Київ

Київ ще торік розрахувався за цех «Більшовика», який мають знести задля Шулявської розв'язки

855 0
Цех «Більшовика», який демонтують заради розв'язки на Шулявці, коштує місту майже 113 мільйонів гривень.

15 листопада 2022 року КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд» («ДБШТС») перерахувало АТ «Перший київський машинобудівний завод» («ПКМЗ») 112,9 млн гривень у якості відшкодування вартості викупної ціни об'єкта нерухомого майна. Відповідна інформація відображена в Єдиному вебпорталі використання публічних коштів. 

Таким чином, міські кошти відійшли теперішньому власнику заводу «Більшовик» - компанії «Дженерал Комерс», пов'язаній із групою UFuture Василя Хмельницького та компанією «А-Девелопмент» Олексія Баранова.

Раніше, у відповідь на запит «Твого міста», в КМДА повідомилищо викупна ціна п’ятого цеху склала 112 942 500,00 гривень, її встановив 2 лютого 2022-го Шостий апеляційний адміністративний суд. Акціонерне товариство «Перший Київський машинобудівний завод» буде зобовʼязане звільнити цех після того, як право власності на обʼєкт перейде до Київради. Чому після купівлі Київрада не зареєструвала право власності, невідомо. При цьому, вся ділянка, відведене під завод, перебуває у комунальній власності.

«Після державної реєстрації права власності на об'єкт нерухомості за Київською міською радою, акціонерне товариство «Перший Київський машинобудівний завод» зобов'язано звільнити об'єкт нерухомості цех №5 для подальшої можливості демонтажу», – зазначив Департамент транспорту КМДА у відповіді на запит «Твого міста».

Зазначимо, 4 травня КМДА розповіли, що демонтаж запланували на серпень 2023 року, після цього розпочнуть роботи з облаштування з’їздів із Шулявського мосту на Берестейський проспект. Наразі готують тендер на роботи з демонтажу. Але про викуп цеху, який відбувся пів року тому, в релізі йшлось як про подію, яка має статися в майбутньому: аби демонтувати цех – потрібно спочатку його викупити та оформити право власності.

«Після викупу та оформлення права власності територіальною громадою міста Києва на споруду цеху № 5 із серпня поточного року заплановано розпочати його демонтаж. Нині проводиться експертиза кошторисної вартості об’єкта та готується оголошення тендерної процедури на демонтаж цеху № 5, після чого розпочнуться роботи з облаштування з’їздів», – йдеться в повідомленні КМДА.

Компенсація власнику цеха, за рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 2 лютого 2022 року, формувалась з двох складових: 78 188 500 грн. - вартості прав, пов'язаних з земельною ділянкою (право постійного користування) та 34 754 000 грн. - вартості нежитлової будівлі (самого цеху). 

У тексті судового рішення розписано, що юристи Київради не погодилися з такою оцінкою та визначили, що придбання даного майна має обійтися громаді міста не більше, ніж в 34,7 млн гривень. Таку позицію вони аргументували тим, що саме стільки коштують будівлі цеху №5, а “вартість прав, пов'язаних з земельною ділянкою (право постійного користування)”, яка дорівнює 78,1 млн гривень, не можна враховувати в загальну суму викупу. Однак суд пристав на позицію забудовника. У Київраді вирішили не оскаржувати рішення суду. 

Зазначимо, два роки тому Фонд держмайна оцінював п'ятий цех «Більшовика» у 700 мільйонів гривень. Мер Віталій Кличко тоді заявляв, що це зависока ціна за «старий сарай, в якому продають секондхенд». У жовтні 2021-го перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомляв, що місто розглядає два варіанти передачі 5-го цеху – викуп або обмін на багаторічний борг заводу за землю, яка перебуває в комунальній власності. 

Нагадаємо, 27 жовтня 2021 року АТ «Перший київський машинобудівний завод» (до 2018 року мав назву «Більшовик») продали на аукціоні за 1,429 млрд грн. компанії ТОВ «Дженерал Комерс», пов'язаній із групою UFuture Василя Хмельницького. Разом із Хмельницьким співвласником активів заводу став власник компанії «А-Девелопмент» Олексій Баранов.

7 листопада 2021-го Антимонопольний комітет повідомив, що з власної ініціативи перевірить дотримання конкуренції під час аукціону з продажу заводу. 29 грудня 2021-го Комітет дозволив «Дженерал Комерс» придбати завод. У січні 2022 року акції заводу були заарештовані судом за поданням ДБР. У Хмельницького заявили, що на нього таким чином тиснуть. 9 червня 2022-го ДБР повідомило про підозру оцінювачам, які занизили вартість заводу на понад мільярд. Чим закінчилось судове протистояння не повідомлялось. Інвестбанкір Ігор Мазепа в грудні 2021-го називав ринковою ціною заводу – 4 мільярди гривень. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!