Чи готова Львівщина до повернення військових та хто у Львові контролюватиме публічні закупівлі. Підсумки доби

2792 0
Нині 27 вересня та 581 доба героїчного протистояння російській агресії.
Умовне фото / пацієнт у реабілітаційному центрі «Superhumans» / Твоє місто

Умовне фото / пацієнт у реабілітаційному центрі «Superhumans» / Твоє місто

Повітряна тривога: Сигнал тривоги на Львівщині лунав двічі. Перший раз – о 14:24, відбій – о 14:53. Другий – о 19:34, відбій – о 19:54. Фіксувався зліт МіГ-31К.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 26 бойових зіткнень. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали 15 ударів по районах зосередження противника. Уражено 5 артилерійських засобів, пункт управління та 2 ворожі склади боєприпасів.

Читайте також: Не підлягають мобілізації. Хто з чоловіків має право на відстрочку восени. Фактично, відстрочка не надає «імунітет» від служби в Силах Оборони, а тільки від обов’язкової примусової мобілізації.

А також: Що загрожує військовозобов’язаним чоловікам, які незаконно виїхали з України. «Коли вони повертатимуться, то будуть притягнуті до відповідальності», – розповів речник ДПСУ.

Та: Як і хто у Львові нестиме відповідальність за зачинені укриття. У місті попередили всіх голів ОСББ, керівників служб та балансоутримувачів укриттів, що у випадку смерті людини через закрите укриття вони підлягатимуть кримінальному переслідуванню.

Акцент дня: Що зміниться на площі Ринок та вокзалі, або Як Львів стає доступнішим. Людина може мати найкращий у світі протез, але не користуватиметься ним, якщо не матиме куди і до кого вийти. Бійці, які повертаються з війни з різними пораненнями, проходять реабілітацію у двох львівських центрах. Та чи готується Львів до їхнього повернення, чи стає інклюзивним містом, чи дбає бізнес про робочі місця для тих, хто повернеться з війни.

Tvoemisto.tv провело дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових», під час якої учасники розповіли, як зміниться площа Ринок, що треба покращити з громадським транспортом та чи готові роботодавці працевлаштовувати людей з інвалідністю та чому нам потрібна карта доступності.

Ключові події:

1. У Львові пояснили, як тепер контролюватимуть публічні закупівлі. У Львівській міській раді 21 вересня затвердили розпорядження «Про обмеження здійснення публічних закупівель Львівської міської територіальної громади в умовах воєнного стану». Згідно з цим документом забороняється проводити будь-які закупівлі товарів, робіт і послуг в електронній системі «Прозорро» без отримання попереднього погодження.

А також: Львів таки має виплатити ще близько 80 млн грн за реконструкцію вулиці Бандери. Усі роботи виконувала підрядна організація «Онур».

Та: Що зміниться для львів’ян з 1 жовтня. Зокрема, жінки з медичною освітою стають військовозобов’язаними, зміняться ціни на газ та завершать ремонт вулиці у Залізничному районі;

2. У Львові депутати рекомендують забудовнику, який зводить на місці школи в Брюховичах апартаменти, придбати іншу ділянку. ЛМРа вбачає багато порушень щодо забудови цієї території.

Читайте також: Забудовник продовжив руйнувати 200-річну будівлю на Подолі, яка напередодні отримала охоронний статус. Інспекторам Департаменту охорони культурної спадщини КМДА спільно з поліцією вдалось зупинити роботи.

Та: Мінкульт визнав будинок на Рейтарській 37 і флігель цілісною памяткою архітектури. Активісти збираються поблизу будинку, щоб завадити забудовнику руйнувати пам’ятку;

3. Додатковий предмет та посилення безпеки. Які зміни будуть у НМТ-2024. «Ми додаємо додатковий предмет вибір. Відповідно, у 2024 році буде формат 3 +1: українська мова, математика, історія України і один предмет на вибір. Чотири предмети будуть в об’єднаному тесті», – сказав заступник міністра освіти та науки Михайло Вінницький.

На цю ж тему: Школа зі Львівщини – у переліку тих, що вчитимуть дітей-переселенців українознавчого компоненту за кордоном. Загалом до переліку увійшло 84 школи з різних регіонів України. Зокрема, зі Львівщини – Сокальська ЗОШ №4.

Читайте також: На Львівщині різко побільшало хворих на коронавірус. Лише упродовж останнього тижня медики лабораторно підтвердили 188 випадків COVID-19. Натомість ще тиждень тому таких випадків було 72.

Та: Львівщина – третя в Україні за кількістю випадків кору. Чи є вакцини. В області триває планова (дитяча) вакцинація від кору та наздоганяюча;

4. Канада допоможе добудувати Музей Голодомору. Виділені кошти міжнародної допомоги на добудову музею не можна буде витратити на військові потреби.

Читайте також: Львівський залізничний вузол переформатують як європейський. У ньому буде сходитись велика кількість європейських пасажирських маршрутів.

Та: На Львівщині працюють над створенням нового природного парку на понад 16,5 тисяч гектарів. Наразі проводять оцінку тамтешнього стану природи;

5. В Україні створили перший у світі автономний поїзд-кухню. Як та де він працюватиме. Food train вже відтестували і невдовзі він чергуватиме у прифронтових регіонах.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!