку проєкту до реставрації. Натомість представники управління у жовтні провели обстеження пам’ятки. 

«Це питання є під контролем управління. Щорічно по кілька листів ми скеровуємо стосовно цього об'єкта. Зараз вікна вже є засклені, у будинку також вже укріпили балкони сітками. Це не ті роботи, які ми б хотіли бачити протягом останніх кількох років. Також з боку проєктанта нас поінформували усно, що вже здійснили 3D-сканування зовнішніх і внутрішніх інтер’єрів. Співвласники звернулися з проханням до нас, щоб ми в охоронному договорі уточнили вимоги. В договорі була вимога, щоб вони протягом 2021-2023 років виконали протиаварійні та ремонтні роботи, вони попросили дати ще один рік. Сподіваємося, що якщо вже були оплачені роботи по скануванню, то це все зарухається», – зазначила Наталія Алєксєєва.

Також наразі складений акт обстеження, який скерують у прокуратуру. У будівлі ще варто відремонтувати дах та розчистити подвір’я.

Читайте також: У Львові 20 мозаїк ознакують міжнародним охоронним знаком

Зазначимо, що будинок можна розділити на дві частини – ліва належить ТзОВ Терра-Ком-Буд, орієнтовною площею 600 метрів квадратних, а права розділена на житловий фонд між 5-ма різними співвласниками. Охоронний договір уклали з ТзОВ Терра-Ком-Буд.

Нагадаємо, що у 2020 році були скарги на те, що пам'ятка цілу зиму простояла з відкритими вікнами, через що власників зобов'язали змінити вікна та укласти охоронний договір.

Додамо, що будинок №4 на вулиці Тершаковців вирізняється вишуканим стилістичним вирішенням та палацовим виглядом. Його збудував 1899 році фармаколог, професор Вацлав Собєранський за проєктом архітектора Наполеона Лущкевича. До 1930-х рр. у цій чиншовій кам'яниці мешкали львівські вчені, наприкінці 1930-х будинок адаптували під приватну жіночу школу. Школою він був і в радянський період. Тепер будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Наталія Вареник
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!